Ελλείψεις, σημαντικών φαρμάκων, στα φαρμακεία της Κρήτης

Κρήτη
Ελλείψεις, σημαντικών φαρμάκων, στα φαρμακεία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δική τους μάχη δίνουν οι φαρμακοποιοί

Ελλείψεις σε πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία φάρμακα - στα πρωτότυπα και όχι στα γενόσημα - αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας λόγω των εξαγωγών ακριβών φαρμάκων από τις ίδιες τις φαρμακαποθήκες, που κυρίως στην Αθήνα έχουν θέσει σε λειτουργία το σχέδιο- “σκούπα”, όπως αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη” σήμερα το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών Ελλάδος Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί (όσοι δε μετέχουν στο “σχέδιο”) δίνουν τη δική τους μάχη καθημερινά, ώστε να μη φανούν αυτές οι ελλείψεις στους πολίτες και να μη μείνουν χωρίς φάρμακα οι άνθρωποι που τα χρειάζονται, σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, από υπέρταση μέχρι και σακχαρώδη διαβήτη ή προβλήματα καρδιάς!

«Οι φαρμακαποθήκες αλλά και κάποιοι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών πολλά ακριβά σε άλλες χώρες φάρμακα προτιμούν να τα εξάγουν σε αυτές τις χώρες για να έχουν και μεγαλύτερο κέρδος», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Τσικανδηλάκης. Αποκαλύπτει μάλιστα μια μέθοδο, η οποία και συνηθίζεται, όπως ο ίδιος εκτιμάει, σε μεγάλες αγορές της χώρας μας, όπως είναι αυτή των Αθηνών.

«Υπάρχει κάποιος φερόμενος ως πελάτης, που πάει στα φαρμακεία και ζητάει να αγοράσει ένα πολύ ακριβό φάρμακο, δηλώνοντας ότι δεν έχει εξασφαλίσει τη συνταγή γιατρού και ως εκ τούτου δεν έχει γράψει το φάρμακο. Έτσι αγοράζει ας πούμε ένα φάρμακο που κάνει 100 ευρώ. Αν το συνταγογραφούσε κάποιος γιατρός, θα το αγόραζε πολύ φτηνά. Και στη συνέχεια το παραδίδει στη φαρμακαποθήκη, η οποία κατόπιν το εξάγει σε μια χώρα όπου αυτό το φάρμακο πωλείται ακριβότερα σε σχέση με τη δική μας χώρα. Μπορεί όμως να υπάρχουν και κάποιοι φαρμακοποιοί που είναι απευθείας στην αλυσίδα αυτή και αντί να πουλούν ένα ακριβό φάρμακο στον πελάτη τους, να το πουλούν στη φαρμακαποθήκη για να το εξάγει»...

