Κρήτη

Εκπτώσεις: Σε αυτές ποντάρουν οι έμποροι της Κρήτης

Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις

Ξεκινούν σήμερα, όπως κάθε δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020.

Σε αυτές ποντάρουν τόσο οι καταναλωτές, με σκοπό να καταφέρουν να προχωρήσουν σε έξυπνες και οικονομικές αγορές, όσο και οι έμποροι, που θέλουν να δουν τα ράφια τους να αδειάζουν προκειμένου να καλύψουν τη χασούρα άλλων μηνών αλλά και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ήδη βέβαια, και λίγο μετά την εορταστική περίοδο, στην αγορά εφαρμόστηκε δεκαήμερο προσφορών σε μια προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να προσελκύσει κόσμο. Ωστόσο οι χειμερινές εκπτώσεις υπόσχονται μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων και φυσικά πληθώρα ποιοτικών προϊόντων, με τους εμπόρους να ζητούν από τον κόσμο για άλλη μια φορά να στηρίξει την τοπική αγορά και τις ντόπιες επιχειρήσεις που με νύχια και με δόντια παλεύουν να παραμείνουν βιώσιμες, αντιμετωπίζοντας τη βαριά φορολογική λαίλαπα και την έλλειψη ρευστότητας.

Οι ημερομηνίες των χειμερινών εκπτώσεων είναι κατά βάση οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά και υπάρχει μια μικρή απόκλιση μίας ή δύο ημερών. Σημειώνεται ότι οι επίσημες περίοδοι των εκπτώσεων μέσα στο έτος είναι τέσσερις, δύο χειμερινές και δύο καλοκαιρινές, ενώ είθισται μέσα αυτά τα διαστήματα κάποιες Κυριακές τα καταστήματα να είναι ανοιχτά.

Προσοχή!

Από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, παρακάτω διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους τους καταναλωτές...

Αξίζει να τονιστεί ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να αποφεύγουν πιθανές παγίδες από αθέμιτες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές.

Ειδικότερα, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει τα εξής:

- «Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά σε είδη παρωχημένης εποχής.

- Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τις μεγάλες εκπτώσεις.

- Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος, και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή, πριν την αγορά, με ανάλογη πινακίδα.

- Για την περίοδο των εκπτώσεων, πρέπει να υπάρχει πινακίδα σε ορατά από τους καταναλωτές σημεία του καταστήματος και των βιτρινών, που θα αναγράφει το ποσοστό των εκπτώσεων που παρέχονται στις τιμές πώλησης κάθε είδους ή ομάδας ειδών ή όλων των ειδών του καταστήματος. Αν δεν υπάρχει τέτοια πινακίδα, πρέπει σε κάθε είδος να υπάρχει καρτελάκι που να αναγράφει την τιμή πώλησης του προϊόντος πριν την έκπτωση (διαγραμμένη) και την τιμή μετά την έκπτωση.

- Οι καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφημίσεις.

- Θα αποβεί πολύ χρήσιμο για τους καταναλωτές εάν, πριν τις εκπτώσεις, επισκεφτούν την αγορά για να διερευνήσουν τις τιμές πριν την έκπτωση και να επισημάνουν τα είδη που θέλουν να αγοράσουν. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών πριν και μετά την έκπτωση, καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται ως τιμή πριν την έκπτωση είναι πραγματικό.

- Επιβάλλεται ο προγραμματισμός τις αγορές, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, προς αποφυγή της υπερκατανάλωσης.

- Απαραίτητη είναι η έρευνα αγοράς.

- Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν σε καθορισμένες κατηγορίες όμοιων προϊόντων και όχι σε όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και χρησιμοποιούνται σαν “κράχτες”, ενώ μέσα στο κατάστημα, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.

- Αν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν για τις αγορές τους δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουν κάθε λεπτομέρεια για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.

- Πρέπει να απαιτούν απόδειξη πληρωμής για κάθε αγορά τους.

- Πρέπει να ελέγχουν την ποιότητα και την προέλευση του είδους που αγοράζουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια