Κρήτη

Ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία - Τι θα αλλάξει σε εντατικές, εφημερίες, προσλήψεις και αξιολόγηση

Στόχος του υπουργείου η δημιουργία ενός ευέλικτου δημόσιου συστήματος Υγείας

Κομβικές αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, σύμφωνα με τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία τις είχε αναγγείλει από το προηγούμενο έτος 2019.

Με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου δημόσιου συστήματος Υγείας και τις νέες αλλαγές, όπως τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, το νέο σύστημα Υγείας υπόσχεται καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Χρήστος Λιονής, η όποια αλλαγή πρέπει να γίνει με γνώμονα την ισοτιμία και την κάλυψη των αναγκών.

  1. Οι εντατικές:

Με στόχο να μειωθούν οι αναμονές για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, που σήμερα μετρά και λίστα ακόμη και με 40 άτομα, το υπουργείο Υγείας τροποποιεί τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ειδικότερα, αρχικά εντός του χειμώνα αναμένεται, με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, να ανοίξουν 80 κλίνες σε ΜΕΘ που είναι κλειστές εδώ και χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με τις προσλήψεις των περίπου 200 μόνιμων γιατρών που θα αναλάβουν καθήκοντα στις εντατικές αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

 

Αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των κρεβατιών με τον συντονισμό που θα γίνεται με το ΕΚΑΒ. Εντός του μηνός αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τα περιστατικά που χρειάζονται εντατική. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει σε τρία μεγάλα νοσοκομεία και, μέχρι την άνοιξη το αργότερο, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ δε θα ενημερώνουν τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ, αλλά μέσω της πλατφόρμας θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις κενές θέσεις εντατικής νοσηλείας. Με αυτή την εφαρμογή το ΕΚΑΒ θα έχει μια πλήρη εικόνα τόσο της ζήτησης (λίστα αναμονής) όσο και της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, ώστε να κατευθύνει αντίστοιχα και τα περιστατικά.

  1. Εφημερίες:

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει αλλαγές και στο σύστημα των εφημεριών των νοσοκομείων. Ένα σύστημα που αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποια νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλο το ΕΣΥ. Οι αλλαγές στις εφημερίες προγραμματίζονται για μετά την άνοιξη, ενώ με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα μικρά νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού σήμερα το μεγάλο βάρος το σηκώνουν μόνο τα μεγάλα κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και παρατηρούνται μόνιμος συνωστισμός και αναμονές.

Οι αλλαγές που θα υπάρξουν πάντως θα είναι σε συνδυασμό με το νέο υπερ-ΕΚΑΒ, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), όπου υπήρχε ολόκληρο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομείων.

 

  1. Οι προσλήψεις:

Μέσα στα σχέδια του υπουργού Υγείας είναι να τροποποιηθεί και το σύστημα των προσλήψεων των γιατρών στο ΕΣΥ, όχι όμως και των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού, οι οποίοι πρέπει να περνούν υποχρεωτικά από το ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας σκοπεύει σύντομα να πραγματοποιεί τις προσλήψεις των γιατρών στο ΕΣΥ με ψηφιακό τρόπο. Η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα είναι αναπόφευκτη και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προσαρμοστεί και το σύστημα των προσλήψεων.

Ήδη μάλιστα σχεδιάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κατατίθενται οι αιτήσεις των γιατρών. Σε αυτήν θα εντάσσονται ψηφιακά όλα τα στοιχεία των γιατρών, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα η διαδικασία που ακολουθείται είναι κλασική με έντυπο υλικό, ενώ οι προσλήψεις γίνονται μέσα από τα συμβούλια κρίσεων των νοσοκομείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη νέα διαδικασία σκοπεύει να μειώσει κατά πολύ τον χρόνο των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ώστε να περιοριστεί σε μερικούς μήνες (πιθανότατα 5 μήνες). Σήμερα, για τις μόνιμες προσλήψεις των γιατρών απαιτούνται ενίοτε και πάνω από δύο χρόνια, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

 

  1. Προμήθειες:

Το πρώτο δίμηνο του έτους ξεκινούν οι αλλαγές και στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προωθήσει νομοσχέδιο βάσει του οποίου όλες οι προμήθειες για τα νοσοκομεία της χώρας θα γίνονται κεντρικά και ενοποιημένα μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Η Αρχή θα αναλαμβάνει να διαπραγματεύεται ουσιαστικά τις τιμές των υλικών για όλο το ΕΣΥ, ώστε να εξοικονομούνται κονδύλια. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει κριτήρια και διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με συγκεκριμένες μειώσεις τιμών.

