Έντονες βροχοπτώσεις: «Πληγή» για τα αιγοπρόβατα - «Θείο δώρο» για ελιές & αμπέλια

Κρήτη
Έντονες βροχοπτώσεις: «Πληγή» για τα αιγοπρόβατα - «Θείο δώρο» για ελιές & αμπέλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι τα «συν» και τα «πλην» της κακοκαιρίας

Μεγάλες ζημιές αναμένονται και πάλι στο ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης, αλλά από την άλλη κυρίως θετικές είναι οι επιδράσεις της κακοκαιρίας στην ελαιοκαλλιέργεια και το αμπέλι, με καταστροφές μόνο στα υπαίθρια κηπευτικά, που όμως είναι ελάχιστα.

Για τις ζημιές ή τα θετικά μίλησαν στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης για τα ζώα, και ο γεωπόνος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Καραβιώτης για τη φυτική παραγωγή, ενώ ικανοποιημένος από την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης δηλώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

«Στην ΕΑΣΗ», όπως αποκάλυψε μάλιστα, «έχουμε δημιουργήσει ειδικό τμήμα αρμόδιων στελεχών για την παροχή ενημέρωσης στους παραγωγούς σε θέματα που έχουν σχέση με τα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά και όλων των δενδρωδών καλλιεργειών της Κρήτης»!

Για την κτηνοτροφία της Κρήτης ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, τονίζει στην εφημερίδα μας ότι ήδη «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ύπαρξη ζημιών είτε λόγω της μείωσης της γαλακτοπαραγωγής είτε λόγω απωλειών σε νεογέννητα αιγοπρόβατα». Συγκεκριμένα, ο γνωστός κτηνίατρος λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη. Θα δούμε πού θα καταλήξει. Το θέμα είναι, όμως, ότι είχαμε μια απότομη μεταβολή σε θερμοκρασία και μια πολύ σημαντική πτώση... Που σημαίνει ότι, επειδή είχαμε μια πολύ σημαντική προσαρμογή, έχουμε ένα σοκ στα ζώα, που έχει δημιουργήσει δύο προβλήματα: Το ένα είναι η πτώση της γαλακτοπαραγωγής στα ζώα που είναι ήδη απογαλακτισμένα, δηλαδή στις μάνες που ήδη αρμέγονται, και το δεύτερο είναι ότι αυξάνει τη νοσηρότητα στα αρνιά και τα κατσικάκια και ιδιαίτερα προκαλώντας το σύνδρομο του υγρού στόματος με παραλύσεις και πνευμονίες»...

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης καλεί τους κτηνοτρόφους «να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των ζώων από την έκθεση στα ρεύματα κυρίως του αέρα, γιατί στη θερμοκρασία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα το ιδιαίτερο. Να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται πιο κατάλληλες θερμοκρασίες σταβλισμού. Πάλι θα πρέπει να προσέξουμε τα ρεύματα μέσα στις σταβλικές εγκαταστάσεις, τα οποία προκαλούν απίστευτες ζημιές. Και θα πρέπει να γίνεται και μια σχολαστική επιτήρηση των μικρών, ιδιαίτερα των νεογέννητων, για να αποφύγουμε τις απώλειες από την υποθερμία. Και επίσης να χορηγήσουμε τα κατάλληλα αντιβιοτικά προκειμένου να μην αυξηθούν οι απώλειες».

Ο Αλέκος Στεφανάκης καταλήγει λέγοντας πως «πάντα αυτές οι απότομες μεταβολές είναι καιρικές συνθήκες στις οποίες όλοι οι οργανισμοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Αυτή είναι μια αλήθεια βιολογική. Κι εμείς δυσκολευόμαστε. Άρα θα υπάρξει ένα σοκ. Και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να έχουμε τις λιγότερες επιπτώσεις».

«Μόνο καλό κάνει η κακοκαιρία...»

«Μόνο καλό κάνει αυτή η κακοκαιρία στην παρούσα φάση στην ελιά», λέει από την πλευρά του ο γεωπόνος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Καραβιώτης. Στο ερώτημά μας για το γλοιοσπόριο, ο ίδιος απαντά ότι σήμερα αυτό δεν επηρεάζεται καθόλου. «Από τις υγρασίες ευνοείται η εξάπλωση του μύκητα αλλά αυτό ισχύει όχι τώρα, αλλά από την εποχή της άνοιξης και μετά. Και αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες όχι μόνο δε δημιουργούν προβλήματα, αλλά αντιθέτως είναι καλές. Εκτός των άλλων βοηθούν και στη διαφοροποίηση των οφθαλμών για να ανθίσουν οι ελιές καλύτερα...».

