Περιπέτειες για τσικουδιά και τσίπουρο – Οργή αποσταγματοποιών

Κρήτη
Περιπέτειες για τσικουδιά και τσίπουρο – Οργή αποσταγματοποιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ονομασία «ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ)» θα πρέπει να ζητάμε την τσικουδιά και το τσίπουρο από τα καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, αν είναι χύμα, όπως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ενημερώνει. 

Η ονομασία του προϊόντος θα επιτρέπεται μόνο αν το μπουκάλι είναι εμφιαλωμένο κι αναφέρεται στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας του.

«Το Ελληνικό κράτος κατάφερε το αδιανόητο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τα συγκεκριμένα προϊόντα», λέει στον 98.4 ο πρόεδρος των Αποσταγματοποιών στο Ηράκλειο Τάσος Βρέντζος, προσθέτοντας ότι τα πλήγματα σε βάρος των παραδοσιακών προϊόντων είναι συνεχή. Συνεχή σύμφωνα με τον ίδιο και τα πλήγματα σε βάρος ενός κλάδου με 35.000 μέλη και υπέρ 15 ποτοποιών.

Το θέμα ήλθε στο φως μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην οποία αναφέρεται:

«Δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματώδη ποτών (Κάβες).

Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.

Προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή έχει εντάξει στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στην διακίνηση και πώληση των ως άνω προϊόντων.

Η ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων μέσω της προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News