ΚΕΔΕ: Σαρωτική νίκη για Ν.Δ. στις εκλογές - Ποιος εκλέχτηκε από την Κρήτη

Κρήτη
ΚΕΔΕ: Σαρωτική νίκη για Ν.Δ. στις εκλογές - Ποιος εκλέχτηκε από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη επικράτηση της παράταξης “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” με 324 από τις 511 ψήφους

Σαρωτική ήταν η επικράτηση της “γαλάζιας” παράταξης “Σύχρονοι Ισχυροί Δήμοι” στις χθεσινές εκλογές για τη νέα ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η παράταξη της Ν.Δ. κατάφερε, όπως αναμενόταν, να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, καταλαμβάνοντας τις 324 από τις 511 ψήφους.

Ο μοναδικός Κρητικός που εκλέχτηκε είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, (από την δημοτική κίνηση «Ηράκλειο ..7.5», Νίκος Γυαλιτάκης καταλαμβάνοντας την 3η θέση για το εποπτικό συμβούλιο με 106 ψήφους.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή έφτασε στο 97% (!), καθώς από τους 528 εκλέκτορες ψήφισαν οι 511.

Αναλυτικότερα σε σύνολο 511 ψηφισάντων οι παρατάξεις έλαβαν:

* “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι”, που πρόσκειται στη Ν.Δ., με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας της ΚΕΔΕ κυρίους Δημήτρη Παπαστέργιου και Λάζαρο Κυρίζογλου, 324 ψήφους και ισχυρή αυτοδυναμία με 19 έδρες στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

* “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, με αιρετούς που πρόσκεινται σε ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ και μέχρι σήμερα επικεφαλής τον Παύλο Γερουλάνο, 91 ψήφους και 6 έδρες, καθαρά δεύτερη δύναμη.

* “Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία”, με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, 45 ψήφους και 3 έδρες.

* “Νέα Αυτοδιοίκηση”, με αιρετούς και αυτή από τον χώρο της κεντροαριστεράς, του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, 33 ψήφους και 2 έδρες.

* ΚΚΕ, 10 ψήφους, χωρίς έδρα.

* Και “Συντονισμός Αιρετών” έλαβε 6 ψήφους χωρίς έδρα.

Εντός δέκα ημερών θα συγκληθεί το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για να συγκροτηθεί σε Σώμα.

Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών που - όπως έγραψε χθες η “Ν.Κ.” - είχε και κρητικό ενδιαφέρον με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από το νησί.

Ο υπουργός

Την αλλαγή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ισχύοντος νόμου που είναι με απλή αναλογική ανακοίνωσε, όπως είχε πράξει και στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη χθεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε επίσης την απαλλαγή από πρόστιμα κ.ά. όσων διορθώσουν στους Δήμους για τα δημοτικά τέλη τα τετραγωνικά των ακινήτων τους, σύμφωνα με το Ε9 τους.

Οι εργασίες της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ ξεκίνησαν με χαιρετισμό του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος και εκ του νόμου προήδρευσε των διαδικασιών. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: «Χρειαζόμαστε ισχυρούς Δήμους και μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οφείλουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την ανεξαρτησία μας, οφείλουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την ελευθερία μας. Κι αυτό δε γίνεται με προσωρινές, πρόσκαιρες διευθετήσεις. Ούτε γίνεται με συμβιβασμούς. Απαιτούνται τολμηρές αλλαγές, απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα», είπε.

Επίσης κατήγγειλε τον αναχρονιστικό τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να λειτουργεί το κράτος, επισημαίνοντας τόσο την παραμονή στο κράτος σημαντικών αρμοδιοτήτων, όπως τα σχέδια πόλης, αλλά την αλληλοεπικάλυψη, που υπάρχει σε πολλές από εκείνες τις υπηρεσίες που έχουν μεταφερθεί τους Δήμους. Ακόμη αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία με την οποία είναι αντιμέτωπη η Αυτοδιοίκηση και τη «δραματική», όπως είπε, υποστελέχωση των υπηρεσιών της, ζητώντας «άμεσα να δοθεί η ελευθερία στους Δήμους, βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων, να προχωράνε σε στοχευμένες προσλήψεις».

Ο εκ των επικεφαλής της παράταξης “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι”, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη μεταρρύθμιση του συνόλου του διοικητικού συστήματος της χώρας. Επίσης οφείλει, είπε, «να αναλάβει πρωτοβουλίες στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το περιβάλλον, την ασφάλεια των πολιτών, τη διευθέτηση των προσφυγικών ροών, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας κ.ά.».

Ο έτερος επικεφαλής της ίδιας παράταξης, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε ότι, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, «η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει στάσιμη, ίδια. Πρέπει να φύγει μπροστά, με νέες αντιλήψεις και στοχοθεσία», τόνισε και πρόσθεσε λέγοντας: «Θέλω την Αυτοδιοίκηση ψηλά, πρωταγωνιστή». Επίσης τόνισε ότι «στη νέα αυτοδιοικητική οικογένεια δε θα υπάρχουν δήμοι δικοί μας και δικοί τους, δήμοι μικροί και μεγάλοι».

Από το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” μίλησε ο εκπρόσωπός του, δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «απαιτείται γενναία μεταρρύθμιση που θα ολοκληρώνει τις προηγούμενες και θα φέρει ακόμη πιο κοντά την ελληνικής Αυτοδιοίκηση στην ευρωπαϊκή».

Ο επικεφαλής της “Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας”, δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός προοδευτικού μετώπου ενάντια σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Επίσης ζήτησε στήριξη των μικρών Δήμων.

Από τη “Νέα Αυτοδιοίκηση” ο επικεφαλής της, δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για την κυβερνησιμότητα των Δήμων έκαναν ακόμη πιο στρεβλό το ζήτημα. Επίσης υπογράμμισε ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ούτε φιλοκυβερνητική, ούτε αντικυβερνητική».

Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όμορφες πόλεις είναι αυτές που δεν έχουν ανέργους, φτώχια, παιδιά στην εξάρτηση... Το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, δε θεραπεύεται».

Τέλος, από το “Συντονισμό Αιρετών”, ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης Νίκος Σακούτης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια αντιμνημονιακή ριζοσπαστική εναλλακτική πορεία της Αυτοδιοίκησης.

Γ. Πατούλης

«Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη νίκη της Αυτοδιοίκησης»

«Η επικράτηση της αυτοδιοικητικής παράταξης “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” στις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ είναι μια μεγάλη νίκη της Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, και συμπλήρωσε: «Μια νίκη που στηρίχτηκε στις ισχυρές βάσεις των αγώνων που δώσαμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια ως Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού μας. Επίσης, αποτελεί το επιστέγασμα του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξήχθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News