default-image

Έρχεται η γιορτή μπακαλιάρου – Το έθιμο σε γνωστό χωριό της Κρήτης

Κρήτη
Έρχεται η γιορτή μπακαλιάρου – Το έθιμο σε γνωστό χωριό της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιορτή Μπακαλιάρου, διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Στην καθιερωμένη Γιορτή Μπακαλιάρου προσκαλούν το κοινό την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου και η Ενορία Τυλίσου, ενόψει της εορτής του Αγίου Νικολάου, προστάτη και πολιούχου του χωριού.

Ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου ΙΑΚ Μεθοδίου Βερνιδάκη και έπειτα θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα μπακαλιάρου με σκορδαλιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στον προαύλειο χώρο του Ναού.

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με τα της λιτάνευσης της εικόνας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Νικάκη.

Κάθε χρόνο, παραμονή του Αγίου Νικολάου, μετά τον εσπερινό, στο χωριό Τύλισος γίνεται κέρασμα τηγανητού μπακαλιάρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου.

Πώς προέκυψε αυτό το έθιμο του μπακαλιάρου στο όμορφο χωριό της Κρήτης; Τα παλιότερα χρόνια, τις δεκαετίες ’50 και ’60, ο Τυλισανός αγωγιάτης, που κατέβαινε στη χώρα, δηλαδή στο Ηράκλειο, αφού πουλούσε το εμπόρευμά του, κυρίως ξυλεία και αγροτικά προϊόντα, επιστρέφοντας στο χωριό αγόραζε μπακαλιάρο, επειδή τότε ήταν πολύ οικονομικός, φτηνός για τα δεδομένα της εποχής.

Οι Τυλισανοί αγωγιάτες κρεμούσαν τον μπακαλιάρο στους γαϊδάρους, καθώς επέστρεφαν στο χωριό. Βλέποντας αυτό οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, κόλλησαν το παρατσούκλι “μπακαλιάροι” στους Τυλισανούς, επειδή συχνά αγόραζαν τον γνωστό παστό μπακαλιάρο, που έθρεψε γενιές τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη.

Το έθιμο, λοιπόν, και η Γιορτή Μπακαλιάρου, που κάθε χρόνο διοργανώνει στην Τύλισο, παραμονή του Αγίου Νικολάου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, προήλθε από την παλιά συνήθεια των Τυλισανών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News