Ο κ. Τσικανδηλάκης στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει προς την εφημερίδα μας ότι αυτές οι εξαγωγές είναι νόμιμες και έχουν κάθε δικαίωμα οι φαρμακαποθήκες να τις κάνουν. Ωστόσο, αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταβάλλει προσπάθειες περιορισμού με κάποιους τρόπους των εξαγωγών στα φάρμακα, η σημερινή κυβέρνηση δεν το έχει κάνει ακόμα, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει πει ότι θα λάβει κάποια μέτρα, χωρίς βέβαια να υπάρχουν και πολλά περιθώρια να μπει φραγμός στις εξαγωγές. Μάλιστα, όπως λέει ο συνδικαλιστής των φαρμακοποιών, η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο να έχει το φάρμακο στη δεύτερη θέση των εξαγωγών της. Και αυτό, επειδή εξυπηρετεί τις εισπρακτικές ανάγκες του κράτους, δεν παρεμποδίζεται μέχρι στιγμής με κανένα τρόπο και από κανέναν φορέα. Εξάλλου, όποτε υπήρξε τέτοια προσπάθεια από τον Ελληνικό Οργανισμού Φαρμάκων, οι φαρμακαποθήκες προσέφευγαν δικαστικά και είχαμε έτσι ένα “γαϊτανάκι” δίχως τέλος.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Αύξηση 30,9% σε σχέση με το 2017 σημείωσαν οι εξαγωγές φαρμάκων το 2018, εδραιώνοντας το ελληνικό φάρμακο στη δεύτερη θέση των 100 σημαντικότερων εξαγώγιμων προϊόντων, με αυξημένη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 1,13 δισ. ευρώ και 30.122,9 τόνους από 863,5 εκατ. ευρώ και 24.925,5 τόνους το 2017, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οι εξαγωγές φαρμάκου ακολουθούν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Από το 2014, οι εξαγώγιμες ποσότητες αυξάνονται σταθερά, και αφού ανακόπτεται η τάση μείωσης στις αξίες το διάστημα 2014-2016, από το 2016 στο 2017 καταγράφεται σημαντική θετική μεταβολή της τάξεως του 21,4%, με αποκορύφωμα την επίδοση του 2018.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Τσικανδηλάκη, είναι και προτιμότερο από την άλλη να μπει μια μικρή αύξηση σε κάποια πρωτότυπα φάρμακα που είναι σήμερα φτηνά, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μην έχουμε από την πλευρά των φαρμακαποθηκών διάθεση εξαγωγών των φαρμάκων αυτών και συνεπώς ελλείψεις στην αγορά του φαρμάκου.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών Ελλάδος, η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει προβλήματα στα γενόσημα, αλλά κάνει και εξαγωγές. Αντιθέτως, στα πρωτότυπα υπάρχουν ελλείψεις αφού η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει απολέσει τη δυνατότητα της έρευνας που είχε αναπτύξει δυναμικά κάποτε. Και χωρίς έρευνα πρωτότυπο φάρμακο δεν μπορεί να υπάρξει. Αντιθέτως, έχουμε τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι αντίγραφα των πρωτότυπων φαρμάκων.

«Σας θυμίζω ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχαμε δύο πολύ καλές βιομηχανίες φαρμάκων στη χώρα μας. Αλλά έκλεισαν και αυτές, όπως και οι άλλες μεγάλες βιομηχανίες που δούλευαν στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μας ανέφερε μάλιστα και το παράδειγμα του “Αλγκόν”, το οποίο ήταν ένα πολύ καλό φάρμακο ελληνικής παραγωγής, που συνδύαζε το “Ντεπόν”, την “ασπιρίνη” και καφεΐνη.

«Λόγω ηλικίας, ο φαρμακοβιομήχανος, που δεν είχε δική του οικογένεια και κληρονόμους, έκλεισε τη βιομηχανία. Αυτό το φάρμακο βγαίνει και σήμερα αλλά από μια ξένη εταιρεία», μας είπε ο κ. Τσικανδηλάκης. 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ

Η συμμετοχή των ίδιων των φαρμακοποιών

Ωστόσο, την περίοδο της κρίσης, από 2.000 μέχρι και 3.000 φαρμακοποιοί φέρονται να συμμετέχουν στον κύκλο των εξαγωγών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά. Έτσι, τα φάρμακα που προορίζονται για την ελληνική αγορά πωλούνται ακριβότερα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. Ήδη ο ΕΟΦ έχει ρίξει τα πρώτα πρόστιμα, όμως το φαινόμενο έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.

Την αποκάλυψη είχε κάνει το 2015 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων Μανόλης Κάτσαρης. Στο μεταξύ, από τον Απρίλιο φέτος έχει τεθεί σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα δήλωσης των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, από τον ΕΟΦ, που έδωσε προβάδισμα στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς να μετέχουν στην καταγραφή των προβλημάτων επάρκειας φαρμάκων στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να λειτουργεί το σύστημα δηλώσεων των ελλείψεων από τις φαρμακευτικές, προσαρμοσμένο στη νέα πλατφόρμα, ενώ “στα σκαριά” βρίσκεται και η δημιουργία μιας ακόμη on line εφαρμογής, για την καταγραφή των πωλήσεων φαρμάκων μεταξύ φαρμακαποθηκών. Το τελευταίο αποτελεί μεγάλη πληγή, καθώς καινούργιες φαρμακαποθήκες πωλούν απευθείας στον εξαγωγέα και τα φάρμακα αυτά δε βρίσκονται ποτέ στην εσωτερική αγορά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News