Κρήτη

Ross Daly: «Δέκα ζωές σε μία» - Μια σπάνια εξομολόγηση

Μουσικός και πολίτης με επιρροές από όλο τον κόσμο

Ο ανήσυχος συνθέτης με το ιρλανδικό αίμα, που έχει ριζώσει στη χώρα μας και έχει κάνει την Κρήτη σπίτι του, ο Ross Daly, έζησε «δέκα ζωές σε μία». Παραχώρησε μια σπάνια εξομολόγηση στον Στέλιο Ζερβό και στις «Βραδινές Ιστορίες».  

Μουσικός και συνθέτης ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, μελετώντας μελωδίες, έχοντας έρθει από μικρή ηλικία σε επαφή με την κλασική μουσική, βρήκε το κάλεσμά του στους μυστηριακούς ήχους της ανατολίτικης μουσικής. Στην Κρήτη, όπου μένει τα τελευταία 45 χρόνια, θεωρείται μαέστρος της τοπικής μουσικής και της κρητικής λύρας.

Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ρος Ντέιλι έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο δουλεύοντας μέσα στη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες.

Ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης, από την Ιρλανδία, μετά τις περιπλανήσεις του σε Ανατολή, και Δύση,  βρήκε τη δική του «Ιθάκη» στην Κρήτη.

Το ταξίδι του, στην Κρήτη στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 ήταν καταλυτικό: Από το 1975 θα εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, όπου θα διδαχθεί την κρητική λύρα από έναν σπουδαίο δάσκαλο και δεξιοτέχνη της εποχής, τον Κώστα Μουντάκη.

Πολιτογραφήθηκε ως Έλληνας, αλλά συνεχίζει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο…

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια