Μανόλης Κεφαλογιάννης: «Απομονωμένη η Τουρκία» - Η συνέντευξή του στο Γιώργο Σαχίνη

Κρήτη
Μανόλης Κεφαλογιάννης: «Απομονωμένη η Τουρκία» - Η συνέντευξή του στο Γιώργο Σαχίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ TV ήταν καλεσμένος ο Ευρωβουλευτής, Μανόλης Κεφαλογιάννης

Οι κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι στρατηγικές επιλογές για την Ελλάδα αποτέλεσαν κομβικά ζητήματα στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Γιώργο Σαχίνη, την περασμένη Παρασκευή. Καλεσμένος της εκπομπής ήταν ο ευρωβουλευτής, άλλοτε πρόεδρος και μέλος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-Τουρκίας, αναπληρωτής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μανόλης Κεφαλογιάννης, ενώ έγκριτοι ακαδημαϊκοί και γεωπολιτικοί αναλυτές μίλησαν, διατυπώνοντας την επιφυλακτικότητά τους στον όρο «ένταση», ποιος την προκαλεί και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, επικεφαλής του παρατηρητηρίου Liberal.gr και αντιστράτηγος ε.α., υποστήριξε πως σκοπός της Τουρκίας είναι η «αποκατάσταση της δικαιοσύνης», πράγμα που θα επιτευχθεί με τη διόρθωση των γεωγραφικών και ιστορικών λαθών.

«Είμαι ειλικρινά καχύποπτος απέναντι στο γεγονός ότι οι εντάσεις δε δημιουργούνται από την Ελλάδα αλλά από την επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία στηρίζεται στον αναθεωρητισμό. Η πολιτική της Τουρκίας είναι η δημιουργία έντασης και μιας σχετικής κρίσης με αυξομειώσεις, ώστε να προωθεί αυτό που λέμε στρατηγικά συμφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί πως θα αποκατασταθούν γεωγραφικά και ιστορικά λάθη, σύμφωνα με το δόγμα του νεο-Οθωμανισμού. Επομένως τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε πέρα από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου των Διεθνών Συνθηκών, ώστε η ένταση να είναι χαμηλή ή να μην υπάρχει καθόλου;», ανέφερε ο κ. Λουκόπουλος.

Ο κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι μια σταθερή δύναμη και η κυβέρνηση έχει στρατηγική, ώστε να μπορέσει σε κάθε επίπεδο να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα των Τούρκων.

«Η Τουρκία είναι απομονωμένη. Μπορεί δυναμικά, προκλητικά και επιθετικά να αντιμετωπίζει τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά είναι απομονωμένη διεθνώς. Εμείς έχουμε πολλά πλεονεκτήματα και πολλά όπλα να καταθέσουμε κυρίως στον διπλωματικό τομέα, αλλά βεβαίως και στο αρραγές εσωτερικό μέτωπο και στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Την ανάγκη πως η Ελλάδα πρέπει να εμφανιστεί ως μια αποτρεπτική δύναμη και πως δε θα δεχτούμε την τουρκική παραβατικότητα έκανε σαφές ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Ν.Δ.

«Χρειαζόμαστε τη σωστή δοσολογία αποτρεπτικών κινήσεων απέναντι στην Τουρκία. Έχει ήδη περάσει το μήνυμα πως η Ελλάδα θα αντιδράσει και πως δε θα δεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και, παράλληλα, μέσω συμμαχιών και της διπλωματίας να πιέσουμε την Τουρκία να πάει για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Ο κ. Στέλιος Περράκης, καθηγητής Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεσμών, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και τέως πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως η σημασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με μια πιθανότητα προσφυγής δε θα πρέπει να θεωρείται επιλογή κατά το δοκούν και πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή αντίληψη και πρακτική όσον αφορά στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η απόφαση περί προσφυγής ή μη έχει τις δικές της συνέπειες.

«Σαράντα χρόνια οι δύο πλευρές συζητούν ώστε να βρούμε έναν τρόπο για να βάλουμε σ’ ένα χαρτί κάποιες αρχές με βάση τις οποίες να υπαγάγουμε τη διαφορά. Ποιο Δίκαιο θα δικάσει τη Χάγη; Εκεί αρχίζουν οι δυσκολίες γιατί, εάν εμείς θέλουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, οι Τούρκοι μπορεί να θέλουν γκρίζες ζώνες. Και εκεί που υπάρχει μια σαφής αμφισβήτηση, θα πρέπει να το δηλώσει κι εμείς πρέπει να το αποδεχτούμε σ’ ένα συνυποσχετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περράκης.

«Αξιόπιστη η ηγεσίας μας»

Ο κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις που ξέρουμε τις αξίες και τη δυναμικότητά τους. Έχουμε μια ηγεσία που είναι αξιόπιστη και σεβαστή στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα ευρωπαϊκά συμβούλια. Υπάρχει σεβασμός στην ελληνική κοινωνία, που υπέστη σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια της κρίσης. Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά την εφηβική νοοτροπία, έκανε θετικά πράγματα ακόμη και σε κομβικά ζητήματα για την πολιτική κατεύθυνση του τόπου, όπως η μεγάλη αλλαγή που έκανε για την οικονομική πολιτική».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News