Σήμερα, λόγω έλλειψης κοινού σχεδιασμού, κάθε νοσοκομείο προμηθεύεται τα υλικά του με δικές του διαδικασίες και με παρατάσεις συμβάσεων πολλές φορές, λόγω της αδυναμίας της αρμόδιας Αρχής να προχωρήσει σε κοινούς διαγωνισμούς. Αποτέλεσμα όμως είναι να χάνονται εκατομμύρια ευρώ, αφού κάθε νοσοκομείο αγοράζει με δικές του τιμές.

  1. Αξιολόγηση νοσοκομείων:

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να μπορεί να σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία της Αττικής σταδιακά και εφόσον θα έχει προωθηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν με συγκεκριμένα κριτήρια όλες οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και η απόδοσή τους τόσο ως προς την εξυπηρέτηση των ασθενών, όσο και ως προς την οικονομία που κάνουν στο σύστημα υγείας.

«Η αξιολόγηση πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις και συγκεκριμένα: σε ποιο βαθμό οι υπηρεσίες Υγείας ικανοποιούν τις ανάγκες (κριτήριο των αναγκών) και σε ποιο βαθμό ικανοποιούν το κριτήριο της ισότητας. Η αρχή της ισότητας σημαίνει σε ποιο βαθμό είναι προσβάσιμες οι νοσοκομειακές υπηρεσίες, παρέχουν σε όλους το ίδιο και δεν επηρεάζονται από άλλους παράγοντες. Το μεγάλο ερώτημα είναι ωστόσο σε ποιο βαθμό αντιστοιχούν στις ανάγκες του κόσμου. Οι αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνεται με βάση τις εκβάσεις, δηλαδή τι αποτελέσματα θα έχει σε σχέση με τις ανάγκες και σε ποιο βαθμό μπορεί να υπηρετεί με ισότιμο τρόπο όλους τους κατοίκους», σχολίασε στη “Νέα Κρήτη” ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Χρήστος Λιονής.

  1. ΤΑ ΣΔΙΤ ΣΤΟ ΕΣΥ

Συμπράξεις του Δημόσιου Τομέα με τον Ιδιωτικό

Για πρώτη φορά θα ξεκινήσει η επί της ουσίας εφαρμογή του συστήματος των Συμπράξεων του Δημόσιου Τομέα με τον Ιδιωτικό (ΣΔΙΤ), στο ΕΣΥ. Ήδη άλλωστε εφαρμόζονται οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε άλλες μορφές (π.χ. ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού στα νοσοκομεία κ.λπ.). Για πρώτη φορά, όμως, αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το σύστημα των Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), σε σχέση με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Θα τοποθετηθούν διαγνωστικά συστήματα ιδιωτών στα νοσοκομεία, οι οποίοι έναντι συμβολαίου θα κληθούν να καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό εξετάσεων για τους ασθενείς.

Το σύστημα των ΣΔΙΤ θα εφαρμοστεί πιλοτικά ήδη από τις αρχές του χρόνου σε τρία νοσοκομεία, τα οποία δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε και στη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, τονίζοντας: «Δεν είμαι αντίθετος στις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Πρέπει ωστόσο να υπάρξει ένας σοβαρός εθνικός σχεδιασμός στην Υγεία. Εάν δεν πραγματοποιηθεί, τότε η όποια σύμπραξη μπορεί να γίνει σε λάθος κατεύθυνση. Δηλαδή να μην ικανοποιήσει το κριτήριο των αναγκών και της ισότητας. Και όσον αφορά την ισότητα, πρέπει να θιχτεί. Η ανισότητα είναι μεγάλη στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, τα νησιά έχουν μικρή πρόσβαση σε δομές υγείας σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια