«Χαμόγελα» για τα έργα απορριμμάτων στην Κρήτη

Κρήτη
«Χαμόγελα» για τα έργα απορριμμάτων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοπράτηση νέων μονάδων σε Σητεία και Ηράκλειο – Παράδοξη αναφορά στην Χερσόνησο

Χαμόγελα για τη δρομολόγηση δύο ακόμα νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη - συγκεκριμένα σε Σητεία και Ηράκλειο - άφησε η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή κρητικής αντιπροσωπίας αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ταυτόχρονα με τα χαμόγελα για τα δύο έργα, τα οποία ο ΕΣΔΑΚ και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι “έτρεξαν”, είναι η αλήθεια, και τα ωρίμασαν σε επίπεδο διεκδίκησης χρηματοδότησης και ένταξης στο πρόγραμμα ΥΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ, η χθεσινή σύσκεψη άφησε πίσω της και μια απορία...

Βλέπετε, μεταξύ των 17 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων ανά τη χώρα, που όπως προανήγγειλε ο υπουργός θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2020, ο Κωστής Χατζηδάκης συμπεριέλαβε, παραδόξως, και τη νέα μονάδα στη Χερσόνησο. Μονάδα όμως, ως γνωστόν, που έχει δημοπρατηθεί εδώ και μήνες και είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες αξιολόγησης των ενδιαφερόμενων εταιρειών!

Αναλυτικότερα, στη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και τρεις στην Κρήτη, μέσα στο 2020, στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο υπό την προεδρία του υπουργού, Κ. Χατζηδάκη, και με τη συμμετοχή του γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου, της ειδικής γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Δανδόλου, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και μελετητών έργων από 17 περιοχές της επικράτειας.

Η σύσκεψη είχε θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την πρόοδο των έργων και υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠ.ΕΝ.

Ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη σύσκεψη, σημείωσε: «Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δε γίνεται να καθυστερούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Πολλοί λένε να μη χάσουμε τα λεφτά της Ε.Ε., κι άλλοι λένε να μην πληρώσουμε άλλα πρόστιμα. Προσωπικά δεν τα λογαριάζω τόσο όλα αυτά, όσο λογαριάζω το ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι πρώτιστα θέμα εθνικού φιλότιμου, δημόσιας υγείας και πολιτισμού. Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε παντού».

Οι συγκεκριμένες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, αφορούν τις περιοχές: Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λαμία, Βόρειο Έβρο, Λέσβο, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησο, Μύκονο, Φωκίδα, Άνδρο, Τήνο και Κεφαλονιά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργούν μόνον τέσσερις τέτοιες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά, και δύο πεπαλαιωμένες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και την Κρήτη (Ηράκλειο).

Ο κ. Γραφάκος επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες, ώστε έως τα τέλη του 2020 να έχουν δημοπρατηθεί και οι 17 μονάδες, ύψους χρηματοδότησης άνω των 400 εκατ. ευρώ. Η κ. Δανδόλου, από την πλευρά της, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η χρονική συγκυρία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, μιας και είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αστικά απόβλητα.

Η ανακοίνωση Δήμου Ηρακλείου

Την ικανοποίησή του μετά τη χθεσινή σύσκεψη έσπευσε να εκφράσει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου.

«Ένας από τους πληρέστερους φακέλους που έχουν κατατεθεί προς χρηματοδότηση στην πρόσκληση του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι αυτός που αφορά στη Μονάδα Επεξεργασίας και Ανάκτησης (ΜΕΑ) των αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου (σ.σ. χθες) στο υπουργείο, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης και στελέχη του υπουργείου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων, που συμμετείχαν, για όσα πρέπει να κάνουν ώστε να πετύχουν την επίσπευση της χρηματοδότησης των έργων που έχουν προτείνει. Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι μέσα στο 2020 να δημοπρατηθούν 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του Ηρακλείου.

Τον σχετικό φάκελο κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ως αρμόδιος φορέας. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η έγκριση για την ένταξη του έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Λότζιας.

Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Μετά την ενημέρωση που είχαμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρότασή μας για τη χρηματοδότηση της ΜΕΑ θα εγκριθεί. Εφόσον συμβεί αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου, το οποίο είναι κομβικό όσον αφορά στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για τη διαχείριση των αποβλήτων με σύγχρονο τρόπο, καθώς και στη δημιουργία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, σε ακίνητο του Δήμου στη Νέα Αλικαρνασσό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News