Κρήτη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η εκδίκηση του Παπαδόσηφου: «Εκτέλεσε» τον φονιά του γιου του μέσα στο δικαστήριο

Ο Γιάννης Παπαδόσηφος εκτελεί μέσα στην αίθουσα του Εφετείου Πειραιώς τον Γιάννη Βενιεράκη

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ο Γιάννης Παπαδόσηφος εκτελεί μέσα στην αίθουσα του Εφετείου Πειραιώς τον Γιάννη Βενιεράκη, ο οποίος τον Αύγουστο του 1983 είχε σκοτώσει τον 27χρονο γιο του, Μανόλη, στο Ρέθυμνο. Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που είχε γίνει στο Ηράκλειο, ο Βενιεράκης καταδικάζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Περισσότερα από πέντε χρόνια μετά το έγκλημα, ο Βενιεράκης θα καθόταν ξανά στο εδώλιο: Στις 20 Δεκεμβρίου του 1988, η δίκη για τη δολοφονία του Παπαδόσηφου διεξαγόταν στην αίθουσα του Εφετείου Πειραιώς. Ο Βενιεράκης καθόταν στο σκαμνί μπροστά από την Έδρα και ο χαροκαμένος πατέρας, σε σχετικά μεγάλη απόσταση, στο ακροατήριο.

Την ώρα που η δίκη βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων, ο Παπαδόσηφος ξεκινά να περπατά με αργό βήμα, χωρίς να κινήσει την υποψία των αστυνομικών. Το ταλαιπωρημένο του παρουσιαστικό δεν προδιέθετε κανέναν για τις προθέσεις του. Ξαφνικά, ο γενειοφόρος ρίχνει ένα σάλτο και βρίσκεται πίσω από τον Βενιεράκη. Στη στιγμή, βγάζει ένα πιστόλι που κουβαλούσε κρυφά μαζί του και πυροβολεί τον δολοφόνο του γιου του πέντε φορές.

Στην αίθουσα επικρατεί πανικός: Οι δικαστές πέφτουν έντρομοι κάτω από τα έδρανα για να προστατευτούν. Ένας από τους αστυνομικούς ορμάει στον Παπαδόσηφο και καταφέρνει να του αρπάξει το πιστόλι από τα χέρια. Εκείνος, ωστόσο, δεν έφερε αντίσταση.

Πώς όμως κατάφερε ο Γιάννης Παπαδόσηφος να περάσει το πιστόλι του μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, καταφέρνοντας να ξεγελάσει τις αστυνομικές δυνάμεις; Το όπλο με το οποίο ο Παπαδόσηφος σκότωσε τον Βενιεράκη ήταν ένα Lunger, που το είχε πάρει - όπως είχε πει ο ίδιος - από τους Γερμανούς ναζί μαζί με τον πατέρα του, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης.

Την 20ή Δεκεμβρίου του 1988 είχε πάρει μαζί του το πιστόλι, ωστόσο το είχε αφήσει γεμάτο και απασφαλισμένο στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ενός φίλου του, έξω από το Εφετείο. Την πρώτη φορά που μπήκε στο δικαστήριο πέρασε από τον ενδελεχή έλεγχο των αστυνομικών. Επανέλαβε το ίδιο πράγμα ακόμη δύο φορές. Την τελευταία, ο Παπαδόσηφος παρατήρησε ότι οι αστυνομικοί, βλέποντάς τον και ταλαιπωρημένο, δεν του έκαναν έλεγχο. Αποφάσισε να κάνει τότε αυτό το οποίο ωρίμαζε σιγά-σιγά στο μυαλό και την ψυχή του από την ημέρα που έχασε για πάντα τον γιο του.

Βγήκε ξανά έξω από το Εφετείο, πήγε στο αυτοκίνητο, πήρε το όπλο του και επέστρεψε στην αίθουσα του δικαστηρίου, χωρίς πάλι να υποβληθεί σε αστυνομικό έλεγχο. Ο θρύλος θέλει τον Παπαδόσηφο να κρύβει το Lunger μέσα στην πυκνή και μακριά γενειάδα του, που είχε αφήσει εξαιτίας του πένθους του. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν την εκδοχή αυτή, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο όπλο δε γίνεται να κρυφτεί σε μια γενειάδα, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια