default-image

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για το 2020

Κρήτη
Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας και συλλογικές συμβάσεις

Στην υπογραφή υποχρεωτικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας προς την κατεύθυνση αύξησης αποδοχών και δικαιωμάτων δίνει κυρίαρχο βάρος για τη νέα χρονιά το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπως δηλώνει στη εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

Ο συνδικαλιστής, εξάλλου, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης της χώρας, ενώ για το 2019 χαρακτηρίζει με αρνητικό τρόπο και όσα συνέβησαν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, κάνοντας την ευχή το 2020 να είναι μια καλύτερη χρονιά και για την αγροτική παραγωγή της χώρας, μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει αξιόλογη απορρόφηση εργατικών χεριών και να ενισχυθεί σημαντικά και ο τομέας της εργασίας.

«Για τη νέα χρονιά πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αναπτυξιακές με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωσης της ανεργίας, που είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Από ’κει και πέρα, για την ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς εργασίας πρέπει να στηριχτούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές. Και επιτέλους να υπάρξει και μια ομαλότητα στην αγορά εργασίας που έχει πληρώσει και το μεγαλύτερο “μάρμαρο” της κρίσης», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”, λίγες μέρες πριν μας έρθει ο νέος χρόνος, ο Στέλιος Βοργιάς.

Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα χρονιά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «αυτό θα περιλαμβάνει και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα που έχουν καταρρακωθεί με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους, αλλά θα κινηθούμε και στο γενικότερο πλαίσιο διεκδικήσεων για τη βελτίωση της κατάστασης»...

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας τέτοιας αγοράς εργασίας που θα ανακόψει το ρεύμα της φυγής των νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό.

«Όχι μόνο να μη φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά και να αρχίσουν να επιστρέφουν σιγά-σιγά όλοι εκείνοι που έχουν φύγει στα χρόνια των μνημονίων από το 2010 μέχρι σήμερα. Γιατί πραγματικά αυτά τα νέα μυαλά θα τα χρειαστούμε έτσι ώστε να σταθούμε στα πόδια μας στα επόμενα χρόνια», λέει στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής.

Στο ερώτημά μας πώς θα χαρακτήριζε ο ίδιος τη χρονιά που πέρασε για τους εργαζόμενους της χώρας, απάντησε σχετικά: «Κάποιες μάχες κερδήθηκαν. Δηλαδή κάποιες συμβάσεις που κρίθηκαν ως υποχρεωτικές. Κάποια βελτίωση στα θέματα της ανεργίας που είδαμε με τη μείωση του ποσοστού. Πήγε και ο τουρισμός καλά, δόξα τω Θεώ. Ωστόσο, νομίζω πως ο πρωτογενής τομέας δεν πήγε καθόλου καλά και περιμένουμε πολλά από αυτόν στα θέματα της ανεργίας. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι από ’δω και στο εξής τουλάχιστον θα είναι κάθε χρονιά και καλύτερη, προς όφελος των εργαζομένων και φυσικά για όλη τη χώρα»...

Τι γίνεται όμως με την περίφημη «έξοδο από τα μνημόνια»; Ο ίδιος ο κ. Βοργιάς εκτιμά ότι έχει φανεί κάτι τέτοιο; Στο αντίστοιχο ερώτημά μας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου λέει χαρακτηριστικά πως «μπορεί ψυχολογικά να είμαστε σίγουρα καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, ωστόσο δεν έχουμε δει πολιτικές προς το παρόν που πραγματικά δείχνουν ότι φεύγουμε από την κρίση. Και ειδικά στον χώρο της εργασίας. Επαναλαμβάνω, πρέπει να στηριχτεί. Θα είναι προς όφελος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της εθνικής οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα ποσοστά ανεργίας, ο Στέλιος Βοργιάς μάς είπε ότι «παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά. Και από την άλλη, ακόμη και η απασχόληση έχει καταρρακωθεί με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δίωρα, τετράωρα κ.λπ., που δε δίνουν λύσεις. Το γεγονός ότι το 20% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς κάτω από το όριο της φτώχιας είναι κάτι πραγματικά τρομακτικό. Και επιβάλλεται παράλληλα με την αντιμετώπιση της ανεργίας και η γενικότερη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, είτε μισθολογικά είτε και στα άλλα ζητήματα που είναι πολύ σοβαρά, όπως η αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλη πληγή για το νησί μας», καταλήγει προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News