«Κραυγή» αγωνίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης

Κρήτη
«Κραυγή» αγωνίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν άμεσα μέτρα ανακούφισης καθώς παραμένουν απλήρωτοι

Η «κραυγή» αγωνίας των εργαζομένων του εργοστασίου Ανακύκλωσης, εκφράζεται με παρέμβαση τους προς το Δήμαρχο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, για άμεσα μέτρα ανακούφισης καθώς τρέχει ήδη ο δεύτερος μήνας που παραμένουν απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον «αέρα» και σε ότι αφορά τη συνέχεια της εργασίας τους καθώς δεν έχουν καμία ενημέρωση για το ποιος ανέλαβε το έργο από τον πρόσφατο διαγωνισμό, πότε αναλαμβάνει και τι θα γίνει με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του παλιού εργολάβου.

«Χθες, Δευτέρα 02 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο δήμαρχο Ηρακλείου από τους εργαζόμενους του ΚΔΑΥ Ηρακλείου. Σήμερα, Τρίτη 03 Δεκέμβρη έγινε αντίστοιχη παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης και συγκεκριμένα στον Αντιπεριφερειάρχη Ηράκλειου. Η κατάσταση που έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι είναι ασφυκτική, με τις υποχρεώσεις και έξοδα για βασικές ανάγκες μέρα με τη μέρα γίνονται και πιο πιεστικά, καθώς τρέχει ήδη ο δεύτερος μήνας που παραμένουν απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα και σε ότι αφορά τη συνέχεια της εργασίας τους καθώς δεν έχουν καμία ενημέρωση για το ποιος ανέλαβε το έργο από τον πρόσφατο διαγωνισμό, πότε αναλαμβάνει και τι θα γίνει με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του παλιού εργολάβου.

Την ίδια στιγμή το ανακυκλώσιμο υλικό που προέρχεται τόσο από το δήμο Ηρακλείου όσο και από τους υπόλοιπους δήμους που εξυπηρετεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου καταλήγει στο ΧΥΤΑ, με την ανοχή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και των δημοτικών αρχών. Με τον τρόπο αυτό οι δημότες χρεώνονται διπλά  και με το τέλος Ανακύκλωσης και με το πρόστιμο στους Δήμους που πετάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ΧΥΤΑ.

Οι εργαζόμενοι και στις δύο συναντήσεις, απαίτησαν τόσο από την δημοτική αρχή και το Δήμαρχο, αλλά και από την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη, να παρθούν μέτρα άμεσης ανακούφισης των ίδιων και των οικογενειών τους καθώς από την μη καταβολή της μισθοδοσίας τους τελευταίους μήνες και τις καθυστερήσεις πληρωμών που γίνονται όλο το προηγούμενο διάστημα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν χάσει διακανονισμούς στη ΔΕΗ, σε τράπεζες, δεν έχουν λεφτά ούτε για καύσιμα, τα ενοίκια ακόμα και τη σίτιση τους.

  • Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό σε κανέναν εργαζόμενο του ΚΔΑΥ Ηρακλείου. Να παρέμβει ο δήμος τόσο στη ΔΕΥΑΗ όσο και στη ΔΕΗ ώστε να μην προχωρήσουν διακοπές.
  • Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο κοινωνικό πρόγραμμα του δήμου και της ΔΕΥΑΗ σχετικά με το νερό.
  • Να δοθεί έκτακτο επίδομα σε κάθε εργαζόμενο του ΚΔΑΥ Ηρακλείου ώστε να μπορέσουν να καλύψουν βασικές ανάγκες, ένα παραπάνω ενόψει των γιορτινών ημέρων.
  • Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΥ Ηρακλείου, άμεσα, σε όλες τις κοινωνικές δομές του δήμου Ηρακλείου.

Από τις απαντήσεις του Δημάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη δεν προέκυψε καμία δέσμευση ως προς τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. Η δημοτική αρχή εξακολουθεί να δηλώνει άγνοια για το ποιος εργολάβος ανέλαβε το έργο, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξει το εργοστάσιο παρόλο που ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από τις 25 Νοέμβρη. Αρκέστηκε να πει ότι θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες ΔΕΥΑΗ και ΔΕΗ χωρίς να περιμένει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο αφορά τη ΔΕΗ, όπως μας ενημέρωσε. Στο αίτημα για έκτακτο βοήθημα του Δήμου προς τους εργαζόμενους, κράτησε αρνητική στάση, καθώς όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει η δυνατότητα για έκδοση κονδυλίου.

Στη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη υπήρξε η δέσμευση ότι θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα. Για τα μέτρα άμεσης ανακούφισης επιφυλάχθηκε έως ότου υπάρξει συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη.

Αλήθεια, αναρωτιόμαστε, είναι εύκολο για το δήμο εδώ και καιρό να πληρώνει καύσιμα, εργατοώρες κ.α, να συλλέγει το ανακυκλώσιμο υλικό που τελικά πετιέται για να εξυπηρετηθεί ο εργολάβος και η ΕΕΑΑ αλλά δεν είναι εύκολο να δαπανά κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες επιβίωσης των εργαζομένων που μένουν όμηροι από αυτές τις πρακτικές;

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο μας, προχώρησαν ακόμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ ώστε να μην κοπεί κανένα ρεύμα στους απλήρωτους εργαζόμενους, όπου και απέσπασαν τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Γενάρη.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο μας, είχαν προειδοποιήσει καιρό τώρα για αυτή την κατάσταση και δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Για μια ακόμη φορά εργαζόμενοι και δημότες θα βρεθούν όμηροι μιας πολιτικής που δίνει γη και ύδωρ σε ΕΕΑΑ και εργολάβους να κάνουν μπίζνες με το ανακυκλώσιμο υλικό στις πλάτες μας ενώ η τοπική διοίκηση και κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα.

Το  εργοστάσιο πρέπει άμεσα να λειτουργήσει με εργαζόμενους πληρωμένους. Αυτή είναι η μόνο διέξοδος από το πρόβλημα που όλοι αυτοί δημιούργησαν. Να μην τολμήσει κάνεις να σκεφτεί ότι τα δεδουλευμένα των εργαζομένων είναι δανεικά και αγύριστα. Οι εργάτες της ανακύκλωσης έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τα δικαιώματα τους, ο αγώνας τους είναι ηθικός, δίκαιος γιατί είναι αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης.

✓Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων μας

✓Διασφάλιση της μισθοδοσίας μας μέχρι το τέλος της σύμβασης

✓Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους εργάτες του ΚΔΑΥ Ηρακλείου

✓Διασφάλιση των εργαζόμενων κ των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα τον εργολάβο του έργου

✓ Διασφάλιση του μισθού μας σε περίπτωση που κλείσει το εργοστάσιο για συντήρηση ή ανακαίνιση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News