Σεισμός: Σε «ρυθμούς» Ρίχτερ η Κρήτη - Μετά τα 5,3 Ρίχτερ, υπήρξαν και άλλες δονήσεις

Κρήτη
Σεισμός: Σε «ρυθμούς» Ρίχτερ η Κρήτη - Μετά τα 5,3 Ρίχτερ, υπήρξαν και άλλες δονήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας για τα 5,5 Ρίχτερ, όπως λέει ο ίδιος

Τα Ρίχτερ δεν «αφήνουν σε ησυχία» την Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μετά την δόνηση των 6,1 ρίχτερ που “ταρακούνησε” στις 27 Νοεμβρίου τα Χανιά, αλλά και του αλλεπάλληλους μικροσεισμούς που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στη Δυτική Κρήτη, το βράδυ της Τρίτης ήταν η σειρά της Ανατολικής Κρήτης να «κουνηθεί».

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,3 Ρίχτερ, αναστάτωσε τους Κρητικούς, δύο μόλις λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Η δόνηση, που έγινε αισθητή σε όλο το νησί αλλά και στη Ρόδο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 11:58 το βράδυ, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 128 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου και 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παλαίκαστρου Σητείας.

Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου έκανε λόγο για σεισμό της τάξεως των 5,6 ρίχτερ, ωστόσο λίγα λεπτά τον έδωσε στα 5,4 ρίχτερ.

Πάντως, σύμφωνα με το σεισμολόγο, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,5 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό γεωδυναμικό Ινστιτούτο USGS  έδωσε το ίδιο επίκεντρο του σεισμού αλλά με εστιακό βάθος τα 57,3 χιλιόμετρα και μέγεθος ίδιο με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δηλ. 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Αν και η δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά τμήματα του νησιού δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές, όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Λαγουδάκης.

Ακολούθησε, περίπου 10 λεπτά αργότερα, μετασεισμός στην ίδια περιοχή της τάξεως των 3,4 Ρίχτερ.

Ενώ σεισμός σημειώθηκε στις 03.47 τα ξημερώματα, 41 χιλιόμετρα ΔΒΔ της Κάσου , εντάσεως 2,9 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 30 χιλιόμετρα.

Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ωστόσο το βραδινό “ξύπνημα” του Εγκέλαδου προκάλεσε αναστάτωση, κυρίως στους Λασιθιώτες, που πετάχτηκαν από τα κρεβάτια και το “ξενύχτησαν” στους δρόμους.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε πρώτη φάση, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε στο newsbomb: «Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ δεν νομίζω να είναι κάτι ανησυχητικό. Δεν φαίνεται ότι συνδέεται με τους προηγούμενους σεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Τέλος, διευκρίνισε ότι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται πως ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά την ισχυρή δόνηση των 6,1 ρίχτερ που “ταρακούνησε” στις 27 Νοεμβρίου τα Χανιά, αλλά και μετά από αλλεπάλληλους μικροσεισμούς που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στη Δυτική Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι πως σε λιγότερο από 80 ώρες έως τη Δευτέρα είχαν σημειωθεί 90  μικροδονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 4,6 ρίχτερ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News