Thomas Cook: «Σκληρό πόκερ» για την κάλυψη των τουριστικών θέσεων

Κρήτη
Thomas Cook: «Σκληρό πόκερ» για την κάλυψη των τουριστικών θέσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιοδοξία στους ξενοδόχους του νησιού

Το “σκληρό πόκερ” που εξελίσσεται πανευρωπαϊκά από μεγάλους τουριστικούς ομίλους που ερίζουν για τους πελάτες της Τhomas Cook παρακολουθούν στενά και οι ξενοδόχοι της Κρήτης, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα καλυφθεί εν μέρει το χαμένο έδαφος από τη βρετανική αγορά.

Συγκεκριμένα, η χρεωκοπία του μεγάλου βρετανικού τουριστικού κολοσσού τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε αναταραχές στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Ο βρετανικός τουριστικός πράκτορας άφησε χιλιάδες κενές θέσεις, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν ώστε να γίνει επανεκκίνηση τόσο του κλάδου της τουρισμού όσο και της οικονομίας, που περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξενοδόχοι του νησιού πήγαν στην Έκθεση του Λονδίνου και μίλησαν για την κάλυψη των θέσεων του βρετανικού κολοσσού. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στα μηνύματα που έλαβαν από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, αλλά και στις αυξητικές τάσεις που ήδη καταγράφονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το νησί μας.

«Στην Έκθεση του Λονδίνου είδαμε μια Μεγάλη Βρετανία η οποία κινούταν σε ανοδικά επίπεδα και τώρα βρίσκεται σε καθοδικά. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κινούνται σε θετικά επίπεδα, πράγμα που αποτελεί ευχάριστη είδηση», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Η αγορά της Βρετανίας δεν είναι στα περυσινά επίπεδα. Αλλά ας μη βιαζόμαστε. Μέχρι και πριν λίγες ημέρες κάλυπταν τις κενές θέσεις που άφησε η πτώχευση της Thomas Cook. Το πρώτο και κύριο ζητούμενο είναι να καλύψουμε τις αεροπορικές θέσεις. Στη συνέχεια, είναι να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην αγορά. Και το τρίτο που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε είναι το τι θα γίνει με το Βrexit», ανέφερε από την πλευρά του o Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου.

Η τουριστική περίοδος του 2019 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο εάν αναλογιστεί κανείς πως η χρεωκοπία της Thomas Cook σήμαινε τη χρεωκοπία του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα παγκοσμίως και πως η οικονομία του τουρισμού υπέστη ένα απροσδόκητο πλήγμα. Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον αποτελεί παρελθόν και στον ξενοδοχειακό κλάδο του νησιού μας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη τουριστική σεζόν.

«Τα πρώην γραφεία της Thomas Cook πουλήθηκαν και θα ξανανοίξουν. Θέλουμε να δούμε πώς θα ξανανοίξουν. Οι άλλοι παίκτες της Γερμανίας, όπως TUI, Alltours, FTI και Schauinsland, έχουν πάρει περίπου 20% από το καθένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιαδάκης.

Ο κ. Αγγελόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η γνώμη μου είναι ότι δε θα αναπληρωθεί πλήρως το κενό, αλλά σαφέστατα ο αριθμός κάλυψης θα είναι καλύτερος από αυτόν που περιμέναμε. Να πω τρία πραγματάκια: Πρώτον, θα υπάρξει “πόλεμος” τιμών, γιατί δεν έχουμε τη νηφαλιότητα να σεβαστούμε το ίδιο μας το προϊόν. Δεύτερον, πιστεύω ότι η ζήτηση δε θα είναι στα περυσινά επίπεδα. Και τρίτον, θα διαφανεί το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης».

Δεν ήταν όμως μόνο η χρεωκοπία της Thomas Cook. Την ίδια στιγμή, υπήρξε στροφή του τουριστικού κόσμου, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι διανυκτερεύσεις. Η μείωση των διανυκτερεύσεων “μεταφράστηκε” σε πολλά ξενοδοχεία σε μείωση των τζίρων, με φόντο και τις προσφορές που υπήρξαν ακόμα και τον μήνα Αύγουστο. «Θεωρώ πως είμαστε οριακά χαμηλότερα. Το οριακά σημαίνει πως είμαστε 2-3% χαμηλότερα σε εισπράξεις», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος ως προς αυτό.

Εντωμεταξύ, ξενοδόχοι αναμένουν ακόμα τη στήριξη των επιχειρήσεών τους από την κυβέρνηση μετά την πτώχευση της Τhomas Cook. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από τον Αύγουστο είχε δηλώσει, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό φακό του ΣΚΑΪ, την ένταξη της μείωσης του ΦΠΑ στον τουρισμό στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει τότε πως, για να παραμείνει ποιοτικό και ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, ο ΦΠΑ στον τουρισμό πρέπει να ενταχθεί στο κλιμάκιο του 13%. Τι έχει συμβεί όμως από τότε μέχρι και σήμερα;

«Από τη μια, μιλάμε με τον υπουργό Τουρισμού, τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος μας επιβεβαιώνει πως “ναι, θα μειωθεί ο ΦΠΑ”, αλλά τελικά, από την άλλη, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε. Δεν έχει νομοθετηθεί τίποτε και είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό, γιατί δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε», ανέφερε ο Νίκος Χαλκιαδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News