Κρήτη

Οι αποφάσεις για την Λιβύη «περνούν» από την Κρήτη

Οι πέντε υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν εκ νέου στο νησί

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και τα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο στα πλαίσια της πενταμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο προχθές, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε πως η επόμενη πενταμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας για το θέμα της Λιβύης να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, σε ημερομηνία που πρόκειται να καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών.

Η συνάντηση των 5 ισχυρών ανδρών σηματοδότησε την αποφασιστική στάση που παίρνουν πλέον οι χώρες απέναντι στην Τουρκία και στη Λιβύη. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε υποστήριξαν πως οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας είναι άκυρες και χωρίς ισχύ.

Συγκεκριμένα, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε τονίζεται ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ερντογάν και Σάρατζ, με τις οποίες αμφισβητούνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερες άκυρες και κενές περιεχομένου.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στο πλαίσιο αυτού του σχήματος και αποφάσισαν πως η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

«Παράνομη η απόφαση της Τουρκίας»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου, Αιγύπτου, Ιταλίας και Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η «εισαγωγή» στρατευμάτων ή όπλων στη Λιβύη συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη λιβυκή σύγκρουση. Επιπλέον, σημείωσε ότι «οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και τροφοδοτούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργείται μια κατανόηση χωρών που είναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης. Δεν αποκλείουμε κανέναν και δε δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι οι χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό - και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό - είναι η παρουσία της Γαλλίας», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Δένδιας.

Οργισμένη αντίδραση από την Τουρκία

Προτού καλά-καλά κρυώσουν οι... καρέκλες των μελών της πενταμερούς, ήρθε και η οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας.

Με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν 10 σημείων της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, με το οποίο καταδικάζονται ως απειλητικά για την περιφερειακή σταθερότητα, άκυρα και κενά περιεχομένου τα δύο μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει ότι το ανακοινωθέν βασίζεται αποκλειστικά σε ψευδή επιχειρήματα και επισημαίνει ότι τα μνημόνια κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι «νόμιμα και πλήρως συμβατά με το Διεθνές Δίκαιο».

«Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια