ΚΕΔΕ: Σήμερα οι εκλογές - Ποιοι Κρητικοί συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια

Κρήτη
ΚΕΔΕ: Σήμερα οι εκλογές - Ποιοι Κρητικοί συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά οι κρητικές υποψηφιότητες για το νέο Δ.Σ. και το νέο Εποπτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων

Τη νέα της ηγεσία για την τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία ως το 2023 εκλέγει σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και η κάλπη που θα στηθεί στη γενική συνέλευση έχει και κρητικό άρωμα...

Κρητικό άρωμα τόσο σε επίπεδο συμμετοχής (με τους 24 δημάρχους της Κρήτης και τους 10 δημοτικούς συμβούλους που έχουν αναδειχτεί ως εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ), όσο και σε επίπεδο υποψηφιοτήτων. Βλέπετε, αρκετοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από το νησί μας ετοιμάζονται να “ριχτούν” στη σημερινή “μάχη” του σταυρού, διεκδικώντας την εκλογή τους είτε στο 31μελές νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, είτε στο7μελές Εποπτικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ...

Στη σημερινή γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ όπου θα διεξαχθούν οι εκλογικές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων διοικητικών της οργάνων, θα συμμετάσχουν 528 σύνεδροι. Θα συμμετάσχουν συγκεκριμένα οι 332 δήμαρχοι της χώρας, οι 178 δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν εκπρόσωποι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων στη γ.σ. της ΚΕΔΕ, καθώς και τα 18 μέλη του απερχόμενου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που έχουν επανεκλεγεί.

Το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που θα εκλεγεί θα απαρτίζεται από 31 μέλη, εκ των οποίων 20 είναι δήμαρχοι, μεταξύ αυτών χωρίς εκλογή (ως εξ οφίτσιο) ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και 11 δημοτικοί σύμβουλοι. Το νέο Εποπτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 7 μέλη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρωί, με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και χαιρετισμούς του απερχόμενου προέδρου της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Τα ψηφοδέλτια

Αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν σε πλήρη εξέλιξη διαβουλεύσεις, διεργασίες και τελικές σκέψεις ως προς τον σχηματισμό των ψηφοδελτίων, κάτι που ενδέχεται να φέρει και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής σήμερα, εντούτοις οι πληροφορίες χθες έκαναν λόγο για εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα σε 5 βασικές παρατάξεις και ψηφοδέλτια. Ποιες είναι αυτές; Πρόκειται συγκεκριμένα για:

* Τη “γαλάζια” παράταξη που από “Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση” το 2014 μετονομάστηκε σε “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι”. Είναι η παράταξη με τη μεγαλύτερη δυναμική, που μεταφράζεται σε έναν αριθμό άνω των 300 εκλεκτόρων. Και είναι η παράταξη η οποία αναμένεται να εκλέξει κοντά στα 20 από τα 31 μέλη του νέου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, από την οποία θα προέλθει και ο νέος πρόεδρος του οργάνου. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι ποιος εκ των δύο εμφανιζόμενων διεκδικητών της προεδρίας από το εσωτερικό της “γαλάζιας” παράταξης, δηλαδή ποιος μεταξύ του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και του “παλιού” δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, θα αναδειχθεί στον προεδρικό θώκο της ΚΕΔΕ.

* Το “πράσινο” “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” με δημάρχους από το ΚΙΝ.ΑΛ. -ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά την αποχώρηση του Παύλου Γερουλάνου έχει μείνει χωρίς επικεφαλής. Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις, οι “πράσινοι” αιρετοί αναμένεται να έχουν από 90 έως 120 εκλέκτορες και να εκλέξουν 5-7 μέλη στο νέο Δ.Σ.

* Η “Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, η οποία εκφράζει τον προοδευτικό χώρο, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να εκλέξει 2 με 3 μέλη στο νέο Δ.Σ. (35 με 50 εκλέκτορες στη γενική συνέλευση).

* Η “Νέα Αυτοδιοίκηση” από τον χώρο της κεντροαριστεράς, του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, η οποία αναμένεται να εκλέξει, επίσης, 2 με 3 μέλη στο νέο Δ.Σ. (35 με 50 εκλέκτορες στη γενική συνέλευση).

* Η “Λαϊκή Συσπείρωση” που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η οποία ωστόσο με βάση τα κουκκιά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εκλέξει μέλος στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Οι Κρήτες εκλέκτορες

Από πλευράς Κρήτης στη σημερινή γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ για την εκλογή των νέων οργάνων συμμετέχουν 34 συνολικά μέλη-εκλέκτορες. Πρόκειται για τους 24 δημάρχους της Κρήτης που συμμετέχουν αυτοδίκαια και για 10 δημοτικούς συμβούλους που αναδείχτηκαν εκπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ μέσα από τις εκλογές στην ΠΕΔ Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι τη 10άδα των δημοτικών συμβούλων από την Κρήτη, που θα πάρουν μέρος στη σημερινή συνέλευση της ΚΕΔΕ, απαρτίζουν 6 σύμβουλοι από την παράταξη “Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης” και συγκεκριμένα οι: Ζαχαρίας Καλογεράκης (Δήμος Μινώα Πεδιάδας), Νίκος Γιαλυτάκης (Δήμος Ηρακλείου), Άρης Παπαδογιάννης (Δήμος Χανίων), Πέτρος Ινιωτάκης (Δήμος Ηρακλείου), Μαρία Καλουδιώτη (Δήμος Ηρακλείου) και Μανόλης Χαιρέτης (Δήμος Ηρακλείου).

Οι άλλοι 4 της 10άδας έχουν εκλεγεί από την παράταξη “Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης” και είναι συγκεκριμένα οι: Γιάννης Αναστασάκης (Δήμος Ηρακλείου), Θοδωρής Νίνος (Δήμος Ρεθύμνου), Κώστας Βαρδαβάς (Δήμος Ηρακλείου) και Γιώργος Καραντινός (Δήμος Ηρακλείου).

Ποιοι Κρητικοί συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια

 Με βάση το ρεπορτάζ, χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συναντήσεις, επαφές, ζυμώσεις και διεργασίες ως προς τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και με τη συμμετοχή Κρητικών αιρετών.

Υπό την επιφύλαξη για τυχόν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, οι πληροφορίες της “Ν.Κ.” σκιαγραφούν τον καμβά των Κρητικών υποψηφιοτήτων στη σημερινή κάλπη ως εξής:

- Με την προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι”, ως υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ φιγουράρουν στο ψηφοδέλτιο, από την κατηγορία δημάρχων, οι δήμαρχοι Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης. Και επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου (με τη δημοτική κίνηση “Ηράκλειο 3.7.5”) Μανόλης Χαιρέτης.

- Στο ψηφοδέλτιο της παράταξης “Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία” αναμένεται να είναι υποψήφιοι από την κατηγορία των δημάρχων ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης και ο δήμαρχος Κανδάνου Αντώνης Περράκης, και από την κατηγορία των δημοτικών συμβούλων η δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου (από τους “Ενεργούς Πολίτες”) Μαρία Καλουδιώτη και πιθανόν ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

- Με το “πράσινο” “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” αναμένεται να είναι σήμερα υποψήφιος για το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

- Για το νέο Εποπτικό Συμβούλιο, που αποτελεί ξεχωριστό όργανο και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, ξέχωρα από τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, υποψήφιοι από την Κρήτη θα είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου (επικεφαλής της παράταξης “ΣΥΝ+Πράξη Δημοτών”) Πέτρος Ινιωτάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου (από τη δημοτική κίνηση “Ηράκλειο 3.7.5”) Νίκος Γιαλιτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News