Καιρός: Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη, με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις βοριάδες - Αναλυτική πρόγνωση

Κρήτη
Καιρός: Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη, με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις βοριάδες - Αναλυτική πρόγνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο… μάτι του «Ηφαιστίωνα» η Κρήτη - Πόσο θα «κρατήσει η κακοκαιρία;

Βροχές, καταιγίδες, χιόνια, έντονο ψύχος, θυελλώδεις άνεμοι, αλλά και παγετός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επικείμενης κακοκαιρίας, η οποία έχει ήδη σημάνει συναγερμό και στην Κρήτη, αφού ο Νομός Λασιθίου τέθηκε σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, ενώ, η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε αρκετά σημεία του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Ο καιρός στην Κρήτη

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσει και την Κρήτη, όποτε και αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που, κατά τόπους, θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Ενδεικτικό είναι πως, από τις 11 το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, η Κρήτη (και κυρίως οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων) αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με τεράστια ύψη βροχής και χιονιού.

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, βρίσκονται οι υπηρεσίες στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να ενταθούν από το απόγευμα της Κυριακής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης, από το πρωί έχει αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου ο μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι 40 πυροσβεστικές υπηρεσίες στο νησί και η 3η ΕΜΑΚ.

«Από το απόγευμα, το νέο κύμα κακοκαιρίας, αναμένεται να ξεκινήσει με καταιγίδες, ενώ τη νύχτα η πρόγνωση αναφέρει ότι θα πέσουν τα πρώτα χιόνια. Από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, η χιονόπτωση θα κατέβει σε χαμηλότερο υψόμετρο. Εκείνο πάντως που καθιστά διαφορετικό αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που θα ξεπερνούν τα 100 χλμ. την ώρα. Χρειάζεται προσοχή και αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, σωστή προετοιμασία των οχημάτων με πλήρη καύσιμα και αντιολισθητικές αλυσίδες, τις οποίες οι οδηγοί να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετούν» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.

Από νωρίς το πρωί, τα οχήματα της Πυροσβεστικής, όπως είπε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, με επίκεντρο την ύπαιθρο έχουν ξεκινήσει περιπολίες στις οποίες συμμετέχουν αξιωματικοί και διοικητές των Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Δήμων και της Περιφέρειας.

Ίδιο θα είναι το σκηνικό του καιρού στο νησί μας και τη Δευτέρα, με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται στην Κρήτη μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο νησί μας και την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα, στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης αναμένονται και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και την Τρίτη, όποτε και θα εξασθενήσουν βαθμιαία και θα περιοριστούν στα νότια. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης αναμένονται και την Τετάρτη.

Πολύ έντονοι θα είναι και οι Βόρειοι άνεμοι, αφού, το βράδυ της Κυριακής, θα φτάσουν μέχρι και τα 9 μποφόρ στην Κρήτη, τη Δευτέρα θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο, δηλαδή, τοπικά, μέχρι και 10 μποφόρ, ενώ θα σημειώσουν βαθμιαία εξασθένηση από την Τετάρτη.

Η επέλαση του «Ηφαιστίωνα»

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, «Ηφαιστίων», θα επηρεάσει την Ελλάδα από το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, βροχές θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά στα νότια θα ενισχυθούν. Παράλληλα, από το πρωί βροχές κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, στη Νότια Χαλκιδική και στη Θράκη, φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια θα επεκταθούν στο Κεντρικό Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο, ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και το Νότιο Αιγαίο.

Από το μεσημέρι της Κυριακής χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας και της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, καθώς επίσης προς το βράδυ και στην Αττική. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία έως το μεσημέρι και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στην Ήπειρο από το μεσημέρι.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στον Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο, και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα παρουσιάσει πτώση, που στα βόρεια θα φτάνει τους τέσσερις έως έξι βαθμούς.

Την Δευτέρα των Θεοφανείων αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικός παγετός σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, που γρήγορα θα περιοριστούν στην Αττική και στην Εύβοια. Επίσης θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Τι αναφέρει το έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Κυριακή και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

  1. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ:

α. Οι οποίες την Κυριακή θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική). Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, 200-400 μέτρα.

β. Τη Δευτέρα, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

γ. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

  1. ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ:

α. Την Κυριακή θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

β. Τη Δευτέρα στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.

γ. Την Τρίτη από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

  1. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:

(Κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις)

α. Από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής θα επηρεάσουν τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

β. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και

γ. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης αναμένεται να εξασθενήσουν.

  1. ΠΑΓΕΤΟΣ:

α. Θα σημειωθεί τη Δευτέρα στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες

β. Την Τρίτη, κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Γενική πρόγνωση του καιρού

Ο καιρός στην Κρήτη το Σάββατο

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες αναμένονται σήμερα, Σάββατο, στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα φτάσει έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Κρήτη την Κυριακή

Νεφώσεις Αναμένονται το πρωί της Κυριακής στην Κρήτη. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες ενώ από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά των Κυκλάδων καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στις Κυκλάδες στα 7 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Nεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας (στα πεδινά της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης). Κατά τόπους θα είναι πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές) και τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δωδεκάνησα νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο καιρός της Τρίτη

Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα βορειοανατολικά όπου θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά, κατά διαστήματα πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, καθώς και στα ορεινά ημιορεινά της Κρήτης, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 και πιθανόν το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο καιρός την Τετάρτη

Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πιθανώς στα Δωδεκάνησα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Ο καιρός την Πέμπτη

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το πρωί στην Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και το πρωί στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

Ο καιρός την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Για συνεχή ενημέρωση για τον καιρό, μπείτε ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News