«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες - Τους «καίει» το ζήτημα της εγγυημένης τιμής

Κρήτη
«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες - Τους «καίει» το ζήτημα της εγγυημένης τιμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αγροτικά θέματα που δημιουργούν προστριβές

«Αυτά τα λέει το ΚΚΕ και διαφωνώ κάθετα», είπε μεταξύ άλλων από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε, αναφορικά με τις κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. «Προστατεύει τους εμπόρους. Γι’ αυτό διαφωνεί με το αίτημα των κατώτατων εγγυημένων τιμών», απαντά από το Ηράκλειο, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, που προαναγγέλλει κινητοποιήσεις. Ο υπουργός μίλησε όμως και για τις «ανοιχτές τιμές», για τις οποίες τόνισε πως δεν είναι σίγουρος ότι λειτουργούν προς όφελος των αγροτών.

Για τις ανοιχτές τιμές, για τις κατώτατες τιμές, το αγροτικό πετρέλαιο και άλλα αιτήματα του αγροτικού κλάδου, καθώς και τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καρδίτσας.

Ως «απολύτως εσφαλμένη θέση» χαρακτήρισε το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές. Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο το μόνο που «επιτυγχάνεται» είναι «μονίμως η κατώτερη τιμή». «Οι κατώτατες εγγυημένες τιμές είναι μια θέση που προέρχεται από το ΚΚΕ και την οποία τη γνωρίζω. Αυτή η θέση είναι απολύτως εσφαλμένη», σημείωσε ο κ. Βορίδης, για να συμπληρώσει: «Είμαστε στην Ε.Ε., βρισκόμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Κατώτατες εγγυημένες τιμές σημαίνουν δύο πράγματα: ή θα είναι χαμηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να πάρουν οι παραγωγοί, ή θα είναι υψηλότερες και μη συμφέρουσες και επομένως θα άφηναν το προϊόν αδιάθετο. Είναι μια καταστροφική πολιτική σε μια ανοιχτή οικονομία η πολιτική των κατωτάτων τιμών».

«Είναι όλοι βέβαιοι για τις ανοιχτές τιμές;»

Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε το θέμα των ανοιχτών τιμών ο υπουργός. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε πως «οι ανοιχτές τιμές είναι μια πρακτική όπου δεσμεύεται η παραγωγή ενός συγκεκριμένου παραγωγού, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί εκ των προτέρων η τιμή. Εκείνο το οποίο ζητείται να διαμορφωθεί είναι να υπάρχει έγγραφος τύπος στη συναλλαγή, και που αυτός ο έγγραφος τύπος να είναι προσδιορισμένος σε όλα».

Όπως είπε, το θέμα έχει τεθεί από διάφορες πλευρές και βρίσκεται σε διάλογο με τους παραγωγούς. Τόνισε δε πως δε θα είχε καμία αντίρρηση να νομοθετήσει τον έγγραφο τύπο, αρκεί να είναι προς το συμφέρον των αγροτών. Πρόσθεσε, όμως, με νόημα ότι «δεν είμαι βέβαιος πως είναι προς το συμφέρον των παραγωγών».

ΕΦΚ πετρελαίου

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι «να εξεταστεί το μέτρο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου», υποστήριξε ο υπουργός. Τόνισε πως είναι κάτι που εξετάζεται, πρέπει να γίνει, αλλά θα γίνει μόνιμα όταν υπάρξει η συνολική δυνατότητα, στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής. Σημείωσε πάντως ότι το αγροτικό πετρέλαιο δεν αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση, ωστόσο το έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό και γίνονται προσπάθειες να υλοποιηθεί.

Για συνεταιρισμούς

Στη μεγάλη σημασία που δίδεται στη συζήτηση που “άνοιξε” για τους συνεταιρισμούς και το νέο νομοσχέδιο, αλλά και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις και το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Βορίδης, ενώ άφησε αιχμές ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις υποκινούνται από το ΚΚΕ.

«Ανοίξαμε τη συζήτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σαν χώρα μέσα στους συνεταιρισμούς, κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις. Ο αγρότης για να διεκδικήσει εισόδημα πρέπει να είναι οργανωμένος, να έχει ισχυρή διαπραγματευτική φωνή. Κατανοούμε την επιφύλαξη που έχουν πολλοί παραγωγοί για ένα συνεταιριστικό κίνημα που έχει παθογένειες από το παρελθόν.

Με το νέο νομοσχέδιο δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επιλέξουν, αν αυτοί το θέλουν, να ενισχύσουν τον συνεταιρισμό κεφαλαιακά, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οικονομικές πραγματικότητες που διαμορφώνονται σήμερα στον πρωτογενή τομέα και που επιτρέπουν τη δραστηριότητα μεγάλων εταιρικών σχημάτων και ουσιαστικά παίρνουν και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής. Πιστεύουμε πολύ στις διεπαγγελματικές οργανώσεις, νομοθετήσαμε, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση και προχωράμε στη διαδικασία της οργάνωσης της αγοράς».

Μίλησε παράλληλα για την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, προσθέτοντας ότι «θα ολοκληρώσουμε μια σειρά από παρεμβάσεις που στόχο έχουν και να ισχυροποιήσουν θεσμικά την εκπροσώπηση των αγροτών, και την οργάνωση της αγοράς, αλλά και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν από το κράτος, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας».

«Εμείς θα είμαστε ξανά στον δρόμο»

«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Και στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου βγαίνουμε ξανά στον δρόμο σε όλη την Ελλάδα», ήταν η απάντηση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων (μέλους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων) Μανόλη Καρκαβάτσου. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της εγγυημένης τιμής, ο Ηρακλειώτης συνδικαλιστής ήταν ιδιαίτερα καυστικός ως προς τα όσα είπε από την Καρδίτσα ο Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας: «Ο Βορίδης έχει πάθει και αυτός την “πλάκα” που είχαν πάθει οι προηγούμενοι. Κοίταζαν πάντα παραμονές των κινητοποιήσεων των αγροτών να σταματήσουν με όποιον τρόπο βρουν αυτό το ποτάμι που λέγεται “αγώνας”. Θα πάει και στη Λάρισα ο υπουργός. Τον περιμένουν. Κάνει δηλώσεις δεξιά κι αριστερά. Και μάλιστα με έναν τρόπο που προσπαθεί να πει στην αγροτιά “τι ψάχνεις; Τα έχουμε λύσει τα ζητήματα”».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο Βορίδης και να σου λέει “δεν είναι σωστό να έχεις εγγυημένη τιμή”. Δε μας λέει, όμως, γιατί είναι πιο σωστό από την άλλη να έχει εγγυημένη τιμή η εταιρεία που έχει τις ανεμογεννήτριες και του λένε πως σε 30 χρόνια θα πάρει εγγυημένη κιλοβατώρα; Εδώ τώρα με την τιμή των λαδιών, αν δείτε τι συμβαίνει, θα σας σηκωθεί η τρίχα. Είναι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή στα χωριά μας πεινάνε. Και την ίδια ώρα κάνουν “πάρτι” οι έμποροι. Τους πας λάδι με καλύτερη ποιότητα και ούτε το κοιτάζουν καν...».

Αλλά ο Μανόλης Καρκαβάτσος μεταφέρει την έντονη διαφωνία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και ως προς τις “ανοιχτές τιμές”. «Σου λένε, θα σου δώσω δάνεια για να παίρνεις τα εφόδιά σου, αλλά όταν θα έρθει η ώρα θα μου δώσεις το λάδι τόσο. Αυτό λένε οι έμποροι προς τους αγρότες στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας. Εννοείται ότι διαφωνούμε...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News