Κόλπος Δερματά: Τα «λουκάνικα» της ντροπής - Απόπειρα πρωτοφανούς περιβαλλοντικής αλλοίωσης

Κρήτη
Κόλπος Δερματά: Τα «λουκάνικα» της ντροπής - Απόπειρα πρωτοφανούς περιβαλλοντικής αλλοίωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Ηρακλείου επιχείρησε να τοποθετήσει δύο κυκλικούς γεωσωλήνες στον βυθό και στη συνέχεια να γεμίσει την υπόλοιπη περιοχή της παραλίας με 30.000 κυβικά θαλάσσια άμμο, την οποία θα αντλούσε από παρακείμενες περιοχές στον... βυθό

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να επέμβει στον κόλπο Δερματά, με ένα πρώτο έργο αρχικά για να προστατεύσει τη διάβρωση του πρανούς από το χειμέριο κύμα, με συνολικό προϋπολογισμό 233.382,58 ευρώ (με ΦΠΑ) και με τίτλο “Αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου Δερματά”, και στη συνέχεια με ένα δεύτερο έργο συνολικής αξίας 2.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και με τίτλο “Διαμόρφωση της περιοχής του κόλπου Δερματά”, με στόχο να δημιουργήσει μια αμμώδη παραλία στον κόλπο, μια “πλαζ” όπως αρέσκονται να μας λένε “αυτάρεσκα” από τη Λότζια.

Είναι επίσης γνωστό ότι όλες οι εργασίες διαμόρφωσης που επιχειρήθηκε να γίνουν στην περιοχή εκτελέστηκαν χωρίς τις απαραίτητες μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις σχετικές αδειοδοτήσεις, λόγω του κατεπείγοντος που επικαλέστηκε ο Δήμος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Οι εργασίες, όμως, του δεύτερου έργου μετά από δύο ολόκληρα χρόνια σταμάτησαν, επειδή ο Δήμος Ηρακλείου καθυστέρησε τις επεμβάσεις στον κόλπο και πέρασε ο χρόνος μέσα στον οποίο θα έπρεπε να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις.

Την ευθύνη για την “αδειοδότηση” των εργασιών την είχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία μετά την παρέλευση της διετίας αρνήθηκε να συνεχίσει την παράταση στην “αδειοδότηση” των εργασιών και επέβαλε στον Δήμο να προβεί στην κανονική και κατά νόμο διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κάτι που δημιούργησε μια μεγάλη αντιπαράθεση, την επέμβαση των επιθεωρητών του ΣΕΔΕ, την “κόντρα” της Αποκεντρωμένης, την επέμβαση του Λιμεναρχείου κ.λπ.

Σήμερα, που τα πράγματα στον κόλπο Δερματά μετά και από την παρέμβαση του Λιμεναρχείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει και επειδή προφανώς παρήλθε “το κατεπείγον” των επεμβάσεων, αφού άλλωστε μόνο το πρώτο έργο ήταν ρεαλιστικά και από τη φύση του κατεπείγον, ο Δήμος Ηρακλείου υποχρεώνεται πλέον, το ελάχιστο, να κινηθεί όπως ο νόμος ορίζει και να λάβει τις κανονικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις για την επέμβαση της διαμόρφωσης στον κόλπο Δερματά.

Είναι καιρός λοιπόν να “πέσουν οι μάσκες” και να αποκαλύψουμε την όλη μεθόδευση που επιχείρησε ο Δήμος στον κόλπο του Δερματά, την οποία θα αποκαλέσουμε εν συντομία ως την “ντροπή των λουκάνικων”.

Την ντροπή δηλαδή για τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος επιχείρησε, με τη δήθεν κάλυψη του κατεπείγοντος, να προβεί σε καταφανώς παράνομες επεμβάσεις στον κόλπο Δερματά τοποθετώντας στον βυθό δύο σωλήνες-γεωυφάσματα, τα γνωστά “λουκάνικα”.

Οι γεωσωλήνες

Ο Δήμος επιχείρησε δηλαδή να τοποθετήσει δύο κυκλικούς γεωσωλήνες στον βυθό και στη συνέχεια να γεμίσει την υπόλοιπη περιοχή της παραλίας με 30.000 κυβικά (μ3) θαλάσσια άμμο, την οποία θα αντλούσε από παρακείμενες περιοχές στον... βυθό!

Όπως προκύπτει από την τεχνική περιγραφή των λιμενικών εργασιών του έργου “Διαμόρφωση της περιοχής του κόλπου Δερματά”, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο https://www.heraklion.gr/municipality/d2018/dermatas-23012018.html), στον βυθό του κόλπου Δερματά ο εργολάβος του έργου της διαμόρφωσης θα τοποθετούσε δύο γεωσωλήνες (“λουκάνικα”), τους οποίους θα γέμιζε με άμμο συνολικού όγκου 800 κυβικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στην εικόνα 1 και αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή των λιμενικών εργασιών, ο εργολάβος θα τοποθετούσε στο έργα τα ακόλουθα:

  1. Γεωσωλήνα θαλάσσιο κυκλικής διατομής (∅ 1m) (βόρεια μπλε σημεία στην παραπάνω εικόνα), εμβαδόν: 170,202 m2, όγκος: 133,609 m3, συνολικό μήκος: 170,00 m.
  2. Γεωσωλήνα χερσαίο κυκλικής διατομής (∅ 2m) (νότια μπλε σημεία στην παραπάνω εικόνα), εμβαδόν: 433,782 m2, όγκος: 681,94 m3, συνολικό μήκος: 217,00 m.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη και στη συνέχεια, στη χερσαία περιοχή του κόλπου, δηλαδή στον αιγιαλό και σε επιφάνεια 3.790 τετραγωνικών μέτρων (μ2), καθώς και στο αμέσως θαλάσσιο τμήμα σε επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών (μ2), ο εργολάβος θα τοποθετούσε ποσότητα άμμου 28.000 κυβικά (μ3), την οποία θα αντλούσε από παρακείμενες περιοχές στον... βυθό!

