Πλησιάζει ο «Ηφαιστίων» - Σε ετοιμότητα οι αρχές

Κρήτη
Πλησιάζει ο «Ηφαιστίων» - Σε ετοιμότητα οι αρχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προετοιμάζεται το νησί για την κακοκαιρία

Το ψυχρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ήδη τη χώρα, εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις από τα βόρεια προς τα νότια.

Βροχές, καταιγίδες, χιόνια, έντονο ψύχος, θυελλώδεις άνεμοι, αλλά και παγετός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επικείμενης κακοκαιρίας, η οποία έχει ήδη σημάνει συναγερμό και στην Κρήτη, αφού ο Νομός Λασιθίου τέθηκε σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, ενώ, η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε αρκετά σημεία του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες ενώ από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά των Κυκλάδων καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στις Κυκλάδες στα 7 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα, στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης αναμένονται και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και την Τρίτη, όποτε και θα εξασθενήσουν βαθμιαία και θα περιοριστούν στα νότια. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης αναμένονται και την Τετάρτη.

Πολύ έντονοι θα είναι και οι Βόρειοι άνεμοι, αφού, το βράδυ της Κυριακής, θα φτάσουν μέχρι και τα 9 μποφόρ στην Κρήτη, τη Δευτέρα θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο, δηλαδή, τοπικά, μέχρι και 10 μποφόρ, ενώ θα σημειώσουν βαθμιαία εξασθένηση από την Τετάρτη.

Σε νέα ανακοίνωση της η αστυνομία ανέφερε:

«Ως γνωστόν με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Κρήτης.

Βάσει των νεώτερων στοιχείων, ανακοινώνεται ότι:

Επιτρέπεται προσωρινά η κίνηση των ως άνω φορτηγών έως την 21:00 - 9η ώρα το βράδυ – στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Κρήτης:

Επισημαίνεται ότι μετά τις 9 το βράδυ απαγορεύεται αυστηρά η κίνηση των ως άνω φορτηγών στο παραπάνω δίκτυο».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης, από το πρωί έχει αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου ο μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι 40 πυροσβεστικές υπηρεσίες στο νησί και η 3η ΕΜΑΚ.

«Από το απόγευμα, το νέο κύμα κακοκαιρίας, αναμένεται να ξεκινήσει με καταιγίδες, ενώ τη νύχτα η πρόγνωση αναφέρει ότι θα πέσουν τα πρώτα χιόνια. Από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, η χιονόπτωση θα κατέβει σε χαμηλότερο υψόμετρο. Εκείνο πάντως που καθιστά διαφορετικό αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που θα ξεπερνούν τα 100 χλμ. την ώρα. Χρειάζεται προσοχή και αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, σωστή προετοιμασία των οχημάτων με πλήρη καύσιμα και αντιολισθητικές αλυσίδες, τις οποίες οι οδηγοί να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετούν» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.

Από νωρίς το πρωί, τα οχήματα της Πυροσβεστικής, όπως είπε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, με επίκεντρο την ύπαιθρο έχουν ξεκινήσει περιπολίες στις οποίες συμμετέχουν αξιωματικοί και διοικητές των Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Δήμων και της Περιφέρειας.

Ακόμη το Λιμεναρχείο Ηρακλείου και Ρεθύμνου, γνωστοποιήσαν πως έχουν τεθεί σε ετοιμότητα το προσωπικό και τα σκάφη καθώς κατά τόπους οι άνεμοι θα φτάσουν τα 10 μποφόρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News