Δάκος και μύκητες «ισοπέδωσαν» τις ελιές

Κρήτη
Δάκος και μύκητες «ισοπέδωσαν» τις ελιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταστροφικό το 2019 για τους παραγωγούς

Με μια μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή του κρητικού ελαιολάδου και την επεισοδιακή άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Ηράκλειο Μάκη Βορίδη “σφραγίστηκαν” τα γεγονότα του 2019 ως προς την αγροτική επικαιρότητα, ενώ η κατάσταση αυτή αναμένεται να “φέρει” φτώχια στα χωριά μετά το πρώτο δίμηνο του 2020, αφού στο μεταξύ θα μεσολαβήσει το “ζεστό” χρήμα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων μέσα στις γιορτές.

Η καταστροφή χαρακτηρίζεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ευνόησαν πρωτοφανώς τη ραγδαία εξάπλωση του δάκου της ελιάς, που άνοιξε και τον δρόμο στο γλοιοσπόριο και άλλους μύκητες, που ισοπέδωσε μεγάλες και ολόκληρες περιοχές παραγωγής ελαιολάδου, σε μια χρονιά που μέχρι το φθινόπωρο εξελισσόταν με εξαιρετικό τρόπο, τουλάχιστον ως προς τη δακοπροσβολή!

Έπεσε ξύλο κατά την επίσκεψη Βορίδη

Ήταν στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, όταν ξέσπασε αναταραχή έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης άκουγε τα προβλήματα και τα παράπονα των αγροτών μέσα στο κτήριο. Έξω απ' αυτό τα ΜΑΤ, σε μια νέα επίδειξη ανεγκέφαλης βίας, έριχναν ξύλο και χημικά σε άλλους αγρότες που πήγαν να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας αλλά δεν τους επιτράπηκε!

Ήταν μόλις 10-15 συνδικαλιστές από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Και όταν κάποια στιγμή, γύρω στις 12:30 το μεσημέρι, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για να επιδώσουν ψήφισμα στον υπουργό με τα αιτήματά τους, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών και βγήκαν τα κλομπς, με τα οποία χτυπήθηκαν συνδικαλιστές κατευθείαν στο κεφάλι!

Στην κατάμεστη αίθουσα μέσα στο κτήριο, ο υπουργός άκουσε τα προβλήματα και τις προτάσεις των αγροτών της Κρήτης, αλλά και πολλών δημάρχων απ’ όλο το νησί, σε σχέση με τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια και τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις από τον δάκο και τους μύκητες, τους υδροστρόβιλους και τις χαλαζοπτώσεις.

Ο Μάκης Βορίδης υποσχέθηκε στους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Κρήτης ως το τέλος του χρόνου χρήματα από το πρόγραμμα “de minimis” και ανακοίνωσε ότι συστάθηκε ευρεία επιστημονική επιτροπή για τη σύνταξη φακέλου προς τις Βρυξέλλες, διεκδικώντας αποζημιώσεις από σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για τις ζημιές κυρίως της Κρήτης από την κλιματική αλλαγή και το γλοιοσπόριο ζήτησε τέλη Οκτωβρίου από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της χώρας εξαιτίας των έκτακτων, ακραίων καιρικών φαινομένων σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης κάλεσε τον νυν να συνεχίσει να πιέζει με βάση τον φάκελο της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ ο Μάκης Βορίδης από το Ηράκλειο κατηγόρησε τον κ. Αραχωβίτη ότι είχε καταθέσει φάκελο με υπόμνημα απλά και τίποτα περισσότερο, πυροδοτώντας έτσι ανταπαντήσεις από τον πρώην υπουργό και αντιπαραθέσεις στο φόντο της καταστροφής.

Αλλαγή σκυτάλης στην ΕΑΣΗ

Ανατροπή στην ΕΑΣΗ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στην καρέκλα όπου μέχρι και 8 χρόνια πριν καθόταν ο αείμνηστος πατέρας του, Μανόλης Γαβαλάς, κάθεται από τον Σεπτέμβριο ο Σταύρος Γαβαλάς, που υπερψηφίστηκε από τη νεοεκλεγείσα διοίκηση με πέντε ψήφους υπέρ, έναντι τεσσάρων του Ανδρέα Στρατάκη.

Στις πρώτες του δηλώσεις στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο συνεταιριστής αποκαλύπτει ότι, στο πλαίσιο των προθέσεων της νέας διοίκησης «για επανεκκίνηση της ΕΑΣΗ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων», θα επανεξεταστούν όλα τα στοιχεία της οικονομικής της κατάστασης, καθώς και όλες οι συμφωνίες που έχει κάνει, τόσο με τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και με τους ιδιώτες.

«Η νέα διοίκηση της οργάνωσης», τονίζει κατηγορηματικά ο Σταύρος Γαβαλάς, «θα εκπλήξει τους πάντες μέσα από τη δουλειά της. Και θα τους εκπλήξει ευχάριστα»!

