Καιρός στην Κρήτη: Χαλάζι σε Κουντούρα και Μεσοχωριό – «Αποκαλυπτικές» εικόνες

Κρήτη
Καιρός στην Κρήτη: Χαλάζι σε Κουντούρα και Μεσοχωριό – «Αποκαλυπτικές» εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά ο καιρός - Σφοδρή χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ με τους κατοίκους της περιοχής να μιλούν για μία ακόμη θεομηνία μέσα σε διάστημα ενός μήνα

Μία «λευκή» νύχτα από άποψη καιρικών συνθηκών, ήταν η χθεσινή, για την Κρήτη.

Το χαλάζι που έπεσε στο Μεσοχωριό του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, στο Ηράκλειο αλλά και στην Κουντούρα Χανίων, δημιούργησε αφενός, προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών που έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί , αφετέρου ζημιές σε θερμοκήπια στη Δυτική Κρήτη. 

Στα "λευκά" το Μεσοχωριό

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι φωτογραφίες που αναρτήρθηκαν από τον κ. Μανώλη Κοζυράκη στη σελίδα του Creta Weather στο Facebook .

 Ένα λευκό πέπλο κάλυψε την περιοχή, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη, μην αποκλείοντας ακόμη και να πέσει χαλάζι.

Νέο χτύπημα για τους καλλιεργητές της Κουντούρας Χανίων.

Σφοδρή χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ με τους κατοίκους της περιοχής να μιλούν για μία ακόμη θεομηνία μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κουντούρας, έχουν πληγεί από την αρχή της σαιζόν, από πλημμυρικά φαινόμενα και ανεμοστροβίλους με την καταστροφή σε πολλές περιπτώσεις να είναι ολοκληρωτική.

Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα, αποκαλύφθηκαν νέες ζημιές.

Φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από  την Τόνια Παγώνη και τον Κώστα Πατσουράκη.

Αναλυτικά ο καιρός στην Κρήτη

Σήμερα Πέμπτη, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας, στις παράκτιες και τις πεδινές περιοχές της Κρήτης η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται μεταξύ 10 και 12 βαθμών Κελσίου. Εξάλλου, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν από 16 έως 18 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τόσο σλημερα όσο και μεθαύριο Παρασκευή θα υπάρξει μια “αστάθεια” που θα επηρεάσει κυρίως τις δυτικές και τις νοτιοδυτικές περιοχές της Κρήτης.

Ωστόσο, βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και σε άλλες περιοχές, ενδεχομένως με μικρότερη ένταση.

Όπως μας είπε ο Μανόλης Λέκκας, από αύριο Παρασκευή οι άνεμοι θα αρχίσουν να πνέουν σταδιακά από δυτικές διευθύνσεις ενώ έκανε λόγο και για  «ασταθές» καιρικό σκηνικό, που θα επικρατήσει στις δυτικές και τις νότιες περιοχές και αύριο Παρασκευή.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, ενδεχομένως από το Σάββατο τα καιρικά φαινόμενα να είναι ακόμη πιο έντονα. Ωστόσο, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, να αναμένουμε τα νεότερα στοιχεία που θα προκύψουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

«Να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί από την έντονη χθεσινή χαλαζόπτωση στο Νομό Ηρακλείου».

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί από την έντονη χθεσινή χαλαζόπτωση στο Νομό Ηρακλείου

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η έντονη χαλαζόπτωση  που καταγράφηκε χθες σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου, είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο.

Οι ελαιοπαραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ καλούνται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν την καταστροφή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παραγωγών στα χωριά του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Επειδή τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, και

επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τη βροχή και το χαλάζι να αποτελειώνει τις καλλιέργειες τους.

 Ερωτάσθε κε  Υπουργέ,

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί άμεσα;

Δείτε εδώ αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News