Στο «σκαμνί» για την υπόθεση υπεξαίρεσης 250.000 ευρώ

Κρήτη
Στο «σκαμνί» για την υπόθεση υπεξαίρεσης 250.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση διαδραματίστηκε πριν 12 χρόνια και αφορά τα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να “αναβιώσει” αύριο Τετάρτη η υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού σχεδόν 250.000 ευρώ από τα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου (ΔΕΠΑΜΑΝ), στο Λασίθι.

Η επίμαχη υπόθεση φέρεται να διαδραματίστηκε πριν από περισσότερα από 12 χρόνια: Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσει την Τετάρτη ο 55χρονος πρώην γενικός διευθυντής της ΔΕΠΑΜΑΝ, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Ο 55χρονος σήμερα άνδρας είχε αναλάβει - σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο είχε παραπεμφθεί σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης - ρόλο διαχειριστή, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της μαρίνας.

Μετά από ενδείξεις που φανέρωναν την ύπαρξη μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στη ΔΕΠΑΜΑΝ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Νικολάου ανέθεσε στις αρχές του 2007 σε ορκωτό λογιστή τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την επίμαχη εταιρεία. Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορούσε στα έτη 2004, 2005 και 2006. Η έκθεση του ορκωτού, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2007, αποκάλυψε ότι όντως υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 248.495 ευρώ.

Σύμφωνα με το εν λόγω παραπεμπτικό βούλευμα, τα έτη 2005 και 2006, ενώ στον «ειδικό κανονισμό της μαρίνας καθορίζεται τιμολόγιο για υπηρεσίες υδροδότησης-ηλεκτροδότησης σκαφών, σε πολλές περιπτώσεις δεν τιμολογούνταν ή συμπεριλαμβάνονταν στις συμβάσεις ελλιμενισμού και κυρίως τις μακροπρόθεσμες - σε τέτοιες δε συμβάσεις είχε χορηγηθεί μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον τιμοκατάλογο».

Όπως αναφέρεται, ακόμη, στο παραπεμπτικό βούλευμα, από τον Γενάρη του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2006 ο κατηγορούμενος χορηγούσε εκπτώσεις αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη μαρίνα, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες από τις καθορισμένες, σε ποσοστό που κυμαινόταν από 27,51% έως και 43,02%!

Εξάλλου, σύμφωνα με το βούλευμα, είχαν εντοπιστεί και αρκετές αιτήσεις για ελλιμενισμό σκαφών, στις οποίες ωστόσο δεν υπήρχαν υπογραφές από τους αιτούντες. Επίσης, σε κάποιες συμβάσεις δεν αναγράφονταν καν τα μέτρα του σκάφους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οριστεί με σαφήνεια η τιμολόγησή του.

Στον κατηγορούμενο αποδιδόταν, επίσης, στο εν λόγω παραπεμπτικό βούλευμα, η σύναψη και υπογραφή συμβάσεων δανείων για προεξόφληση επιταγών, η υπογραφή συμβάσεων μακροχρόνιων μισθώσεων, αλλά και η οπισθογράφηση μεταχρονολογημένων επιταγών έκδοσης πελατών, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση για εκχώρηση τέτοιων αρμοδιοτήτων από το Δ.Σ.

Η πρωτόδικη απόφαση

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε τελικά για τις 8 Ιανουαρίου του 2020.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2013. Τότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, αξίας μεγαλύτερης των 73.000 ευρώ, αλλά και για απιστία σχετική με την υπηρεσία συνολικής αξίας άνω των 73.000 ευρώ.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει τότε στον 55χρονο ποινή κάθειρξης 10 ετών για την κάθε πράξη. Τελικά ο 54χρονος καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. Ο καταδικασθείς οδηγήθηκε τότε στη φυλακή, καθώς δεν είχε χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα αποφυλακίστηκε υπό όρους.

«Δεν έχω πάρει ούτε ευρώ» ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος

Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο κατηγορούμενος είχε κοινοποιήσει πριν από λίγα χρόνια ανοικτή επιστολή, στην οποία ισχυριζόταν ότι είναι αθώος, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δε θα πάει «όπως την πρώτη φορά σαν το σκυλί στο αμπέλι». «Από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή λέω ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ και ότι είμαι πέρα για πέρα αθώος. (...) Εγώ πήγα την πρώτη φορά “σαν το σκυλί στο αμπέλι”, αλλά η σοφή παροιμία λέει... “απού καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”. Και αυτή τη φορά να ξέρετε ότι υπάρχουν αποδείξεις και όχι όπως δικάστηκα εγώ με αποχρώσες ενδείξεις», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, τότε ο 55χρονος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News