Επιδοτήσεις: Χριστούγεννα με χρήματα στις τσέπες για τους αγρότες

Κρήτη
Επιδοτήσεις: Χριστούγεννα με χρήματα στις τσέπες για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα οι επιδοτήσεις για να κάνουν οι αγρότες γιορτές

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου και όχι την Παρασκευή 20 του μήνα, προκειμένου έτσι να μη μεσολαβήσουν το σαββατοκύριακο και η αργία των Χριστουγέννων, ώστε μέχρι τις 20 του μήνα να έχουν πληρωθεί όλοι οι δικαιούχοι τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης. Την πληροφορία του αυτή, από έγκυρες πηγές των Αθηνών, αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, που μας αποκάλυψε και άλλες πληρωμές που έρχονται και “κουμπώνουν” στο πακέτο των αγροτικών επιδοτήσεων.

Μπορεί επίσημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσωπικά ο Μάκης Βορίδης να έχουν από καιρό ανακοινώσει ως πιθανότερη ημερομηνία πληρωμών την 20ή του τελευταίου μήνα του χρόνου, αλλά ο Μύρων Χιλετζάκης είχε χθες πιο ευχάριστα νέα, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ξεκινάει δύο μέρες νωρίτερα, οι οποίες παίζουν και καθοριστικό ρόλο για να μη μείνουν χωρίς χρήματα στην τσέπη αγρότες και κτηνοτρόφοι τις μέρες των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ θα “πέσουν” στην αγορά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας από το βράδυ της Τετάρτης. «Από 18 μέχρι και 20 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή. Δηλαδή στις 18, ημέρα Τετάρτη, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει τη δισκέτα στα χέρια της. Αν πατήσει το κουμπί, που θα το πατήσει, οι πρώτοι που θα δούνε τα χρήματα στους λογαριασμούς τους θα είναι αυτοί που είναι κάτοχοι λογαριασμών της Τράπεζας Πειραιώς. Η πληρωμή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου κι από τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Και αυτή η πληρωμή αφορά στο 30% της βασικής ενίσχυσης, το σύνολο του “πρασινίσματος”, το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχομένων και το πριν της νεαρής ηλικίας. Δηλαδή την έξτρα επιδότηση που παίρνουν όσοι είναι κάτω των 40 ετών»...

Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, όλα αυτά τα χρήματα ανέρχονται γύρω στα 950 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, θα δοθεί και η εξισωτική αποζημίωση ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να βρίσκονται τα χρήματα αυτά στα βιβλιάρια των δικαιούχων κτηνοτρόφων αμέσως από το πρωί της Δευτέρας 23 του μήνα. Η εξισωτική αφορά γύρω στους 300.000 παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Αλλά έρχονται και άλλα χρήματα μέσα στον Ιανουάριο του 2020. «Μέχρι στον Ιανουάριο», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «θα πληρωθούν κάποιοι βιοκαλλιεργητές της χώρας που λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν είχαν πληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου που έγινε η πληρωμή στον δικό τους καλλιεργητικό κλάδο»... Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης διευκρινίζει ότι είχαν καταβληθεί 42 εκατομμύρια ευρώ στους βιοκαλλιεργητές, αλλά κάποιοι δεν είχαν πληρωθεί. Κι επειδή η δεύτερη δόση στη βιολογική γεωργία θα δοθεί τέλος Ιουνίου, πήρε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την απόφαση να τους πληρώσει τώρα για τα χρήματα της πρώτης δόσης, ώστε να μην περιμένουν μέχρι τότε.

Στο μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί κανονικά και χωρίς προβλήματα η εξόφληση από τον ΕΛΓΑ του 10% του υπόλοιπου των αποζημιώσεων του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019. Ήταν συνολικά 14,85 εκατ. ευρώ.

Οικονομική στήριξη έως 3.000 ευρώ

Για βιοκαλλιεργητές, οινοποιούς και πτηνοτρόφους

Κάλυψη εξόδων πιστοποίησης για βιοκαλλιεργητές, οινοποιούς και πτηνοτρόφους έως 3.000 ευρώ ετησίως ανά εκμετάλλευση ανακοίνωσε, εξάλλου, χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Αναλυτικότερα: Κάλυψη δαπανών πιστοποίησης με ετήσιες ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση 2.020 ευρώ για προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, 1.300 ευρώ για οίνους ονομασίας προέλευσης και 3.000 ευρώ για πτηνοτροφικά προϊόντα προβλέπει η απόφαση που αφορά στις λεπτομέρειες εφαρμογής του Υπομέτρου 3.1 “Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η προκήρυξη αναμένεται να βγει τις ερχόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Σημειώνεται εδώ πως μέσω της πρόσκλησης μπορούν να πιστοποιηθούν όλοι οι βιοκαλλιεργητές, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στο αντίστοιχο πρόγραμμα ενίσχυσης (Μέτρο 11).

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση προβλέπεται ενίσχυση για νέες συμμετοχές στα εξής συστήματα ποιότητας:

- Βιολογική Παραγωγή (Β.Π.) έως 2.020 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως.

- Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις στον αμπελοοινικό τομέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ) έως 1.300 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως.

- Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα ΕΠΕ) έως 3.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως.

Η ενίσχυση παρέχεται σε ετήσια βάση για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών, βάσει επιλέξιμων δαπανών και κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την πραγματοποίηση αυτών (παραστατικά).

Επιλέξιμες είναι οι πάγιες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο σύστημα αυτό, έως τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά σύστημα ποιότητας και μέχρι 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News