Ο καιρός στην Κρήτη: Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα;

Κρήτη
Ο καιρός στην Κρήτη: Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Μέχρι τις απογευματινές ώρες σήμερα αναμένεται να διατηρηθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στην Κρήτη από τις απογευματινές ώρες της χθεσινής ημέρας, με κύρια χαρακτηριστικά τους δυνατούς ανέμους, σε συνδυασμό με βροχοπτώσεις που κατά τόπους είναι έντονες. Τα πλοία μέχρι και τις νυχτερινές ώρες χθες παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια, με χιλιάδες επιβάτες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, λόγω της κακοκαιρίας, ανυπομονώντας να ταξιδέψουν για τους χριστουγεννιάτικους προορισμούς τους, ενώ τελικά το απαγορευτικό έληξε στις 10 το βράδυ και τα δρομολόγια ξεκίνησαν, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση των “Μινωικών Γραμμών”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, οι ισχυροί άνεμοι θα μας ταλαιπωρήσουν μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα. Και μάλιστα, την ίδια ώρα, σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα θα υπάρχει βελτίωση των καιρικών φαινομένων, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου τα φαινόμενα θα διατηρηθούν όχι μόνο για σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, αλλά και για τις επόμενες ημέρες των εορτών.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους ανέμους, από τα ξημερώματα σήμερα στρέφονται από βορειοδυτικές διευθύνσεις και εξασθενούν σταδιακά στα πελάγη με εντάσεις που θα φτάνουν τα 4-5 τοπικά έως και τα 6 μποφόρ. Λίγο πιο ενισχυμένοι όμως αναμένεται να διατηρηθούν, μέχρι τις απογευματινές ώρες σήμερα, στα νοτιοδυτικά των Χανίων και στα ανατολικά του ν. Λασιθίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από σήμερα Τρίτη, με την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 10⁰C, στην ενδοχώρα βέβαια και στα ορεινά θα είναι αρκετά χαμηλότερη, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει στους 16⁰C, σύμφωνα με την ανακοίνωση του μετεωρολόγου Μανόλη Λέκκα.

Ο καιρός τα Χριστούγεννα

Τι καιρό θα έχουμε, όμως, αύριο, μέρα των Χριστουγέννων; Ο Μανόλης Λέκκας προβλέπει ότι ο καιρός θα είναι καλός τις πρωινές ώρες με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια κυρίως, βόρειους ανέμους στα 3-4 μποφόρ και αρκετό κρύο στην ενδοχώρα και τα ορεινά τμήματα του νησιού. Από το μεσημέρι όμως αναμένεται ότι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν στα βόρεια τμήματα της Κρήτης και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Καλύτερες όμως θα παραμείνουν οι καιρικές συνθήκες στα νότια της Κρήτης. Πρόσκαιρη ενίσχυση θα εμφανίσουν και οι βορειοδυτικών διευθύνσεων άνεμοι λίγο πριν τις μεσημβρινές ώρες, με την έντασή τους όμως να εξασθενεί και πάλι τις βραδινές ώρες.

Με μεγαλύτερα διαστήματα καλοκαιρίας, αλλά και με περιορισμένες τοπικές βροχές θα είναι ο καιρός και για μεθαύριο Πέμπτη, με τους ανέμους να εμφανίζουν έως και μέτριες εντάσεις, μη προκαλώντας όμως προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε χαμηλά και κανονικά για την εποχή τους επίπεδα.

Καλύτερες καιρικές συνθήκες

Ο Μανόλης Λέκκας αναφέρει ακόμη ότι «το βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο βόρεια από τις Βαλκανικές χώρες συνεχίζει να επηρεάζει τον καιρό της χώρας, πολύ περισσότερο τις νότιες περιοχές του Αιγαίου και ιδιαίτερα την Κρήτη». Αλλά συνεχίζει αναφέροντας ότι η σταδιακή απομάκρυνση του χαμηλού αυτού ανατολικότερα από σήμερα Τρίτη θα αποκαταστήσει καλύτερες καιρικές συνθήκες στο νησί μας, με τις βροχές όμως να παραμένουν κατά διαστήματα, έστω και σε τοπικό επίπεδο, μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας.

«Από τα ξημερώματα της Τρίτης» - σύμφωνα με την πρόγνωση - «θα εξασθενήσουν και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι, οι οποίοι προκαλούν ήδη προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις, με την έντασή τους όμως να κυμαίνεται στο Αιγαίο στα 4-5, τοπικά έως και τα 6 μποφόρ.

Οι βόρειοι άνεμοι συνοδεύονται και από την κάθοδο μιας ψυχρότερης αέριας μάζας στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Η κάθοδος αυτής της ψυχρής μάζας θα είναι και η κύρια αιτία εμφάνισης τοπικών βροχοπτώσεων, κατά περιόδους μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας, περισσότερο στα βόρεια τμήματα του νησιού, με φαινόμενα όμως τα οποία θα είναι ήπια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News