Προσφυγικό: «Όχι» σε κλειστές δομές προσφύγων στην Κρήτη - «Απόβαση» στο υπουργείο Άμυνας

Κρήτη
Προσφυγικό: «Όχι» σε κλειστές δομές προσφύγων στην Κρήτη - «Απόβαση» στο υπουργείο Άμυνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο υπ. 'Αμυνας σήμερα αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών για να προλάβει τις εξελίξεις

«Ναι» στη φιλοξενία προσφύγων με τη σημερινή “φόρμουλα”, δηλαδή τη “φόρμουλα” της φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα ακίνητα και «όχι στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας», είπε εκ νέου χθες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, που ετοιμάζει “απόβαση” σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να διατρανώσει την αντίθεση της Κρήτης στη δημιουργία δομών φιλοξενίας, είτε στο Πεδίο Βολής στις Γούβες όπως ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα, είτε σε άλλες περιοχές του νησιού.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρόεδρό της Γιάννη Κουράκη, με τη συμμετοχή του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, αλλά και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Η ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης είχε αρκετά θέματα, όμως όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησε το ζήτημα του Προσφυγικού, ένεκα και των σεναρίων για επικείμενη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, στα οποία θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως προέκυψε στη διάρκεια της συζήτησης, η ΠΕΔ και συνολικά εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί θεωρούν ότι η περαιτέρω εμπλοκή της Κρήτης στη διαχείριση του Προσφυγικού πρέπει να “βαδίσει” στα σημερινά “χνάρια”, και να “πατήσει” πάνω στον υφιστάμενο τρόπο φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια, υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με μια διεύρυνση ενδεχομένως του αριθμού των φιλοξενούμενων προσφύγων.

Αντιθέτως, υπάρχουν έντονες ενστάσεις και εναντίωση στο ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων φιλοξενίας στη λογική των hot spots.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι τα χρονικά περιθώρια για τις όποιες κινήσεις εκ μέρους των αιρετών φορέων της Κρήτης στενεύουν. Από εκεί και πέρα συμφωνήθηκαν δύο άμεσες κινήσεις. Η μία κίνηση που αποφασίστηκε αφορά σε άμεση συνάντηση, σήμερα κιόλας, κρητικής αντιπροσωπίας με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Σέγκος, εκπρόσωποι από τις δημοτικές παρατάξεις της Χερσονήσου, συνοδεία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του προέδρου της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανόλη Κοκοσάλη, θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, προκειμένου να συζητήσουν για το μείζον ζήτημα του Προσφυγικού στην Κρήτη.

Η άλλη απόφαση που πάρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση είναι να διοργανωθεί άμεσα ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όχι μόνο των αιρετών των Δήμων και της Περιφέρειας αλλά και των βουλευτών της Κρήτης. Η στόχευση είναι φυσικά προφανής. Η ΠΕΔ θέλει τις επίσημες τοποθετήσεις όλων των βουλευτών, προκειμένου να γίνουν γνωστές και στο ευρύ κοινό οι θέσεις των επίσημων εκπροσώπων της στο Κοινοβούλιο.

Εξαπολύοντας “βολές” για το έλλειμμα ενημέρωσης προς την Αυτοδιοίκηση και τους θεσμικούς φορείς της Κρήτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης τόνισε σε δηλώσεις του: «Στο Ηράκλειο και στην Κρήτη υπάρχουν πάρα πολύ καλές πρακτικές σε σχέση με τη φιλοξενία των προσφύγων. Όλοι είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι, και ειδικά οι φιλοξενούμενοι. Πρέπει να συμβάλουμε στην επίλυση αυτή του προβλήματος, κι εμείς ως Κρήτη, πάντα με βάση αυτές τις καλές πρακτικές: με την ενοικίαση κατοικιών και τη διασπορά σε όλη την Κρήτη. Και με αυτόν τον τρόπο θα φέρουμε κι ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, όπως έχουμε κάνει και μέχρι σήμερα. Είμαστε πρόθυμοι να υπάρξει φιλοξενία προσφύγων με το επιτυχημένο πρόγραμμα “Εστία” που χειρίζεται η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, με διασπορά αυτών των ανθρώπων σε όλη την Κρήτη, με ενοικίαση κατοικιών - ακόμα και στην ενδοχώρα».

«Αυτά που φαίνεται να σχεδιάζουν - διότι εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση - δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είναι έξω από τα λογικά πλαίσια, έξω από στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες το να πας να φιλοξενήσεις σε μια έκταση λίγων στρεμμάτων 5.000-6.000 ανθρώπους», τόνισε ακόμα ο κ. Κουράκης.

Γιάννης Σέγκος: «Συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες»

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία δομών, ανοιχτών ή κλειστών, στην Κρήτη, και υπέρ της πλήρους εφαρμογής του επιτυχημένου προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε οικίες. Μας κάνει μάλιστα πολύ μεγάλη εντύπωση η άστοχη πολιτική της κυβέρνησης. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν έρχεται σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, ούτως ώστε αυτό το πετυχημένο μοντέλο να μπορεί να γιγαντωθεί και να επεκταθεί σε όλη την Κρήτη. Η Κρήτη είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, “ναυαρχίδα” του τουρισμού για όλη την Ελλάδα. Ο δε Δήμος Χερσονήσου, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, με πλέον 80.000 τουριστικών κλινών, είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός. Αυτά τα έχουν αναλογιστεί αλήθεια;», σημείωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News