Κίνδυνος για έργα εκατ. ευρώ για την Κρήτη;

Κρήτη
Κίνδυνος για έργα εκατ. ευρώ για την Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύγχυση και αβεβαιότητα μετά τη “βόμβα” του υπ. Εσωτερικών για τον “ΦιλόΔημο”

Και τώρα τι; “Σύννεφα” σύγχυσης, αβεβαιότητας και ανησυχίας έχουν απλωθεί και εδώ στην Κρήτη μετά τη “βόμβα” που πέταξε προχθές στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, ότι δηλαδή πρόκειται για μια “φούσκα” της προηγούμενης κυβέρνησης που “μοίραζε” αφειδώς εντάξεις έργων χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση ούτε κατά διάνοια!

Τα λεγόμενα του υπουργού προκάλεσαν την άμεση οργισμένη απάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σε εξέλιξη ένα πολιτικό “μπρα-ντε-φερ” μεταξύ νυν και προηγούμενης κυβέρνησης.

Όμως, εν μέσω της αντιπαράθεσης και των διαξιφισμών, τα λεγόμενα του υπουργού περί “φούσκας”, περί τερματισμού του “ΦιλόΔημου” και προσπάθειας μετ-ένταξης των ενταγμένων έργων είτε σε προγράμματα του ΕΣΠΑ είτε στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα δημιουργήσει η κυβέρνηση, δημιουργούν μια περίεργη αίσθηση και σε τοπικό επίπεδο. Μια αίσθηση “παγωμάρας”, σύγχυσης, αβεβαιότητας, αγωνίας και ερωτηματικών για το κατά πόσον, αυτή τη στιγμή, έργα που οι Δήμοι έχουν εντάξει στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, έργα στα οποία οι δημοτικές Αρχές έχουν ποντάρει πολλά και έχουν διαφημίσει στους δημότες, είναι όντως σε τροχιά υλοποίησης ή είναι τελείως στον αέρα ως απλοί τίτλοι;

Η ανησυχία είναι μεγάλη και απολύτως εύλογη, διότι, αν το δει κανείς πρακτικά και μόνο, ξέχωρα από το ποιος μεταξύ της νυν ή της προηγούμενης κυβέρνησης λέει την αλήθεια, και μόνο το ότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση τερματισμού του “ΦιλόΔημου” αυτό από μόνο του θέτει στον “αέρα” τη δρομολόγηση σημαντικών έργων στην Κρήτη.

Μιλάμε άλλωστε για μια πλειάδα έργων ευρείας γκάμας, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, βελτιωτικές παρεμβάσεις σε υποδομές και δίκτυα ύδρευσης και περιβαλλοντικής φύσεως παρεμβάσεις σε εγκαταστάσεις λυμάτων, μέχρι έργα κατασκευής ή συντήρησης δημοτικών γηπέδων και χώρων άθλησης. Έργα που, εφόσον υλοποιηθούν, αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών εδώ στο νησί μας.

Όσο δε για το ύψος των έργων που έχουν ενταχθεί από πλευράς Κρήτης στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, πριν από μερικούς μήνες οι εντάξεις έργων από το νησί έφταναν στα 140 εκατ. ευρώ και τώρα δεν αποκλείεται να έχουν φτάσει και στα 200 εκατ. ευρώ!

Η “βόμβα” Θεοδωρικάκου

Μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, και δηλώνοντας ότι θα πει «αλήθειες» στους αιρετούς, ο υπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πουλούσε “αέρα κοπανιστό” στους αυτοδιοικητικούς!

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχουν δημοπρατηθεί 170 έργα προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ και ότι παρέλαβε εντάξεις 1,2 δισ. ευρώ για 502 έργα, ενώ το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου δεν ξεπερνά τα 134 εκατ. ευρώ!

«Δεν είναι ο δικός μας δρόμος να λέμε ψέματα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «και δεν είναι ο δικός μας δρόμος να αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως τα είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενοι. Δική μας δουλειά είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι αυτά τα 2-3 τελευταία λεπτά, όσοι δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης είστε ενταγμένοι, έχετε εντάξει έργα στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, όλοι θα αναρωτιέστε και τώρα τι γίνεται: 1,235 δισ. με τόση άνεση, με τόση ευκολία, από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 134 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε: «Τα πράγματα δεν είναι απλά. Ενημέρωσα για αυτή την κατάσταση τον πρωθυπουργό της χώρας και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δε θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχτεί στον αέρα».

Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Αντί να “τρέξει” τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι, καταστρέφει το πρόγραμμα»

Σε σκληρή γλώσσα έσπευσαν να απαντήσουν ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης. «Δε σταματούν να μας εκπλήσσουν οι άριστοι του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά την αριστεία τίμησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος, ενώ τις προάλλες ανακοίνωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράταση του προγράμματος “ΦιλόΔημος”, μία ημέρα μετά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση!

Η αλήθεια είναι απλή. Το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή δήλωσή τους και σημειώνουν: «Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο, καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται δυναμικά με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές. Αντί λοιπόν ο κ. Θεοδωρικάκος να “τρέξει” τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι, καταστρέφει το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”. Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια, περνάει τον χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην... αντιπολίτευση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News