Λαϊκή αγορά Ν. Αλικαρνασσού - Γρίφος η ενδιάμεση λύση

Κρήτη
Λαϊκή αγορά Ν. Αλικαρνασσού - Γρίφος η ενδιάμεση λύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Κλείδωσε” η μόνιμη χωροθέτησή της και αναζητείται λύση για το ενδιάμεσο διάστημα

Στην πλέον ενδεδειγμένη - κατά γενική εκτίμηση - λύση, δηλαδή στο οικόπεδο του Δήμου Ηρακλείου μπροστά στις φυλακές, έκατσε τελικά ο κλήρος ως προς τη μόνιμη φιλοξενία της λαϊκής της Νέας Αλικαρνασσού.

Η λύση του οικοπέδου μπροστά στο σωφρονιστικό κατάστημα αποφασίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης, βάζοντας έτσι τέλος στις συζητήσεις επί... συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ως προς το πού θα λειτουργεί η λαϊκή αγορά της Τρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μεταστέγαση της λαϊκής αγοράς της Τρίτης στη Νέα Αλικαρνασσό, η υπόθεση πήγαινε από εμπλοκή σε εμπλοκή και εξετάστηκαν πολλές προτάσεις, μεταξύ των οποίων η περιοχή του πρώην “Φάρου”, του Ηροδότου και το οικόπεδο του Επιμελητηρίου.

Βεβαίως το ότι “κλείδωσε” οριστικά η μόνιμη, πλέον, χωροθέτηση για το οικόπεδο του Δήμου μπροστά στις φυλακές δε σημαίνει ότι η λαϊκή θα μεταφερθεί εκεί άμεσα. Αντιθέτως, η μεταφορά της λαϊκής στον νέο μόνιμο χώρο της εκτιμάται σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. Πρέπει να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου και να φτιαχτούν οι απαραίτητες υποδομές για την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής σε σύγχρονες πλέον συνθήκες.

Δεδομένου ότι η λαϊκή θα λειτουργεί σταθερά εκεί, θα πρέπει να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες για παραγωγούς, εμπόρους και για το καταναλωτικό κοινό, με ασφαλτοστρώσεις, φωτισμό, υποδομές υγιεινής, υποδομές καθαριότητας, υαλοπετάσματα για προστασία από τους ανέμους κ.λπ.

Συνάμα θα πρέπει να γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας σε σχέση με κάποια ζητήματα που έχει βάλει η πλευρά του σωφρονιστικού καταστήματος, που έχει εκφράσει ανησυχίες και ενστάσεις λόγω της άμεσης γειτνίασης της λαϊκής με τις φυλακές.

Και φυσικά, από διαδικαστικής πλευράς, θα πρέπει η πλευρά του Δήμου να βγάλει στον “αέρα” τον σχετικό διαγωνισμό για το έργο διαμόρφωσης του χώρου μπροστά στις φυλακές.

Όλα αυτά απαιτούν ένα εύλογο χρόνο. Γι’ αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας δίνει μια ευελιξία και ένα χρονικό διάστημα 11 μηνών για να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και εργασίες, ώστε να μεταφερθεί η λαϊκή της Τρίτης στη νέα μόνιμη “στέγη” της.

Γρίφος η ενδιάμεση λύση  - Δε θέλουν τη λαϊκή στην Αρτεμισίας

Το ερώτημα φυσικά που πλανάται, μέχρι τη μόνιμη μετακόμιση της λαϊκής, είναι: τι μέλλει γενέσθαι με τη χωροθέτηση της λαϊκής στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα των 11-12 μηνών μέχρι τη μεταφορά της μπροστά από το σωφρονιστικό κατάστημα;

Σήμερα, μετά από πολλά επεισόδια, η λαϊκή αγορά της Τρίτης λειτουργεί στην οδό Αρτεμισίας. Ωστόσο, υπάρχουν αιτήματα από μεγάλη μερίδα κατοίκων και μια πίεση προς την πλευρά της δημοτικής Αρχής, να μετακομίσει η αγορά σε άλλο δρόμο ή άλλους δρόμους. Θα πρέπει, λογικά, να αναζητηθεί άλλη ενδιάμεση λύση για την προσωρινή χωροθέτηση της λαϊκής της Ν. Αλικαρνασσού, μέχρι την οριστική μετακόμισή της πια, σε ένα περίπου χρόνο, μπροστά στις φυλακές.

Εδώ θα πρέπει να βρεθούν προτάσεις, να τεθούν όπως προβλέπεται σε δημόσια διαβούλευση, για να ακολουθήσουν οι αποφάσεις στα θεσμικά όργανα του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Μια υπόθεση διόλου εύκολη, αν αναλογιστεί κανείς το τι διαστάσεις πήρε το “σίριαλ” της χωροθέτησης της λαϊκής της Νέας Αλικαρνασσού και το τι εμπλοκές προέκυψαν όλους τους προηγούμενους μήνες.

Θυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου, στις αρχές του 2019, προέβλεπε προσωρινή (6μηνης διάρκειας) μετακίνηση της λαϊκής από τις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας στο ακίνητο του “Φάρου”.

Το πλάνο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και εμπόρους, ενώ απορρίφθηκε από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης. Στο τραπέζι έπεσαν και άλλες προτάσεις για την προσωρινή χωροθέτηση της λαϊκής, όπως αυτή του οικοπέδου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και αυτή της Ηροδότου. Και αυτές οι προτάσεις είχαν την ίδια τύχη με το οικόπεδο στον πρώην “Φάρο”. Μετά τα “ναυάγια” με τις άλλες περιπτώσεις που εξετάστηκαν (ο πρώην “Φάρος”, η Ηροδότου και το οικόπεδο του Επιμελητηρίου) και υπό την ασφυκτική πίεση πλέον του χρόνου, ο Δήμος Ηρακλείου έβαλε στο τραπέζι στα μέσα Απριλίου μια νέα πρόταση, επιχειρώντας να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” για τη λαϊκή που διεξάγεται κάθε Τρίτη στη Νέα Αλικαρνασσό. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου αποφάσισε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού από τις οδούς Δημοκρατίας-Καρίας στην οδό Αρτεμισίας.

Αυτό ήταν το πλάνο που τελικά υιοθετήθηκε. Η λαϊκή μεταφέρθηκε και λειτουργεί στην Αρτεμισίας, με προσωρινό όμως χαρακτήρα, και με τους περιοίκους να ζητούν την εκ νέου μετακόμισή της σε άλλο σημείο της Ν. Αλικαρνασσού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News