Ένα βήμα πιο κοντά η καύση νεκρών - Που θα φτιαχτεί το πρώτο αποτεφρωτήριο της Κρήτης;

Κρήτη
Ένα βήμα πιο κοντά η καύση νεκρών - Που θα φτιαχτεί το πρώτο αποτεφρωτήριο της Κρήτης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε το διαγωνισμό ο Δήμος Ηρακλείου  

Πιο κοντά στις “ράγες” της... υλοποίησης αναμένεται να βάλει το νέο έτος που ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια εγχείρημα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη!

Ο Δήμος Ηρακλείου προκήρυξε χθες τον διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης ύψους 373.706 ευρώ, με αντικείμενο την κατασκευή Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα σε μια δημοτική έκταση 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Νέας Αλικαρνασσού, η οποία έχει επιλεγεί για τη χωροθέτηση του ΚΑΝ.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Δήμο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο ανάδοχος μελετητής που θα προκύψει από την αξιολόγηση των προσφορών θα πρέπει να εκπονήσει τη μελέτη σε ένα διάστημα 13 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Σε διαδικαστικό επίπεδο υπάρχει βεβαίως ακόμα πολύ... “ψωμί”, μιας και μετά τον πρώτο αυτό διαγωνισμό της μελέτης θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το “κυρίως πιάτο”, αυτός δηλαδή για την κατασκευή πια του έργου.

Τη στιγμή αυτή, όπως είναι προφανές, είμαστε στα αρχικά διαδικαστικά στάδια και θα περάσουν χρόνια μέχρι να δούμε (αν θα δούμε) το Κέντρο Αποτέφρωσης να λειτουργεί, δίνοντας τη δυνατότητα της καύσης των νεκρών σε όσους πολίτες το επιθυμούν.

Ωστόσο, με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης μιλάμε για ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στο Ηράκλειο, που θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες σε επίπεδο Κρήτης και όχι μόνο. Αποτεφρωτήριο που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια, και το οποίο η δημοτική Αρχή έχει διαμηνύσει σε πολιτικό επίπεδο πως θέλει να το φτιάξει, παρά τις αντιδράσεις είτε της Εκκλησίας της Κρήτης, είτε μερίδας του κόσμου και παρά τις επιφυλάξεις ακόμα και ως προς τις οικονομικές πτυχές τού όλου εγχειρήματος...

Η επιλογή χωροθέτησης

Η πρώτη βασική πτυχή που έπρεπε να διευθετηθεί αναφορικά με το εγχείρημα δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στο Ηράκλειο ήταν η επιλογή της χωροθέτησης.

Διενεργήθηκε έρευνα στα ακίνητα του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του, από στελέχη του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, σε συνεργασία με στελέχη της Πολεοδομίας. Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας εξετάστηκαν εναλλακτικά διάφοροι χώροι εντός υφιστάμενων κοιμητηρίων, δημοτικά ακίνητα στα οποία προβλέπεται η χωροθέτηση κοιμητηρίων.

Στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης, κρίθηκε ότι δεν προκύπτει άλλο ακίνητο καταλληλότερο για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου από αυτό της τέως Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, εμβαδού μεγαλύτερου των 45 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει πολεοδομική κάλυψη διευκολύνει αποφασιστικά το έργο του Δήμου σε ό,τι αφορά την έκδοση των αδειοδοτήσεων, που μπορούν να “τρέξουν” με ταχύτερες διαδικασίες. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (“καποδιστριακό”) Δήμο Νέας Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά. Στο οικοδομήσιμο τμήμα του ακινήτου επιτρέπονται οι χρήσεις Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και αναψυκτηρίου έως 100 καθίσματα.

Σύμφωνα με τον Δήμο Ηρακλείου, η όλη εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δε θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δεντροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.

Το αποτεφρωτήριο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 1.000 τ.μ. Θα διαμορφωθεί ένας χώρος συνάθροισης κοινού, που θα βρίσκεται κοντά στον χώρο της καύσης, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν και μια σειρά από συνοδά καταστήματα που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του.

Η οικονομοτεχνική μελέτη έβαλε προβληματισμούς

Αφού λοιπόν διευθετήθηκε το ζήτημα της χωροθέτησης και επιλέχθηκε μια μεγάλη ιδιόκτητη δημοτική έκταση στην τέως κοινότητα Νέας Αλικαρνασσού, εμβαδού άνω των 45 στρεμμάτων, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου έβαλε στο “μικροσκόπιο” το οικονομικό κομμάτι του εγχειρήματος. Η εκπόνηση ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης κρίθηκε αναγκαία, ακόμα περισσότερο μετά τη διαπίστωση που έκαναν στη δημοτική Αρχή, ότι είχαν πέσει έξω στην αρχική εκτίμηση κόστους, σύμφωνα με την οποία μια υποδομή καύσης νεκρών θα κόστιζε περί το 1,5 εκατ. ευρώ ή λίγο παραπάνω.

