Λινοπεράματα: Στα Δικαστήρια Δήμος Μαλεβιζίου και ΔΕΗ για τα δημοτικά τέλη

Κρήτη
Λινοπεράματα: Στα Δικαστήρια Δήμος Μαλεβιζίου και ΔΕΗ για τα δημοτικά τέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η διαμάχη για τα δημοτικά τέλη στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων

Ραντεβού στα Δικαστήρια και συγκεκριμένα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου έχουν σήμερα Δήμος Μαλεβιζίου και ΔΕΗ, με φόντο τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων!

Ο ΑΗΣ, ως γνωστόν, αποτελεί διαχρονικό “αγκάθι” για τον Δήμο Μαλεβιζίου, που θέλει διακαώς να δει το ρυπογόνο εργοστάσιο να κλείνει.

Μέσα όμως σε όλα τα “σύννεφα” και τις τεταμένες σχέσεις, υπάρχει και ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης γύρω από τα Ληνοπεράματα.

Είναι τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού που χρεώνει ο Δήμος Μαλεβιζίου στη ΔΕΗ για τον ΑΗΣ.

Αν και πριν από λίγα χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου είχε πάρει απόφαση μείωσης του συντελεστή χρέωσης για τους χώρους άνω των 6.000 τ.μ., χάρη στην οποία μειώθηκε το ύψος των δημοτικών τελών, εντούτοις η πλευρά της ΔΕΗ δεν έμεινε ικανοποιημένη. Ζήτησε και ζητά περαιτέρω μείωση, θεωρώντας υπέρογκες τις χρεώσεις του Δήμου.

Η διαμάχη ήρθε στην Επιτροπή Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων του Δήμου Μαλεβιζίου. Ωστόσο, εκεί δε βρέθηκε λύση συμβιβασμού. Και έτσι η διαμάχη αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα (εφόσον δε δοθεί αναβολή) στις δικαστικές αίθουσες, καθώς έχει οριστεί δικάσιμος στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Η δικάσιμος που έχει οριστεί για σήμερα αφορά σε προσφυγές που κατατέθηκαν από τη ΔΕΗ για τα ανταποδοτικά τέλη των ετών 2015 και 2016. Εφόσον όμως εκδικαστεί η υπόθεση, είναι προφανές ότι η “βεντάλια” της παρουσίασης των θέσεων και των εκατέρωθεν επιχειρημάτων θα ανοίξει και για τα υπόλοιπα χρόνια, μιας και η διαμάχη μεταξύ Δήμου Μαλεβιζίου και ΔΕΗ αφορά στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού που χρεώνεται στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων όλα τα τελευταία χρόνια.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα

Το θέμα, ενόψει του σημερινού δικαστηρίου, τέθηκε τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, που κλήθηκε να αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι την απόφαση μη συμβιβασμού στην οποία κατέληξε η Επιτροπή Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων του Δήμου Μαλεβιζίου.

Στη συνεδρίαση ξεδιπλώθηκε το ιστορικό της υπόθεσης και έγινε ειδική αναφορά στα εξής:

- Στην απόφαση 332/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά σε προσφυγές της ΔΕΗ για χρεώσεις τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού & φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων ετών 2012-2014 για τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, με την οποία εγκρίθηκε μείωση του συντελεστή χρέωσης του Τέλους Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για τους πάνω από 6.000 τ.μ. στεγασμένους και υπαίθριους χώρους.

Με την απόφαση εκείνη εγκρίθηκε μείωση των επιβληθεισόμενων τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων για τα έτη 2012, 2013 και 2014, καταλήγοντας σε συνολικό ποσό χρεώσεων δημοτικών τελών της τάξης των 169.433 ευρώ, έναντι του αρχικού ποσού των 231.197 ευρώ.

- Η απόφαση 403/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου “Εναρμόνιση συντελεστών τελών Καθαριότητας-Ηλεκτροφωτισμού για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού”, με την οποία αποφασίστηκε επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας κ.ά. με εμβαδόν χρέωσης στεγασμένων χώρων μεγαλύτερο των 6.000 τ.μ., για το πέραν των 6.000 τ.μ. εμβαδόν ο συντελεστής να ορίζεται μειωμένος κατά 99% αυτού που έχει οριστεί για στεγασμένους χώρους έως 1.000 μέτρα. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γρηγόρης Φασουλάκης εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει και να αποδεχτεί τις με αριθμό 12/2019, 13/2019, 14/2019 και 15/2019 αποφάσεις της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων του Δήμου Μαλεβιζίου περί μη συμβιβασμού με τη ΔΕΗ Α.Ε. / ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων - ΔΕΘ/Κλάδο ΑΗΣ Κρήτης, σχετικά με τις χρεώσεις τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων ετών 2015, 2016, 2017 και 2018, κατά των οποίων η Επιχείρηση άσκησε τις Προσφυγές ΠΡ30/2016, ΠΡ151/2017, ΠΡ101/2018 και ΠΡ275/2019.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος δήλωσε ότι συμφωνεί με τον μη συμβιβασμό της Επιτροπής, με την αιτιολογία ότι δεν είναι δίκαιο να δοθεί επιπλέον ποσοστό μείωσης πέραν εκείνου δοθείσης στη ΔΕΗ ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 403/2015.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ομόφωνα αποδεχτή την εισήγηση και ενέκρινε τις με αριθμό 12/2019, 13/2019, 14/2019 και 15/2019 αποφάσεις της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων του Δήμου Μαλεβιζίου περί μη συμβιβασμού με τη ΔΕΗ Α.Ε./ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων - ΔΕΘ/Κλάδος ΑΗΣ Κρήτης, σχετικά με τις χρεώσεις τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων ετών 2015, 2016, 2017 και 2018, κατά των οποίων η ΔΕΗ άσκησε προσφυγές. Παράλληλα, αποφασίστηκε να προωθηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο όλα τα απαιτούμενα έγγραφα ενόψει της δικάσιμου που έχει οριστεί για σήμερα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News