Κρήτη

Κ. Συνολάκης: Ένα «μεγάλο» μυαλό στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών

Στην Ομάδα Εργασίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης ο Κων. Συνολάκης

Στην Ομάδα Εργασίας για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης, ως τακτικό μέλος, βρίσκεται πλέον ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Η τοποθέτηση του καθηγητή Κ. Συνολάκη στην καίρια αυτή θέση, προκειμένου να συνδράμει τους ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης, έγινε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος είδε στο πρόσωπό του το πλέον κατάλληλο άτομο για τον σκοπό αυτό.

Με την απόφασή του αυτή, ο κ. Βορίδης ενισχύει περαιτέρω τη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πλαίσιο μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελαιοκαλλιέργειες της Μεγαλονήσου, μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί. Το επιστημονικό πεδίο τού κ. Συνολάκη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έρευνες στην Ακτομηχανική και στην Ωκεανογραφία, και ιδιαίτερα στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη. Επίσης, είναι παγκόσμια γνωστός για τις εργασίες του στη διαχείριση κρίσεων. Έχει οργανώσει αναρίθμητες αποστολές πεδίου σε 20 χώρες σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς της γης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αποστολές σε Νέα Γουινέα, Σουμάτρα, Σρι Λάνκα, Μαλδίβες, Ομάν, Κένυα, Νήσο του Πάσχα, Σαμόα, Χαβάη, Περού, Χιλή και Ιαπωνία.

Ποιος είναι

Ο καθηγητής Συνολάκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, ενώ από το 1997 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνών στη Σεισμολογία, στην Ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων. Εξήγησε τις διαφορές μεταξύ μακρών κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και αυτών που προξενούνται από σεισμούς. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα.

Άρθρο του στο περιοδικό “Philosophical Transactions of the Royal Society” περιέχει επισκόπηση των γεωφυσικών φαινομένων που σχετίζονται με το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής (μεταξύ αυτών τα “Science”, “Nature” και “Philosophical Transactions of the Royal Society”), έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Mofatt-Nichol στον τομέα της Ακτομηχανικής της Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (2015), το βραβείο Soloviev στον τομέα των φυσικών καταστροφών (European Geosciences Union) (2014), και το βραβείο για τη συμβολή του στην πολιτική προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας (2001). Έχει βραβευτεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988). Έχει συντονίσει σημαντικό αριθμό ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του. Ίδρυσε το 1995 το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι πρόσφατες εργασίες του επικεντρώνονται στις συνέπειες από τη διάβρωση των ακτών στην Ελλάδα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων ανθρωπογενών παραγόντων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια