Κρήτη

Προσφυγικό: Ρέθυμνο κ΄ Φαιστός μπαίνουν στο κάδρο για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων

Καζάνι που βράζει η Κρήτη, με αφορμή την σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Η σύσκεψη αυτή βάζει την Κρήτη και πάλι στο κάδρο, ενώ τα θεσμικά πρόσωπα που έχουν κληθεί, αποτυπώνουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την χωροθέτηση κλειστών κέντρων, εάν και εφόσον φυσικά καταλήξουν στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Συγκεκριμένα στη σημερινή σύσκεψη κλήθηκαν μόνο δύο δήμαρχοι του νησιού, ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης και οι βουλευτές Κρήτης μόνο της ΝΔ. Όσον αφορά στους δημάρχους, κλήθηκαν μόνο ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και ο Δήμαρχος Φαιστού, γεγονός που φουντώνει τα σενάρια για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται αντίστοιχα στους δύο αυτούς δήμους. Στο μεν Ρέθυμνο, τα σενάρια μιλούν για το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή των Αρμένων ενώ όσον αφορά στο Δήμο Φαιστού, στο τραπέζι μπαίνει οι  εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τυμπάκι.

 Τι λένε οι δήμαρχοι;

Από πλευράς Φαιστού ο Γρηγόρης Νικολιδάκης στέλνει τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Φασομυτάκη καθώς η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ γενική κι αόριστη από τη μία, ενώ από την άλλη δεν υπήρξε ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και διάλογος με την Τοπική Κοινωνία. 

Δυσθυμία και στη Δημοτική Αρχή Ρεθύμνου με το Δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη να θεωρεί πως η κυβέρνηση και το Αρμόδιο Υπουργείο έπρεπε να κινηθούν σε θεσμικό επίπεδο καλώντας σε αυτή τη συνάντηση την ΠΕΔ.

Στην αντιπροσωπεία της Κρήτης δεν έχει κληθεί ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ  αλλά ούτε και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των Δημάρχων τάσσεται κατά της δημιουργίας Κλειστών Κέντρων στο νησί.

Η σημερινή σύσκεψη έρχεται σαν συνέχεια στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου  παρουσία αρμόδιων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών των περιοχών όπου με βάση το κυβερνητικό σχέδιο θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες σε κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας.  Εκεί κατά πληροφορίες ήταν έντονες οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις από πλευράς των γαλάζιων βουλευτών με δεδομένο το όχι από τις τοπικές κοινωνίες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ανέφερε πως «η μη πρόσκλησή μας δεν είναι παράληψη, αλλά πολιτική επιλογή αποκλεισμού»

Με αφορμή την μη πρόσκληση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Κρήτης από τις συναντήσεις των αρμοδίων υπουργών με κυβερνητικούς βουλευτές και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απορίας άξιο, ο αποκλεισμός βουλευτών της αντιπολίτευσης της Κρήτης από τις συναντήσεις που έγιναν χτες και σήμερα, με πρωτοβουλία των αρμοδίων υπουργών, με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τις δομές στην Κρήτη.

Είναι αδιανόητο να εξαιρούνται οι εκλεγμένοι βουλευτές από μία τέτοια συνάντηση, η οποία αφορά ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα το οποίο ως κυβέρνηση διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τις απίστευτα αντίξοες συνθήκες.

Το ακριβώς προηγούμενο διάστημα η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε την αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Η μη πρόσκλησή μας δεν είναι παράληψη, αλλά πολιτική επιλογή αποκλεισμού.

Όσες συναντήσεις και συσκέψεις και να κάνει η κυβέρνηση εν κρυπτώ, σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουμε στην Κρήτη κλειστές δομές (φυλακές) ανθρώπων κατατρεγμένων, ανήμπορων να υπερασπιστούν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.»

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια