Αποζημιώσεις αγροτών: Λεφτά μόνο για τον καιρό - Ο δάκος δεν αποζημιώνεται

Κρήτη
Αποζημιώσεις αγροτών: Λεφτά μόνο για τον καιρό - Ο δάκος δεν αποζημιώνεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άφησε ένα μικρό “παράθυρο” ο Βορίδης - Θα πρέπει να αποδειχτεί ότι οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην καταστροφή των ελιών για να πάρουν χρήματα οι παραγωγοί

Με επιστημονική μελέτη θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, όπως απάντησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης στην Ολομέλεια της Βουλής και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Μάλιστα, ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”, την ώρα που οι αγροτικοί φορείς του νησιού έβαζαν επιτακτικά πρώτα τον δάκο και μετά τους μύκητες, ο Μάκης Βορίδης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο δάκος δεν αποζημιώνεται.

Ωστόσο, άφησε ένα “παραθυράκι” λέγοντας ότι μέσα από τη μελέτη αυτή θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες, που να μην ήταν δυνατή η καταπολέμηση του δάκου.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το μέγεθος της ζημίας θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί με επιστημονική μελέτη. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί ο δάκος σε τέτοιο βαθμός που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με δακοκτονία.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θέλει να προχωρήσει το θέμα μεθοδικά λέγοντας ότι «μεθοδικά δε σημαίνει αργά, σημαίνει όμως προσεκτικά, τεκμηριωμένα, οργανωμένα, γιατί το άλλο είναι “πάμε”...».

Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι λέω λοιπόν; Σημαντικό για να τεκμηριωθούν αυτά τα αποζημιωτικά είναι να κριθεί το ζήτημα του αιτίου της ζημίας και η σχέση του με τα καιρικά φαινόμενα, αν τυχόν αυτή υπάρχει. Εδώ δεν μπαίνει σε μια στείρα αντιπαράθεση τι ακριβώς είχε γίνει για παράδειγμα το 2017 στη Μεσσηνία και τη Λακωνία το 2018. Γιατί εκεί δεν έγινε κάτι...».

Ο Β. Κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες και η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, που τόνισε ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση, οι ανεμοστρόβιλοι και υδροστρόβιλοι που έγιναν από 10 έως 13 Νοεμβρίου κατέστρεψαν ολοσχερώς θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στη νότια Κρήτη, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής, σε μια ευαίσθητη περίοδο για τον παραγωγό.

  1. Η ελαιοπαραγωγή σε όλες τις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από χαλαζόπτωση καταστράφηκε από 40% έως 100%, ζημιά που προστίθεται στη μείωση του εισοδήματος για 3η συνεχή χρονιά με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  2. Οι θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στην Κρήτη, νότια Χανιά, Ελαφονήσι, Κουντούρα κ.τ.λ., αλλά και νότιο Ηράκλειο, Τυμπάκι και σε πολλές άλλες περιοχές της Μεσαράς, επλήγησαν και από τους τρεις παράγοντες. Μάλιστα ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειας φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές και τόνισε ότι υπάρχουν και παραγωγοί που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και πρέπει να αποζημιωθούν.

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στον υπουργό, με την οποία ζήτησε νομοθετική ρύθμιση με ειδικό πρόγραμμα, ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί άμεσα, με εθνικούς πόρους, οι οποίοι θα εισπραχθούν απολογιστικά από την Ε.Ε. με την ετεροχρονισμένη ένταξή τους στο τρέχον πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ανειλημμένη υποχρέωση.

Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές ζημιές και υπογράμμισε ότι η διαδικασία εκτιμήσεων και καταγραφής προχωρούν, ενώ για την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε ότι θα την εξετάσει, αποκαλύπτοντας πως, αν και είχε ενταχθεί ως μέτρο η πρόβλεψη για αποζημίωση λόγω καταστροφών, στο ΠΑΑ 2014-2020, το 2015 μηδενίστηκε, με συνέπεια να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί άμεσα. Για την ενεργοποίηση του de minimis, ο υπουργός επιφυλάχθηκε, αφού το θεωρεί ύστατο καταφύγιο.

Ο Μ. Συντυχάκης

«Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για τη μεγάλη καταστροφή που έπαθαν λόγω του δάκου» ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως είπε, η ζημιά για τη φετινή χρονιά αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως η εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας ήταν προβληματική. Αναδεικνύοντας την αιτία του προβλήματος, έθεσε το ζήτημα της μειωμένης χρηματοδότησης των προγραμμάτων δακοκτονίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος για το πρόγραμμα δακοκτονίας της Κρήτης επαρκούσαν για 3 ψεκασμούς, όταν χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον 8-10 ψεκασμοί μέσα στη χρονιά. Η αρμοδιότητα της δακοκτονίας έχει μεταφερθεί στις Περιφέρειες, οι οποίες δεν έχουν ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό, και αναθέτουν τη δακοκτονία σε εργολάβους.

Εκτός από την αποζημίωση όλων των αγροτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την απαλλαγή των πληγέντων από τα διάφορα χαράτσια, καθώς και την εξασφάλιση για την επόμενη χρονιά ενιαίου και πανελλαδικού προγράμματος δακοκτονίας, με βάση τα δεδομένα της επιστήμης.

«Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής οι ζημιές»

Νωρίτερα ο βουλευτής ο κ. Βαρδάκης, μέσω της ερώτησης, έθεσε υπόψη του υπουργού την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, επισημαίνοντας ότι «οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν την Κρήτη όλο το προηγούμενο διάστημα, ξηρασία, ανομβρία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, με πολλές περιοχές μάλιστα να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής σε παγκρήτιο επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω, συνεπικουρούμενα βέβαια από τον δάκο αλλά και τον μύκητα γλοιοσπόριο, συνέβαλαν στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής. Τα αποτελέσματα για τη σοδειά της ελιάς, αλλά και η υποβάθμιση του ελαιολάδου, είναι καταστροφικά και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε πολλές περιοχές αποτελεί και μονοκαλλιέργεια».

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι οι επιπτώσεις είναι τραγικές όχι μόνο στην τοπική αλλά και στη διεθνή αγορά, καθώς μιλάμε για υποβάθμιση της φήμης και της αξίας του κρητικού ελαιολάδου. «Καταστροφικά επίσης είναι και τα αποτελέσματα όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση των παραγωγών, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε σημαντικά έξοδα καλλιέργειας, μένοντας χρεωμένοι και χωρίς εισόδημα μετά τη μαζικότητα και την ένταση των φαινομένων και πιθανότατα έχοντας αδυναμία να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά, αφού δεν υπάρχει εισόδημα να αποπληρώσει τα καλλιεργητικά χρέη της προηγούμενης, πόσω μάλλον της τρέχουσας».

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κύριε υπουργέ, δεν ξέρω πραγματικά αν αυτό που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, έχει ξανασυμβεί την τελευταία 15ετία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News