«Συναγερμός» στις δασικές υπηρεσίες - Προωθούνται δασικά έργα 245 εκατ. €

Κρήτη
«Συναγερμός» στις δασικές υπηρεσίες - Προωθούνται δασικά έργα 245 εκατ. €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη Μαρία Κοζυράκη προς τη «Νέα Κρήτη»

Μετά από πολλά χρόνια δίνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ για δασικά έργα στη χώρα μας, με απορροφήσεις 245 εκατομμυρίων ευρώ, που θα τα διεκδικήσουν οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - μετά την πρόσφατη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη - να δίνει μεγάλο βάρος στην προώθηση σημαντικών προτάσεων στον σημαντικό αυτό τομέα. Παράλληλα, η Κρήτη ετοιμάζεται να διαχειριστεί το βάρος που θα προκύψει από την ολοκλήρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε και αναμένεται πληθώρα αντιρρήσεων, κάτι που θεωρείται σίγουρο με βάση τη γενικότερη εμπειρία στη χώρα.

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες: «Η συνάντησή μας με τον κ. Χατζηδάκη έγινε πάνω σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες τόσο πανελλαδικά όσο και στην Κρήτη είναι πολύ βασικές: Η πρώτη είναι η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Τα δασικά μέτρα έχουν “ανοίξει” από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και μιλάμε πανελλαδικά για δασικά έργα πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και έκτακτων συμβάντων άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Και αναφερθήκαμε επίσης στη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων».

Η Μαρία Κοζυράκη αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη” ότι «το υπουργείο έδωσε τεράστια έμφαση στα δασικά έργα. Κι εδώ αναφερόμαστε σε θέματα πρόληψης και αποκατάστασης πλημμυρών, πυρκαγιών, αποψιλώσεων και εκχερσώσεων. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει οι προτάσεις μας γι’ αυτά τα μέτρα να υποβληθούν και να αξιολογηθούν στη συνέχεια. Είναι μέτρα “ανταγωνιστικά”. Δηλαδή δε δίνονται χρήματα σε κάθε Αποκεντρωμένη. Αξιολογούνται και πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να έχουν συμβασιοποιηθεί έτσι ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023. Είναι έργα πάρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και έχουν πολλά χρόνια να δοθούν τόσα χρήματα για δασικά έργα: αναδασώσεων, αντιπλημμυρικά, καινοτόμες δράσεις και ενέργειες για την κλιματική αλλαγή και πολλά τέτοια έργα και είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πολύ το υπουργείο, γιατί είναι πάρα πολλά χρήματα που πρέπει να απορροφήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με τους συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας και τους έθεσε επιτακτικά την ανάγκη ενασχόλησής τους με τα ζητήματα αυτά. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Όπως εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” η Μαρία Κοζυράκη, «η πρόσκληση έχει βγει προς τις Δασικές Υπηρεσίες: πώς θα διευκολυνθούν οι Δασικές Υπηρεσίες έτσι ώστε να αξιολογήσουν, να ελέγξουν και να υποβάλουν όλα αυτά τα μέτρα γρήγορα. Είναι “ανταγωνιστικά” αυτά τα μέτρα. Όλοι υποβάλλουμε στην Αθήνα. Και, ανάλογα με την ωριμότητα που έχει η κάθε μελέτη, αυτά βαθμολογούνται και μοιράζονται. Δηλαδή, ακόμα και στην Κρήτη, οι τέσσερις Δασικές Υπηρεσίες έχουν ανταγωνιστικότητα γι’ αυτά που υποβάλλουν»...

Στο μεταξύ, αρχίζει η ενημέρωση και προς τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει ξεκινήσει ήδη εσωτερικά αυτή τη διαδικασία, για να δει σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται οι τέσσερις Δασικές Υπηρεσίες του νησιού.

«Έχουμε έρθει σε επαφή και με πανεπιστημιακά Ιδρύματα και εκτός Κρήτης και γενικά είμαστε σε μια προετοιμασία που έχει έναν κατεπείγοντα χαρακτήρα. Εμείς βάζουμε προτεραιότητα κυρίως σε εργασίες αναδάσωσης, οι οποίες έχουν δεκαετίες να γίνουν. Υπάρχουν ακόμα και μελέτες έτοιμες για αναδασώσεις, οι οποίες χρειάζονται επικαιροποίηση μόνο πλέον και μπορούν να υποβληθούν. Έχουν μια καλή σειρά ιεράρχησης για να γίνουν, γιατί είναι ώριμες μελέτες. Επίσης έχουμε άλλα μικρότερα έργα και διαδικασίες που τις ερευνούμε για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να υποβάλουμε τεχνικά δελτία και να τις υλοποιήσουμε. Επίσης όμως είμαστε ανοιχτοί και απέναντι σε άλλης μορφής φορείς, έτσι ώστε να μπορούμε να υλοποιήσουμε προτάσεις, γιατί το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης είναι πολύ σημαντικό ζήτημα», σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη.

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Έρχεται ο δασικός χάρτης

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αποκαλύπτει ότι «τον Ιανουάριο θα θεωρηθεί ο δασικός χάρτης όλης της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι έχει τελειώσει η διαδικασία των ελέγχων και της αποτύπωσης από τις δασικές υπηρεσίες και τα μελετητικά γραφεία. Θεωρείται ο δασικός χάρτης στο σύνολο της Κρήτης. Και εντός του Φεβρουαρίου θα γίνει η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αναρτάται δηλαδή όλος ο δασικός χάρτης της Κρήτης. Κουβέντα μας είναι και πάλι πώς θα κάνουμε όλοι αυτά που πρέπει ώστε να επιταχύνουμε την εξέταση των αντιρρήσεων στις επιτροπές των δασικών χαρτών, έτσι ώστε καταρχήν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και κατά δεύτερον να τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία γρήγορα. Ήδη, από τα ποσοστά που υπάρχουν στην Κρήτη από τις δασικές και μη δασικές εκτάσεις, προκύπτει ότι θα έχουμε, όπως και σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες αντιρρήσεις και στο νησί μας».

«Στην Αθήνα συμμετείχε όλη η αρμόδια ομάδα του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, δίνοντας μεγάλο βάρος και στην ανάγκη απλούστευσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε να βρούμε τρόπους να καταφέρουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή και να μειώσουμε το διάστημα που απαιτείται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση απέναντι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», καταλήγει προς την εφημερίδα μας η Μαρία Κοζυράκη.

Οι συντονιστές των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων υποσχέθηκαν να υποβάλουν άμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προτάσεις τους για την επιτάχυνση της εξέτασης των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, αλλά και προτάσεις για την περαιτέρω απλούστευση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News