Προσφυγικό: Τι αποφασίστηκε για φιλοξενία 1.500 προσφύγων σε Ρέθυμνο και Τυμπάκι

Κρήτη
Προσφυγικό: Τι αποφασίστηκε για φιλοξενία 1.500 προσφύγων σε Ρέθυμνο και Τυμπάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα "ναι" και ένα "όχι" στη σύσκεψη της Αθήνας

Όλο πιο κοντά «έρχεται» το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη και  του δήμου Φαιστού που εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Φασομυτάκη. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά καθώς τίποτα μέχρι στιγμής δεν είναι έχει κριθεί.

Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης 1.500 πρόσφυγες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν και σε σπίτια, αντί των κέντρων φιλοξενίας. Ωστόσο από τη στάση των κυβερνητικών στελεχών διεφάνη ότι επιμένουν σε κέντρα φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τυμπάκι, ενώ παραμένει ως ενδεχόμενο η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή των Αρμένων.

Μάλιστα σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μπορεί να προταθεί και να προσδιοριστεί εναλλακτικός χώρος για τους πρόσφυγες, αντί του χώρου που προτάθηκε στο Ρέθυμνο.

1.500 πρόσφυγες

Όπως προέκυψε σύμφωνα με το σχεδιασμό στόχος είναι η φιλοξενία 1.500 προσφύγων στην Κρήτη και συγκεκριμένα 500 στο Ρέθυμνο ,500 στο Ηράκλειο και 500 σε άλλο νομό της Κρήτης. 

Ακόμη διερευνάται το ενδεχόμενο φιλοξενίας 300 ακόμα προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία» δηλαδή σε ενοικιαζόμενα σπίτια στο νησί μας και μάλιστα ήδη έχουν "αδειάσει" η θέσεις αυτές και μπορεί άμεσα να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. 

Πάντως αυτό που προκάλεσε προβληματισμό είναι ότι στην αντιπροσωπεία της Κρήτης δεν κλήθηκε πρόεδρος της Π.Ε.Δ  αλλά ούτε και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των Δημάρχων τάσσεται κατά της δημιουργίας Κλειστών Κέντρων στο νησί.

Σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρή είναι η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για σύσεκψη «εν κρυπτώ».

Ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ανέφερε πως «η μη πρόσκλησή μας δεν είναι παράληψη, αλλά πολιτική επιλογή αποκλεισμού»

Σύμφωνα με τον κ.Ηγουμενίδη «Είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη που αφορά «γκέτο» προσφύγων δεν αρμόζει στην προηγούμενη και δημοκρατική και απολύτως επιτυχημένη εμπειρία εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη.Η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί λέει όχι σε μια εμπειρία με επίκεντρο τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε σπίτια, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δίκτυο ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και διερμηνέων  - όλα υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του ΟΗΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News