ΒΟΑΚ: Το γεωτρύπανο «πιάνει δουλειά» στην Κακιά Στροφή

Κρήτη
ΒΟΑΚ: Το γεωτρύπανο «πιάνει δουλειά» στην Κακιά Στροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινούν σήμερα οι γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τις ρωγμές στον ΒΟΑΚ

Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο από σήμερα στη λεγόμενη “Κακιά Στροφή” επί της εθνικής οδού λίγο πριν από τον κόμβο της Λυγαριάς, όπου και έχουν κάνει την εμφάνισή τους επικίνδυνες ρηγματώσεις σε διάφορα σημεία του οδοστρώματος, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Οι διαδικασίες σήμανσης επί της εθνικής οδού Ηρακλείου-Χανίων έχουν ολοκληρωθεί και όλα είναι έτοιμα για να αρχίσουν οι γεωτρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί τι προκάλεσε το φαινόμενο των ρηγματώσεων. Σε λιγότερο, μάλιστα, από μια εβδομάδα εκτιμάται ότι θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία και θα ρίξουν φως στο φαινόμενο των ρηγματώσεων και θα καθορίσουν το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με πηγές, από δύο έως τέσσερις ημέρες θα χρειαστεί ο μελετητής ώστε να διαπιστώσει το εύρος και το βάθος του προβλήματος. Όπως τόνισε υπηρεσιακός παράγοντας, «όσο πιο ψηλά διαπιστωθεί το πρόβλημα τόσο καλύτερα» θα είναι, γιατί αυτό θα σημαίνει πως δε θα έχουμε σοβαρό γεωλογικό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο δρόμος παρουσιάζει στο συγκεκριμένο σημείο θέματα. Αντίστοιχες ρηγματώσεις είχαν εμφανιστεί περίπου 10 χρόνια μετά την κατασκευή του, το 1985. Το γιατί παρουσιάζονται οι αστοχίες είναι μάλλον ένας συνδυασμός γεγονότων. Για κάποιους φταίνε οι σχιστόλιθοι, άλλοι τονίζουν πως πρόβλημα είναι και η κλίση του δρόμου, ενώ οι γεωλόγοι του ΓΕΩΤΕΕ, που πραγματοποίησαν αυτοψία, στάθηκαν στις διαρροές από τα δίκτυα που μεταφέρουν νερό.

Τα πρώτα στοιχεία για το τι συμβαίνει ακριβώς θα τα έχουμε με τη λήξη των εργασιών του γεωτρύπανου, με τη συνέχεια να περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης που θα καθορίσει και τη διάρκεια και το εύρος των παρεμβάσεων.

Υπενθυμίζουμε πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Όπως έχει αποκαλύψει η “ΚΡΗΤΗ TV”, σε περίπτωση που οι παρεμβάσεις είναι εκτεταμένες η κυκλοφορία θα διακοπεί στον ΒΟΑΚ και τα μεν βαρέα αυτοκίνητα θα κατευθύνονται μέσω της παλιάς εθνικής οδού ακολουθώντας τη διαδρομή Σίσες-Αλόιδες -Χώνος- Δαμάστα-Μάραθος, τα δε επιβατικά αυτοκίνητα θα περνούν μέσα από τη Ρογδιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News