Τελικά, στον Δήμο αντιλήφθηκαν πως θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος, πάνω ακόμα και από τα 3 εκατ. ευρώ, για ένα αποτεφρωτήριο που δε θα περιοριστεί στα στενά πλαίσια του Δήμου Ηρακλείου, αλλά θα καλύπτει τις ανάγκες της Κρήτης, των νησιών και γενικά των νότιων περιοχών της χώρας.

Ανάλυση κόστους

Σε επίπεδο κόστους, αυτό ανέρχεται συνολικά, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, στα 3.050.000 ευρώ. Πώς προκύπτει ο αριθμός; Για τις κτηριακές υποδομές, το κόστος ανέρχεται σε 1.054.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Για τους κλιβάνους, όπου θα γίνεται η καύση, το κόστος είναι 1.600.000 ευρώ. Θα απαιτηθεί, επίσης, ένα ποσό 62.000 ευρώ για λοιπούς εξοπλισμούς, ένα ποσό 62.000 ευρώ επίσης για δαπάνες συμβούλων, έκδοσης αδειών κ.λπ. Το κόστος για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εκτιμάται στα 248.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα επιμέρους κόστος 24.809 ευρώ για λοιπές δαπάνες εγκατάστασης.

Κλείνει τρίμηνο το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο

Η καύση νεκρών αποτελεί πάντως εδώ και περίπου ένα τρίμηνο γεγονός στην Ελλάδα. Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο αποτεφρωτήριο στη χώρα, και δη ιδιωτικό. Το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης λειτουργεί στην περιοχή της Ριτσώνας Ευβοίας, μόλις 75 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αν μη τι άλλο, έχει ενδιαφέρον ενόψει λειτουργίας κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια ΚΑΝ στο Ηράκλειο, το σχετικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Εύβοια.

Η όλη διαδικασία έχει ως εξής: Η σορός μεταφέρεται στο ΚΑΝ και από τη γραμματεία παραλαμβάνεται η άδεια αποτέφρωσης του Δήμου (αντίστοιχη της άδειας ταφής). Η γραμματεία του ΚΑΝ καταχωρίζει στο επίσημο θεωρημένο και αριθμημένο βιβλίο αποτεφρώσεων εξαψήφιο αριθμό αποτέφρωσης, ο οποίος χαράσσεται στο ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο (πλακάκι) που τοποθετείται εντός του φέρετρου. Ο ίδιος αυτός αριθμός αναγράφεται μαζί µε το όνομα του νεκρού επάνω στην τεφροδόχο και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το ΚΑΝ εις διπλούν για κάθε αποτέφρωση. Το ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο αποστέλλεται στον αρμόδιο ΟΤΑ.

Η γραμματεία ενημερώνει για την ημέρα και ώρα που πρόκειται να γίνει η αποτέφρωση, προκειμένου να ρυθμιστούν από τους οικείους του θανόντος τυχόν θέματα οργάνωσης τελετής και να παραστούν, αν το επιθυμούν, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης. Η σορός φυλάσσεται από την παραλαβή της και μέχρι την αποτέφρωση σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο. Πριν από την αποτέφρωση, οι συγγενείς μπορούν να δουν για τελευταία φορά τη σορό πριν από την είσοδό της στον αποτεφρωτήρα και στη συνέχεια να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του φέρετρου στον θάλαμο αποτέφρωσης. Από την είσοδο του φέρετρου στον θάλαμο αποτέφρωσης οι τεχνικοί του ΚΑΝ παρακολουθούν µέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού τη διαδικασία αποτέφρωσης και μετά τον προγραμματισμένο χρόνο συλλέγουν τα υπολείμματα της αποτέφρωσης, τα οποία κονιορτοποιούν µε ειδικό μηχάνημα. Το προϊόν της κονιορτοποίησης μαζί µε το ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο που συνόδευε τη σορό κατά την αποτέφρωση εισάγονται σε ειδικό σκεύος (τεφροδόχος). Στη συνέχεια σφραγίζεται η τεφροδόχος και εκτυπώνονται σε αυτήν το ονοματεπώνυμο του θανόντος, ο αριθμός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησής του, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του, η ημέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News