default-image

Άφαντο το εμφιαλωμένο λάδι από τα τραπέζια

Κρήτη
Άφαντο το εμφιαλωμένο λάδι από τα τραπέζια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα χαρτιά... η υποχρέωση των εστιατορίων να σερβίρουν λάδι σε μπουκαλάκια μιας χρήσης

Την άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού ακριβώς με τον ίδιο ζήλο και με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα για την απαγόρευση του καπνίσματος, στην εφαρμογή του μέτρου διάθεσης αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένου ελαιολάδου στα εστιατόρια της χώρας, ζητάει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας στο New York College, Νίκος Κατσαρός.

Σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, το μέτρο βρίσκεται σε διαρκή αδράνεια εδώ και δύο χρόνια, ενώ θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας!

«Παρατηρώ αυτόν τον καιρό την τεράστια επιτυχημένη εκστρατεία για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους μαζικής εστίασης, που συνοδεύεται από συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα, αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα μέτρο που είχε αγνοηθεί για περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Κύριε υπουργέ ΥΠΑΑΤ, κ. Βορίδη, εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εφαρμόσει το μέτρο κάντε ό,τι έγινε με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, κάντε ό,τι έγινε στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, όπου το μέτρο εφαρμόζεται στο 90%, με αυστηρούς ελέγχους και συνοδευόμενο από μια απλή ενημερωτική διαφήμιση στα ΜΜΕ, ότι είναι υποχρεωτικό στα εστιατόρια (και σε αυτά των ξενοδοχείων, κατόπιν ρύθμισης) να σερβίρεται ελαιόλαδο σε φιάλες μη επαναγεμιζόμενες, μίας χρήσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Κατσαρός.

«Είναι μια σημαντική κατάκτηση»

Συγκεκριμένα, στη σχετική του ανακοίνωση, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός κάνει λόγο για μια «σημαντική κατάκτηση των ελαιοπαραγωγών» και προσθέτει ότι η κατάκτηση αυτή «ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018 και επιβάλλει το ελαιόλαδο στα εστιατόρια της χώρας να προσφέρεται εμφιαλωμένο σε συσκευασίες των 100 ml ή των 250 ml ή σε όποιο μέγεθος επικρατήσει στην αγορά, σε μη επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές ή γυάλινες φιάλες. Οι φιάλες αυτές στην ετικέτα θα αναφέρουν το όνομα και τη διεύθυνση του παραγωγού και φυσικά όλα τα υποχρεωτικά από τον νόμο χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, οξύτητα κ.λπ. Η χρέωση ή μη του εμφιαλωμένου ελαιολάδου αφήνεται στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Επισημαίνεται ότι με το μέτρο αυτό έχει συμφωνήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 10.000 τόνοι ελαιόλαδο θα πρέπει να συσκευάζονται και να διατίθενται στα εστιατόρια για κατανάλωση στο τραπέζι. Αποδεκτό θα είναι πλέον μόνο το ελαιόλαδο με ετικέτα και προδιαγραφές».

Σημαντικά τα πλεονεκτήματα

Όπως αναφέρει, εξάλλου, ο Νίκος Κατσαρός, τα πλεονεκτήματα από το μέτρο αυτό είναι πολλά και σημαντικά:

- Θα συντελέσει στην προστασία της υγείας των καταναλωτών, αφού στα εστιατόρια θα υπάρχει μόνο το εμφιαλωμένο και όχι αυτό στο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, εκτεθειμένο στον ήλιο και τον αέρα και με άγνωστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

- Θα συντελέσει στην αποφυγή της νοθείας του ελαιολάδου και θα ευνοήσει την εμπορία τυποποιημένου ελαιολάδου και όχι το ελαιόλαδο χύμα.

- Θα ευνοήσει τους παραγωγούς ελαιολάδου και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς, αφού το προϊόν τους θα προβάλλεται επώνυμα από τα εστιατόρια όλης της χώρας.

- Θα ευνοήσει τους τυποποιητές ελαιολάδου και ιδιαίτερα τους μικρούς, αφού υποχρεωτικά θα αυξηθεί η συνολική ποσότητα του τυποποιημένου ελαιολάδου.

- Θα αναβαθμίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφερόμενων εδεσμάτων στα εστιατόρια, αφού πολλά ήδη ενημερώνουν τους πελάτες «Μαγειρεύουμε μόνο με ελαιόλαδο», αλλά θα βελτιώσει και τη συνολική τους εικόνα.

- Θα ευνοήσει την οικονομία της χώρας, αφού θα περιοριστούν οι εξαγωγές ελαιολάδου χύμα κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία, και θα αυξηθεί η παραγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου που τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί από 34% σε 22%.

«Βέβαια, το μέτρο αυτό ήρθε με καθυστέρηση. Πριν πέντε περίπου χρόνια το Ευρωκοινοβούλιο είχε ψηφίσει αυτή τη διάταξη, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω αντιδράσεων των βόρειων χωρών. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) ξεκίνησε τότε δυναμικά μια εκστρατεία για την καθιέρωση του μέτρου στη χώρα μας. Τότε είχα γράψει και εγώ πολλά άρθρα και προτείνει ψηφίσματα που εγκρίθηκαν ομόφωνα σε συνέδρια ελαιολάδου, αλλά και υπομνήματα και παραστάσεις στο ΥΠΑΑΤ. Είχα συγκεκριμένα προτείνει ότι μπορούσαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε το μέτρο αυτό μεμονωμένα ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. Κάτι που έκαναν η Ιταλία, η Ισπανία από το 2014 και στη συνέχεια η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα, όχι όμως και η Ελλάδα, που σχετική πρόταση απορρίφθηκε από επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου επί κυβερνήσεως Ν.Δ.», σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, που συνεχίζει ως εξής: «Υπάρχει ένα πρόβλημα στην όλη προσπάθεια. Ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), δηλαδή ο κλάδος των εστιατορίων, ομόφωνα υιοθέτησε το μέτρο από την πρώτη στιγμή, δε συνέβη το ίδιο και με τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, ισχυριζόμενοι ότι ήδη εφαρμόζουν το μέτρο. Έτσι η σχετική ρύθμιση υπεγράφη από το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι και από το υπουργείο Τουρισμού. Πιστεύω ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΕΤΕ) και το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να μεσολαβήσουν, ώστε ο “χρυσός” της ελληνικής γης να αναγνωριστεί και να επικρατήσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια».

«Δύο χρόνια αδράνειας»

Όμως, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ, «το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι, δύο χρόνια μετά τη σχετική ρύθμιση, στην ουσία το μέτρο δεν εφαρμόστηκε.

Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε κύρια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας, για να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και, από την άλλη πλευρά, οι εστιάτορες φοβούμενοι τα πρόστιμα προμηθεύτηκαν μεν τα μίας χρήσεως εμφιαλωμένα ελαιόλαδα, αλλά δεν τα προσφέρουν στους πελάτες, παρόλο που το μέτρο είναι υποχρεωτικό.

Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της θητείας της αναγνώρισε την ολιγωρία στην εφαρμογή του μέτρου και ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον ΕΦΕΤ τον συντονισμό των ελέγχων, πάλι όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News