Νέες διεκδικήσεις αυξήσεων στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το 2020

Κρήτη
Νέες διεκδικήσεις αυξήσεων στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την καλή τουριστική σεζόν του 2019

Με “φουλ” τις δυνάμεις τους για την υπογραφή νέων ΣΣΕ, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό περίοδο, αποχαιρετώντας μια χρονιά που χαρακτηρίζεται - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία - από σημαντική αύξηση του τουριστικού προϊόντος τόσο για την Κρήτη όσο και συνολικότερα για τη χώρα, προχωρούν από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς οι συνδικαλιστές των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.

Ταυτόχρονα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πραγματική ενίσχυση των απολυμένων συναδέλφων τους μετά το “κανόνι” της Thomas Cook, έχοντας τις προηγούμενες μέρες προχωρήσει σε συμβολική διανομή τροφίμων για μια μικρή ανακούφιση των οικογενειών αυτών, τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Μιλώντας στη εφημερίδα “Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού-Σιτισμού Νίκος Κοκολάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο βασικότερος στόχος μας για το 2020 είναι η υπογραφή της τοπικής ΣΣΕ. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πάρουμε συμβάσεις με τεκμηριωμένες θέσεις και με επιχειρήματα, ούτως ώστε να πετύχουμε αυξήσεις, συν ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους εργαζόμενους πάνω σε θεσμικά ζητήματα. Εδώ πρέπει να δούμε τι ενέργειες θα μπορούσαμε να κάνουμε μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης»...

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση των προσπαθειών υπογραφής της σύμβασης και δηλώνει ότι «το 2019 ήταν μια σταθερή χρονιά για τον τουρισμό. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, γιατί καταγράφεται μια άνοδο των ταξιδιωτικών εισπράξεων γύρω στο 13% το δεκάμηνο του 2019, αγγίζοντας τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 16 δισ. ευρώ που ήταν οι εισπράξεις του 2018 στη χώρα μας»...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, «αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 10% από πέρυσι. Δηλαδή το 2019 η μέση κατανάλωση ανά ταξίδι έφτασε στα 583 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν μόνο στα 530 ευρώ. Και αυτή η άνοδος συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία από το INSETE, όπως και σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Άρα λοιπόν εμείς με τεκμηριωμένη θέση θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να υπογράψουμε ξανά σύμβαση με αυξήσεις»...

Στο μεταξύ, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει ότι η ημερομηνία ισχύος της πανελλήνιας ΣΣΕ του κλάδου λήγει με τη λήξη της χρονιάς αυτής, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ενώ η τοπική σύμβαση τελειώνει στις 31 Μαρτίου του 2020.

«Έχουμε ήδη στείλει πρόσκληση, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες αμέσως για τις διαπραγματεύσεις στην πανελλήνια σύμβαση. Άρα, εμείς θα δώσουμε βαρύτητα πρώτα στην υπογραφή της πανελλήνιας σύμβασης και μετά θα προσπαθήσουμε να υπογράψουμε και την τοπική σύμβαση», τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Κοκολάκης.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε κεντρικό επίπεδο - σύμφωνα με τον συνδικαλιστή - διεκδικούν «να επανέλθει το Ταμείο Ανεργίας και να επιδοτούνται όλοι οι μήνες ανεργίας. Εμείς δε θέλουμε επιδότηση ανεργίας. Θέλουμε απασχόληση. Άρα εμείς λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί ο Νόμος 3986 του 2011, που έθετε πλαφόν στους μήνες επιδότησης. Επίσης διεκδικούμε την επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και επίσης να ξαναενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά ειδικότητες όπως της καμαριέρας, του σερβιτόρου και των μαγείρων».

Στο σημείο αυτό, στο θέμα του εφάπαξ ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Πετρόπουλο ότι «ενώ το 2012 η τότε κυβέρνηση έκοψε το 30% του εφάπαξ, έρχεται και η προηγούμενη κυβέρνηση και το περικόπτει ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, το εφάπαξ το δικαιούνται όσοι είχανε καταθέσει φάκελο μέχρι τον Μάιο του 2016. Όλοι οι υπόλοιποι πάνε στη σύνταξη»!

«Δώσαμε όμως προτεραιότητα στους ανέργους της Thomas Cook. Και ήταν ένας συμβολικός τρόπος, ούτως ώστε και η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την επέκταση κατά έναν μήνα του Ταμείου Ανεργίας και τη μείωση των ενσήμων που χρειάζονται από τα 100 στα 80. Ήδη έχουμε καταγγελίες από εργαζόμενους, ότι τους περικόπτεται το Ταμείο επειδή έχουν 85 και 90 ένσημα»...

Στο μεταξύ, η μοριοδότηση για τα τμήματα μετεκπαίδευσης έχει αναρτηθεί στο ίντερνετ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις σχολές στου Κοκκίνη Χάνι, να εγγραφούν και να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό υγείας. Τα μαθήματα αρχίζουν στις 7 Ιανουαρίου 2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News