Η εργασία, σύμφωνα πάντα με την τεχνική περιγραφή του έργου, περιλαμβάνει την τεχνητή προσάμμωση από χαλικούχο άμμο με μέση διάμετρο 2,5 mm, ιδίας σύστασης και μεγέθους με αυτές που υπάρχουν στην παραλία (ΕΤΕΠ 09-04-03-00 “Τεχνητή αναπλήρωση ακτών με επιλεγμένα αμμοχαλικώδη υλικά”), την προμήθεια του υλικού, τη φορτοεκφόρτωση, τη χερσαία και θαλάσσια μεταφορά του, τη ρίψη με χερσαία ή πλωτά μέσα, καθώς και τη διάστρωση και μόρφωση κατά οριζόντιες στρώσεις, κάτι που απλά μεταφράζεται σε... άντληση της άμμου από παρακείμενες περιοχές στον βυθό.

Παράνομα και χωρίς αδειοδοτήσεις  - Μεθόδευαν πρωτοφανή παρέμβαση στην παραλία

Αυτή η μορφή της επέμβασης στις παραλίες μας, να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, είναι σαφώς παράνομη και μάλιστα θεωρείται μείζονα περιβαλλοντικά αλλοίωση, και δεν εγκρίνεται από τις λιμενικές, αρχαιολογικές και άλλες αρμόδιες Αρχές. Όπως επίσης ακούσαμε, παρόμοιες εργασίες με παρόμοια “λουκάνικα” έχουν γίνει παράνομα στον κόλπο της Αγίας Πελαγίας χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και σε άλλες περιοχές της βόρειας παραλίας, όπως π.χ. στη Χερσόνησο, τον Ανισαρά κ.λπ.

Έτσι λοιπόν, το θέμα των επεμβάσεων στον κόλπο Δερματά αποκτά ιδιαίτερο αλλά και ποικίλο ενδιαφέρον, διότι:

Κατά πρώτον, προκύπτει ένα μεγάλο ηθικό θέμα για την ίδια τη δημοτική Αρχή, η οποία προσπάθησε να “νομιμοποιήσει” διά της επίκλησης του κατεπείγοντος παράνομες επεμβάσεις στον αιγιαλό του κόλπου.

Είναι ακόμη χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, επειδή το έργο αποφασίστηκε πως θα χρηματοδοτείτο από ίδιους πόρους του Δήμου, η μελέτη δεν υποβλήθηκε σε καμία Αρχή για έλεγχο! “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει” δηλαδή...

Προκύπτει επίσης θέμα ακόμη και με ποινικές προεκτάσεις, σχετικά με τη... ζημία του Δήμου Ηρακλείου, η οποία μάλιστα εκτιμάται πως θα είναι και ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας... Η οποία ζημία θα επέλθει από τη διακοπή του δεύτερου έργου της διαμόρφωσης της παραλίας του κόλπου Δερματά και θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και τις αποζημιώσεις για τις θετικές δαπάνες του εργολάβου, τις αποζημιώσεις για τις σταθμεύσεις (σταλίες) των μηχανημάτων του εργολάβου (να θυμίσουμε πως υπήρξε και μία κατάσχεση μηχανήματος από το Λιμεναρχείο) και το διαφυγόν κέρδος του. Όλα αυτά προφανώς θα τα πληρώσει ο Δήμος Ηρακλείου, αφού ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη σύμβαση.

Υπάρχει τέλος και ένα μεγάλο “ερωτηματικό” σχετικά με το τι θα γίνει στο μέλλον. Θα προχωρήσει ο Δήμος στην προσπάθεια να λάβει εγκρίσεις για αυτές τις παράνομες εργασίες προκειμένου να εκτελέσει το έργο; Πολύ χλομό, αν όχι αδύνατο, το βλέπουμε...

Και βέβαια υπάρχει στον ορίζοντα το ερώτημα σχετικά με το τι θα κάνουν π.χ. οι ξενοδόχοι και οι άλλοι επιχειρηματίες που επιχειρούν στις παραλίες του νομού ή της Κρήτης, όταν οι εργασίες διαμόρφωσης πλαζ που... επιχείρησε να κάνει (λάθρα, όπως αποδεικνύεται) ο Δήμος Ηρακλείου αποτελούν... απαγορευμένο καρπό για τις δικές τους επιχειρήσεις.

Η παρακάτω φωτογραφία αποτυπώνει τους γεωσωλήνες που θα χρησιμοποιούσε ο εργολάβος στον βυθό του Δερματά.

Ακολουθεί φωτογραφία που αποτυπώνει τις θέσεις που σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια προβλέπονταν για τα “λουκάνικα”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News