Στο ερώτημά μας για τα πιθανά προβλήματα σε ήδη κλαδεμένες ελιές στην Κρήτη, ο Δημήτρης Καραβιώτης απαντά: «Δεν έχουμε προβλήματα στα ελαιόδεντρα. Θα έχουμε σίγουρα προβλήματα μόνο σε περιοχές όπου ο καρπός δεν είχε μαζευτεί, από το χαλάζι που έπεσε. Αλλά αυτές οι περιοχές σήμερα είναι λίγες»... Τονίζει βέβαια την ανάγκη, αμέσως μετά το κλάδεμα, της χρήσης χαλκούχων σκευασμάτων με ολική κάλυψη της ελιάς για την αποφυγή μολύνσεων από τις πληγές στο δέντρο. Με τον χαλκό εξάλλου προστατεύεται το δέντρο και μετά τις βροχές, το χαλάζι και την πιθανή χιονόπτωση.

Σε ό,τι αφορά το κλάδεμα της ελιάς και του αμπελιού, ο Δημήτρης Καραβιώτης συνιστά να αρχίσουν οι παραγωγοί να κλαδεύουν αμέσως μόλις περάσει η κακοκαιρία σταδιακά τις καλλιέργειές τους. «Μετά τις 15 Ιανουαρίου και εφόσον έχουμε τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, καλό θα είναι να αρχίσει το κλάδεμα της ποικιλίας σουλτανί και λίγο αργότερα να κλαδεύονται και οι επιτραπέζιες ποικιλίες». Για το κλάδεμα της ελιάς, ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία των γεωπόνων που συνιστούν «το κλάδεμα να γίνεται κάθε χρόνο και να είναι ελαφρύ. Να χαμηλώνουμε λίγο την ελιά, να την καθαρίζουμε από μέσα και να βγάζουμε τους “λαίμαργους”. Έτσι θα μπορούμε να επιτυγχάνουμε κάθε χρόνο παραγωγή».

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Καραβιώτης ξεκαθαρίζει ότι πάντοτε υπάρχει η αβεβαιότητα των καιρικών συνθηκών και, συνεπώς, δεν μπορεί να πει αν θα κινδυνεύσουν οι κλαδεμένες ελιές και τα αμπέλια από ένα παγετό στη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως όσο βαδίζουμε προς την άνοιξη, ενώ επισημαίνει ότι από τώρα και μετά είναι καλό να γίνεται και η χρήση λιπασμάτων.

«Μακάρι να χιονίσει...»

«Εμείς κανονικά σήμερα θα πρέπει να θέλουμε να κάνει χιόνι στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης», λέει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, και αιτιολογεί: «Το χιόνι το θέλουμε γιατί θα σκοτώσει όλο τον δάκο που υπάρχει σε πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό. Θα ψοφήσει λοιπόν όλος ο δάκος λόγω του παγετού. Έτσι κι αλλιώς η ελαιοσυλλογή έχει ολοκληρωθεί στο 97% τουλάχιστον. Το 95% των ελαιουργείων του νομού Ηρακλείου έχει κλείσει. Επομένως μας συμφέρει να κάνει ένα χιόνι τώρα. Αυτό το χιόνι θα καταστρέψει τον δάκο και, αν έχουμε κάποιες ημέρες ψύχους μέσα στον χειμώνα, αυτό θα είναι πάρα πολύ καλό για τη γονιμοποίηση της ελιάς...».

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

«Βάζουμε μπροστά τις μηχανές»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «βάζουμε μπροστά τις μηχανές για τη νέα προγραμματική περίοδο με το 2020 γέφυρα. Πρέπει να υπάρξει ένας περιφερειακός σχεδιασμός για όλες τις καλλιέργειες του νησιού. Οι πιο αδικημένες από την προηγούμενη περίοδο 2017-2019 ήταν οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτή έληξε. Τώρα πρέπει αυτές οι δενδρώδεις καλλιέργειες να στηριχτούν εκ νέου. Έχουν μπει και νέες καλλιέργειες, όπως είναι το αβοκάντο στον νομό Χανίων, που αριθμεί πάνω από 10.000 στρέμματα, και έχουμε και το αδικημένο αμπέλι με την αδικημένη ελιά».

Ο συνδικαλιστής και συνεταιριστής τονίζει ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός από την Περιφέρεια Κρήτης. «Ήδη ως ΕΑΣΗ έχουμε κάνει συναντήσεις με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Μανόλη Χνάρη. Είναι αναγκαίο από τώρα που ξεκίνησε η νέα χρονιά να φτιάξουμε έναν ενιαίο φάκελο σαν Περιφέρεια Κρήτης και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε...».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κρήτη όλα τα κονδύλια τόσο του Πυλώνα 1 όσο και του Πυλώνα 2. «Η ΕΑΣΗ έχει ήδη σχεδιασμό. Ήδη τις επόμενες μέρες θα εγκαινιάσει επίσημα αρμόδιο τμήμα που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα αναπτυξιακά προγράμματα του 2ου Πυλώνα. Επομένως, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται για ευρωπαϊκά και για αναπτυξιακά προγράμματα μπορούν να επισκέπτονται την ΕΑΣΗ για να ενημερώνονται από το εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται με τα προγράμματα και τους σχεδιασμούς για τη νέα προγραμματική περίοδο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News