Προσφυγικό: Δημιουργείται ελεγχόμενο κέντρο στην Κρήτη; - Όσα ειπώθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη

Κρήτη
Προσφυγικό: Δημιουργείται ελεγχόμενο κέντρο στην Κρήτη; - Όσα ειπώθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών

Χτες Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε, έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και τη διαχείρισή του στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν και Κρητικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Νέα σύσκεψη σήμερα παρουσία αυτοδιοικητικών της Κρήτης

Σήμερα ωστόσο έχουν κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για νέα σύσκεψη εκπρόσωποι από την Κρήτη, αφού το νησί μπαίνει και πάλι, σε επίπεδο σεναρίων, στο κάδρο του προσφυγικού. 

Συγκεκριμένα στη σημερινή σύσκεψη, η οποία προς το παρόν έχει οριστεί για τις 18:00 το απόγευμα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μόνο ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, και Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης και οι κρητικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Όλα δείχνουν οτι υπάρχει έντονο παρασκήνιο για την συγκεκριμένη σύσκεψη, με τους εκπροσώπους της Κρήτης να βρίσκονται σε αναβρασμό. Χαρακτηριστικό είναι οτι κανείς εξ αυτών δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως καθώς και οι ίδιοι περιμένουν να δουν τι μέλει γενέσθαι.

Τι ειπώθηκε στην χθεσινή σύσκεψη 

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από περιοχές όπου λειτουργούν δομές ή έχουν δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Πέραν του συντονισμού ενεργειών, κεντρικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν και η ενημέρωση βουλευτών της ΝΔ από τις περιοχές, όπου θα κατασκευαστούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αλλά και τα ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους βουλευτές Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσων (τα νησιά, όπου θα γίνουν τα κλειστά κέντρα) και βουλευτές από περιφέρειες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

Στις παραπάνω Περιφέρειες (μεταξύ αυτών και η Κρήτη), θα γίνουν τα 7-8, σε πρώτη φάση, ελεγχόμενα κέντρα, σύμφωνα με το eleftherostypos.gr.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιχείρηση αναδιάταξης αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές της επικράτειας, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί άνθρωποι από τα νησιά. Μόλις προχθές, Δευτέρα, έφτασαν στον Πειραιά περίπου 600 άτομα από τη Σάμο που μεταφέρθηκαν στη δομή της Ριτσώνας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον κ. Στεφανή για την κατάσταση και για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Από τις πρώτες δράσεις της νέας Κυβέρνησης, προτεραιότητα αποτέλεσε, η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης. Το Σχέδιο εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κ. Πρωθυπουργού και προβλέπει:

  • Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,
  • Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά και
  • Άμεσες επιστροφές.
  • Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

Σε δύο φάσεις το σχέδιο

Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες «Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020».

Οι 5+1 δράσεις για το μεταναστευτικό

Στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

5η + δράση

Η επιπλέον δράση αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Δυνάμεις και μέσα, σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση και με εφαρμογή κοινών διαδικασιών, και στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου, θα υλοποιήσουν τη δράση.

Η ανακοίνωση του κ. Ηγουμενίδη:

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Ηγουμενίδης, με ανακοίνωσή του τονίζει την αναγκαιότητα της «προηγούμενης εμπειρίας», ενώ ζητά από την Κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα σχέδιά της.

«Όχι στις αποθήκες ψυχών στην Κρήτη – Ναι στην αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας»

Σχετικά με όλα τα τελευταία δημοσιεύματα που εμφανίζουν συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης να εντάσσονται στα σχέδια της Κυβέρνησης για «κλειστές δομές» φιλοξενίας προσφύγων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όλο το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται στη δημοσιότητα μία μετά την άλλη περιοχές της Κρήτης να εντάσσονται στα σχέδια της Κυβέρνησης για να χρησιμοποιηθούν ως "αποθήκες ψυχών". Πριν λίγο καιρό στις Γούβες και πιο πρόσφατα στο Αρκαλοχώρι. Αυτό δεν μπορεί άλλο να συνεχίζεται.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει γιατί δεν εντάσσει στα σχέδια της την προηγούμενη εμπειρία εγκατάστασης προσφύγων μέσα από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» που εφαρμόστηκε στην Κρήτη όλη την προηγούμενη περίοδο.

Είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη που αφορά «γκέτο» προσφύγων δεν αρμόζει στην προηγούμενη και δημοκρατική και απολύτως επιτυχημένη εμπειρία εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη.

Η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί λέει όχι σε μια εμπειρία με επίκεντρο τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε σπίτια, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δίκτυο ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και διερμηνέων  - όλα υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Η Κρήτη έχει πει επανειλημμένα όχι τόσο στις αποθήκες ψυχών, όσο και στην κινδυνολογία και στο ρατσισμό.

Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί της Κρήτης πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται και να μιλήσουν ανοιχτά για το τι σχεδιάζουν και σε ποιες περιοχές. Δεν μπορεί ούτε να προσπερνούν, ούτε να σχεδιάζουν ενάντια στο ότι η Κρήτη στέκεται μέχρι σήμερα υποδειγματικά απέναντι στο προσφυγικό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News