Με πρόεδρο τον Σταύρο Γαβαλά και αντιπρόεδρο τον Μύρωνα Χιλετζάκη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ανοίγει νέο κεφάλαιο, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης για τον Σταύρο Γαβαλά, καθώς στην ίδια οργάνωση ήταν πρόεδρος και ο πατέρας του, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Μέχρι και λίγο πριν το τέλος της ζωής του, δηλαδή, καθώς πέθανε στις 31 Μαΐου του 2012, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Μάλιστα, ο Σταύρος Γαβαλάς υπόσχεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση θα δώσουν κυρίαρχο βάρος στην ουσιαστική αξιοποίηση των μεγάλων μονάδων που διαθέτει η οργάνωση, προς όφελος των παραγωγών.

Ο Ανδρέας Στρατάκης σύμβουλος του υπουργού

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης τοποθετείται ειδικός σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο συνεταιριστής, που παράλληλα μετέχει στη διοίκηση της ΕΑΣΗ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τιμή που δέχτηκε από τον σημερινό υπουργό και δεσμεύτηκε να δώσει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να τον υπηρετήσει σωστά και ουσιαστικά, πάντοτε με γνώμονα τα συμφέροντα των παραγωγών και των συνεταιριστικών οργανώσεων.

“Βατερλό” για τα επιτραπέζια σταφύλια

Δραματικό το καλοκαίρι της χρονιάς αυτής όμως και για τα σταφύλια της Κρήτης, πάλι λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως έγινε ξεκάθαρο από τους αγροτικούς φορείς, που βίωσαν ένα καλοκαίρι με σοβαρά προβλήματα ασθενειών, με τον περονόσπορο και τη χολέρα να κάνουν θραύση.

Με δυσκολία ολόκληρη η Κρήτη εξήγαγε γύρω στους 7.000 τόνους επιτραπέζιου σταφυλιού κι αυτό κυρίως τόμσον, ενώ όλες οι άλλες ποσότητες “έφυγαν” κυρίως στην εσωτερική αγορά λόγω ακαταλληλότητας.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης από τον Ιούνιο έκανε λόγο για καταστροφή τουλάχιστον στο 80% στις πρώιμες ποικιλίες και στα τόμσον. Και σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 30% στο σύνολο της παραγωγής των σταφυλιών της Κρήτης.

Προβλήματα για τους κτηνοτρόφους

Χιόνια και πολλές καταστροφές έφερε το 2019 με το ξεκίνημά του για την Κρήτη. Και μπορεί το χιόνι να ωφέλησε εξαιρετικά την Κρήτη, αλλά δε λείπουν και τα προβλήματα που αφήνει πίσω του, τόσο λόγω νεκρών ζώων που κάθε φορά εντοπίζονται σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και της δεδομένης μείωσης της γαλακτοπαραγωγής τους, όσο και λόγω “καμένων” εσπεριδοειδών και κηπευτικών, τα οποία και παρουσιάζουν “κάψιμο” της βλάστησής τους λόγω της εξέλιξης του φαινομένου από τα πλήγματα του παγετού.

Μεγάλη αγωνία και για τους κτηνοτρόφους, που εντόπισαν νεκρά ζώα στις ορεινές περιοχές, ενώ σίγουρη θεωρήθηκε η μείωση της γαλακτοπαραγωγής από το στρες των ζώων.

Ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις των ζημιών

Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις των ζημιών στη ζωική και τη φυτική παραγωγή της Κρήτης από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου, και σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή ο κτηνίατρος και επόπτης του ΕΛΓΑ Κώστας Ψαρουδάκης μάς μίλησε για 210 αναγγελίες ζημιών για απώλεια αιγοπροβάτων, εκ των οποίων οι περισσότερες αναγγελίες προέρχονται από τον νομό Χανίων.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Ψαρουδάκης σημείωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”: «Πραγματικά οι ζημιές είναι μεγάλες. Και στο ζωικό κεφάλαιο οι ζημιές ίσως είναι οι μικρότερες. Οι ζημιές αφορούν και στο φυτικό κεφάλαιο και στις αγροτικές υποδομές, όπως και τους αγροτικούς και κεντρικούς δρόμους. Και βεβαίως θα υπάρξουν ζημιές και στη ζωική παραγωγή. Δηλαδή, στην ποσότητα του γάλακτος κυρίως, καθώς μετά από τέτοιες θεομηνίες το στρες που έχουν υποστεί τα ζώα ασφαλώς και μειώνει τη γαλακτοπαραγωγή. Και βεβαίως υπάρχει και η μείωση της παραγωγής από τους θανάτους των ενήλικων ζώων που έχουμε. Δηλαδή, εκτός από το στρες στο οποίο υπόκεινται τα ζώα που γλίτωσαν, απώλεια παραγωγής έχουμε και από τους θανάτους των ζώων. Και υπήρξαν άνθρωποι που έχασαν πολλά ζώα: 30, 40 ζώα κ.λπ., που είναι μεγάλος αριθμός»...

