Τα «χρυσά» κοιτάσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Φωνές διαμαρτυρίας

Κρήτη
Τα «χρυσά» κοιτάσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Φωνές διαμαρτυρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σώμα θα γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του προγράμματος υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Στο “μικροσκόπιο” του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης βρίσκεται σήμερα το προωθούμενο πρόγραμμα έρευνας-αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Κοιτασμάτων, σημειωτέον, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με έναυσμα την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, που προσομοιάζουν και έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα κοιτάσματα- “μαμούθ” ΖΟΡ και Λεβιάθαν που έχουν εντοπιστεί στη ΝΑ Μεσόγειο!

Έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες από την «Ανυπόταχτη Κρήτη» και την «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων».

Θετική η Περιφέρεια αλλά με αστερίσκους

Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», η αντίστοιχη ΣΜΠΕ για το πρώτο πρόγραμμα αξιοποίησης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά του νησιού, είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο με ορισμένες παρατηρήσεις. Κάτι ανάλογο, όπως προμηνύεται, αναμένεται να γίνει και σήμερα με τη νέα αυτή Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα νότια της Κρήτης. Το Συμβούλιο αναμένεται δηλαδή να γνωμοδοτήσει θετικά, βάζοντας όμως όρους, προϋποθέσεις, παρατηρήσεις και αστερίσκους.

Οι βασικές επιφυλάξεις και αστερίσκοι αφορούν κυρίως στις πιθανές επιπτώσεις από την περίπτωση ατυχήματος, στην προστασία των περιοχών Νatura που βρίσκονται κοντά στον οριοθετημένο χώρο αξιοποίησης, αλλά και στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας που βρίσκεται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, με βάση τις υπηρεσιακές εισηγήσεις, θα πρέπει να δοθεί βάρος στα εξής:

- Να αποφευχθεί η εμπλοκή με ενδιαιτήματα στα οποία ζουν θαλάσσιες φώκιες, χελώνες ή προστατευόμενα είδη.

- Να αποφευχθεί η εμπλοκή με περιοχές παρουσίας κόκκινων κοραλλιών (Corallium rubrum).

- Να αποφευχθεί η εμπλοκή με κηρυγμένους ενάλιους χώρους.

- Να αποφευχθεί η εμπλοκή με επιφανειακά υδατικά συστήματα της Οδηγίας 2000/60/Ε.Κ.

- Να μειωθεί η έκταση του προγράμματος.

- Να αυξηθεί η απόσταση από περιοχές του δικτύου Natura 2000.

- Να αυξηθεί η απόσταση από περιοχές των ακτών νερών κολύμβησης.

Στη μελέτη αναφέρεται παράλληλα ότι υπάρχουν κατευθυντήρια κείμενα για μετριασμό των επιπτώσεων, τα οποία και προτείνεται να ληφθούν υπόψη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News