Το σουηδικό μοντέλο στα νοσοκομεία «άναψε» φωτιές - Μαύρα Χριστούγεννα για εργαζόμενους

Κρήτη
Το σουηδικό μοντέλο στα νοσοκομεία «άναψε» φωτιές - Μαύρα Χριστούγεννα για εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις λήξει η χρονιά αυτή - δηλαδή μέσα στις επόμενες μέρες - περίπου 25 εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ περνούν στην ανεργία, αφού λήγουν οι συμβάσεις τους και οι ίδιοι αντικαθίστανται μέσω ΑΣΕΠ από νέους εργαζόμενους, επίσης συμβασιούχους!

Σε αγωνιστικό συναγερμό, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα πιλοτικά σε τρία δημόσια νοσοκομεία και την αναφορά του στο “σουηδικό μοντέλο”, καλεί όλους τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Αποκαλύπτει όμως και το γεγονός ότι μόλις λήξει η χρονιά αυτή - δηλαδή μέσα στις επόμενες μέρες - περίπου 25 εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ περνούν στην ανεργία, αφού λήγουν οι συμβάσεις τους και οι ίδιοι αντικαθίστανται μέσω ΑΣΕΠ από νέους εργαζόμενους, επίσης συμβασιούχους!

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού χρειάζεται να σημάνουν αγωνιστικό συναγερμό, όχι μόνο στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά και σε όλες τις λαϊκές οικογένειες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σουηδικού πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καλονίνσκα, που αξιοποίησε ως “πρότυπο” ο πρωθυπουργός, και στο οποίο, από το 2014, έχει αρχίσει η εφαρμογή των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Δημήτρης Βρύσαλης.

«Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η διοίκηση ανακοίνωσε, μέσα στο 2019, την απόλυση 250 γιατρών και 350 νοσηλευτών, ενώ είχε προηγηθεί η πρόσφατη απόλυση δεκάδων διοικητικών συναδέλφων, και ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι ελλειμματικός κατά 160 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της “αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα” και της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Πώς θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα

Παρακάτω, ο Δημήτρης Βρύσαλης υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα «το σουηδικό σύστημα υγείας αποτελεί “πρότυπο” για τα στελέχη των Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, ήδη, μέσα από τους ελληνικούς νόμους πίσω από τους οποίους βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, το σουηδικό μοντέλο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, με βάση το σουηδικό μοντέλο, την ευθύνη για τα νοσοκομεία θα την έχουν οι Νομαρχίες και για τα Κέντρα Υγείας οι Δήμοι. Και στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής υπενθυμίζει ότι ακριβώς το ίδιο «προβλέπει ο “Καλλικράτης”, που ψήφισαν από κοινού Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το σουηδικό μοντέλο, μάλιστα, θα χρηματοδοτούνται με την επιβολή τοπικού ανταποδοτικού φόρου, που θα κυμαίνεται από 9% έως 11%, ενώ θα υπάρχει και “εισιτήριο” 20 ευρώ για “επίσκεψη” στα Κέντρα Υγείας και 35 ευρώ για τα νοσοκομεία.

Εξάλλου, βασικός προσανατολισμός των Κέντρων Υγείας θα είναι να δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στις δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας, κάτι όμως που ήδη προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον θεσμό των “οικογενειακών γιατρών”.

Στο όνομα της αποασυλοποίησης, επίσης, στο σουηδικό μοντέλο εφαρμόστηκε το κλείσιμο δεκάδων ψυχιατρικών κλινικών και ασθενείς πετάχτηκαν στον δρόμο. Ακόμη και η εξασφάλιση κρεβατιού σε μαιευτική κλινική είναι “πολυτέλεια” και γυναίκες αναγκάζονται να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα για να γεννήσουν.

«Κερδισμένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φαρμάκου και ιατρικών μηχανημάτων, εταιρείες ενοικίασης προσωπικού κ.λπ., που επεκτείνουν τη δράση τους αγοράζοντας ολόκληρα νοσοκομεία.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και της Ασφάλισης, είναι ο πραγματικός εχθρός. Αυτούς υπηρετούν οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα δικά τους συμφέροντα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. σχεδιάζει την επέκταση των “συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα”. Για να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), που ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Υπολογίζουν όμως χωρίς τους εργαζομένους, που, όλο και περισσότερο, συνειδητοποιούν ότι, για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να βασίζεται στην κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 25

“Μαύρα” Χριστούγεννα για πολλούς εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, περίπου 25 εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ “βλέπουν” την πόρτα της εξόδου, από την εργασία προς την ανεργία, αφού τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν επαναπροσλαμβάνονται. Όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο Δημήτρης Βρύσαλης, «έχουμε απολύσεις λόγω λήξεως συμβάσεων περίπου 25 εργαζομένων στην καθαριότητα, τη σίτιση και στους βοηθούς μαγείρων στο ΠΑΓΝΗ. Τελειώνουν οι συμβάσεις. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ξαναπήραν. Δηλαδή, θα κάνουν “μαύρα” Χριστούγεννα. Από 1η του Γενάρη φεύγουν. Διότι έγινε η προκήρυξη πάλι. Με κριτήρια ΑΣΕΠ. Κάποιοι άλλοι με περισσότερη ανεργία πήραν τις θέσεις αυτών που δούλευαν. Και αυτοί οι 25 εργαζόμενοι θα φύγουν οριστικά και δε θα επαναπροσληφθούν».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ λέει ακόμη ότι σήμερα το Σωματείο θα προβεί και σε δημόσια ανακοίνωση-καταγγελία για τις επικείμενες απολύσεις από τη μια, και από την άλλη για τη δυναμική στάση που θα τηρήσει στο πλευρό των υπό απόλυση εργαζομένων. «Τα αποτελέσματα βγήκαν την περασμένη Πέμπτη. Και από αυτά τα αποτελέσματα πληροφορούμαστε για την απόλυση. Είναι άνθρωποι που έχουν πολύτεκνες οικογένειες ή μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες από την πρώτη μέρα του νέου έτους δε θα μπορούν να έχουν δουλειά, γιατί πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είναι και σε μεγάλη ηλικία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News