Ταυτόχρονα, από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις υπήρχαν και πολλά προβλήματα και στα βοσκοτόπια, όπου τα κτηνοτροφικά φυτά είχαν αναπτυχθεί, αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησαν όπως έπρεπε.

Ο... “μαγικός” κωδικός για τη ρακή

Χωρίς ελέγχους και χρονοβόρες διαδικασίες και για ποσότητες οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιών έως τους τρεις τόνους θα μπορούν να δηλώνουν οι αμπελουργοί της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας τα σταφύλια που θα οδηγήσουν στα καζάνια για την παραγωγή τσικουδιάς. Η προσωρινή αυτή λύση δόθηκε μόνο για το 2019 λόγω των ζημιών που υπέστησαν τα σταφύλια από τις καιρικές συνθήκες και ανακοινώθηκε στην Ομοσπονδία Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδος και στον Σύλλογο Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου, που για καιρό έδιναν μάχες στην Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Την καλή αυτή είδηση αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος, λέγοντας πως, για να καταλήξουμε στην απόφαση αυτή, χρειάστηκαν διαβουλεύσεις πολλών ημερών με τα εμπλεκόμενα υπουργεία στην Αθήνα, δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Οικονομικών, με την Περιφέρεια Κρήτης.

Ένας κωδικός δίνει αυτή τη λύση. Λέγεται “Κωδικός προς άλλους προορισμούς”. Μέσα δηλαδή από αυτόν τον κωδικό θα μπορούν οι αμπελουργοί να δηλώνουν ότι θα οδηγήσουν στην απόσταξη ποσότητα σταφυλιών έως και τριών τόνων.

«Αυτή είναι μια προσωρινή λύση. Θα ισχύσει μόνο για φέτος. Αλλά από τον Ιανουάριο θα έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια οριστική λύση απόσταξης για τη νομιμοποίηση της τσικουδιάς, σε τοπικό επίπεδο, με ευρωπαϊκά πρότυπα», είπε χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος.

Απίστευτη καταστροφή στην Ιεράπετρα

Εικόνες καταστροφής, που παραπέμπουν σε... ταινία, προκάλεσαν πανικό και απόγνωση τέλη Νοεμβρίου στην Ιεράπετρα, όπου δε χρειάστηκαν περισσότερα από... λίγα λεπτά για να προκληθούν αρκετές και σοβαρές ζημιές από ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί και σε βίντεο και έχει να κάνει με ανεμοστρόβιλο!

Ο ανεμοστρόβιλος ξεκίνησε μια τρελή πορεία, περνώντας, μεταξύ των άλλων, και μέσα από την πόλη της Ιεράπετρας. Ο ανεμοστρόβιλος στο πέρασμά του άφηνε συντρίμμια, ενώ, περνώντας και από θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, κυριολεκτικά τις ξήλωσε.

Στη δημοσιότητα υπάρχει μάλιστα και σχετικό βίντεο που “κόβει την ανάσα”. Σε αυτό το βίντεο φαίνεται η κατάσταση που επικράτησε μέσα στην πόλη, ενώ εμφανίζονται ξεκάθαρα και οι πολύ σοβαρές ζημιές που έγιναν σε κολόνες φωτισμού και σε διαφημιστικές πινακίδες, οι οποίες κυριολεκτικά ξηλώθηκαν, με συνέπεια να πέσουν στην πλατεία της Ιεράπετρας. Όμως, τα προβλήματα από αυτό το ουσιαστικά σπάνιο, όσο και επικίνδυνο φαινόμενο δε σταμάτησαν εκεί, αφού μικροζημιές σημειώθηκαν σε αρκετά σπίτια της πόλης, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι ισχυροί άνεμοι έριξαν δέντρα σε διάφορα σημεία.

Στην περιοχή του “Άξιον Εστί”, ζημιές προκλήθηκαν σε δύο θερμοκήπια, με το ένα να έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Πρόκειται για ένα θερμοκήπιο δύο στρεμμάτων, που υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές τόσο στην κατασκευή όσο και στην καλλιέργεια, με το κόστος της ζημιάς να υπολογίζεται σε πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ κοντά σε αυτό και άλλο ένα θερμοκήπιο υπέστη μικρότερες ζημιές.

Έτσι, λοιπόν, τόσο ο ανεμοστρόβιλος όσο και η σοροκάδα έφεραν πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ιεράπετρα και προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα θερμοκήπιο της περιοχής οι ζημιές ήταν τόσο σοβαρές, που πρέπει να ανέρχονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 40.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News