Έλληνας ναυτικός 81 μέρες «όμηρος» σε πλοίο στο Τζιμπουτί

Κρήτη
Έλληνας ναυτικός 81 μέρες «όμηρος» σε πλοίο στο Τζιμπουτί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κραυγή 5 Έλλήνων ναυτικών που ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και ανάμεσα σε σκουπίδια

Μια ιδιότυπη «ομηρία» ζουν 5 Έλληνες ναυτικοί- μεταξύ των οποίων 74χρονος - που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλοίο 3 μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί στην ανατολική Αφρική. 81 μέρες επιβιώνουν με ελάχιστα τρόφιμα και νερό, χωρίς ρεύμα, βλέπουν τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στο πλοίο και ζουν μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, ζητώντας με απόγνωση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η μεγάλη και οδυνηρή περιπέτειά τους ξεκίνησε όταν τα δύο πλοία ακινητοποιήθηκαν στο σημείο καθώς κατασχέθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί για οφειλές του πλοιοκτήτη. Τα πλοία αφέθηκαν στη μοίρα τους, και οι ναυτικοί είχαν την ίδια μοίρα, καθώς  άρχισαν να ζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες πάνω στο πλοίο - «φάντασμα», με την ελπίδα κάθε μέρα αν απομακρύνεται και περισσότερο.

«Κινδυνεύει η υγεία τους»

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους Νίκος Μιχαλινός μιλώντας στο neakriti.gr «οι δύο από τους πέντε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας συγκεκριμένα ένας α’ μηχανικός έχει κάνει τετραπλό by pass και θα έπρεπε να απαλλαγεί, ενώ στο άλλο πλοίο υπάρχει ναυτικός με καρκίνο του προστάτη. Από τα τρόφιμα που στέλνει η ασφαλιστική εταιρεία δεν φτάνουν όλα στο πλοίο, καθώς τα κλέβουν… Η κατάσταση στα πλοία είναι πολύ δύσκολη».

«Δεν τους αφήνουν να βγουν από το πλοίο»

Κάθε ώρα και μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη και η αγωνία των συγγενών μεγαλώνει. Η επικοινωνία με τους ναυτικούς γίνεται με δυσκολία και τα χέρια των οικογενειών τους είναι «δεμένα» καθώς προσπαθούν μέσω του δικηγόρου τους να ασκηθούν πιέσεις και το να κινητοποιηθεί το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως οι 5 ναυτικοί να έχουν «απελευθερωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλινό μετά από προσπάθειες «έχει δοθεί βίζα στους Έλληνες ναυτικούς αλλά θα πρέπει να σταλεί από το τοπικό  λιμεναρχείο βάρκα, για να τους παραλάβει. Ο λιμενάρχης όμως ανθίσταται καθώς όπως υποστηρίζει αν μείνει το πλοίο χωρίς μηχανικό και ‘’υψηλούς’’ ναυτικούς, υπάρχει κίνδυνος καθώς βρίσκεται στα ανοιχτά».  

Σύμφωνα με το δικηγόρο οι Φιλιππινέζοι που ήταν κατώτερα μέλη του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς το υπουργείο Εξωτερικών κινήθηκε πιο γρήγορα, ασκήθηκαν πιέσεις από αρκετές πλευρές και αντικαταστάθηκαν από άλλο πλήρωμα. Στην περίπτωση των Ελλήνων ναυτικών ήδη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διαβήματα προς το Τζιμπουτί και υπήρξαν ρηματικές διακοινώσεις. Όπως επισημαίνει όμως ο κ.Μιχαλινός « Θα μπορούσε να ασκηθεί περισσότερη πίεση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια άμισθη πρόξενος που βοηθάει όπως μπορεί τους ναυτικούς και έχει ζητήσει να σταλούν διπλωμάτες στο Τζιμπουτί».

Οι ναυτικοί στέλνουν σήμα κινδύνου καθώς όπως λένε στις οικογένειές τους δεν αντέχουν άλλο και ζητούν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό πίσω στην πατρίδα τους και να κάνουν γιορτές στην αγκαλιά των αγαπημένων τους προσώπων, επιθυμώντας να αφήσουν πίσω τους τον Γολγοθά που «βιώνουν».

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News