Κρήτη

Αιχμές για επικοινωνιακά τερτίπια από την ΑΜΑΚ - Το μήνυμα της παράταξης

«Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ας προχωρήσουμε συνθετικά στην επόμενη μέρα, μακριά από επικοινωνιακά τερτίπια».

Το μήνυμα αυτό στέλνει η παράταξη των “Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης”, ενόψει, όπως σημειώνει, της δεύτερης κατά σειρά συνάντησης των παρατάξεων που προετοιμάζει, με αντικείμενο τη συγκρότηση της νέας διοίκησης στο ΤΕΕ/ΤΑΚ μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Εκλογές, ως γνωστόν, που ανέδειξαν ως πρώτη δύναμη την ΑΜΑΚ με ποσοστό 40,8%, ποσοστό που δεν της δίνει αυτοδυναμία και καθιστά για μια ακόμα φορά αναγκαία μια διαπαραταξιακή συνεργασία.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η νικήτρια στην κάλπη παράταξη της ΑΜΑΚ δίνει μια διαφορετική διάσταση σε σχέση με την πρώτη συνάντηση των παρατάξεων. Κάνει λόγο για μια πολιτισμένη, εποικοδομητική πρώτη συνάντηση, που έβαλε μια πρώτη βάση για να επιτευχθεί μια γόνιμη συνεργασία. Και συνάμα αφήνει αιχμές για επικοινωνιακά παιχνίδια και τερτίπια εις βάρος της πραγματικότητας, βάζοντας μάλιστα στο στόχαστρό της τόσο την προ ημερών ανακοίνωση της τρίτης σε ποσοστό παράταξης “Open TEE” με επικεφαλής τον Γιώργο Ταβερναράκη, όσο όμως και συγκεκριμένο έντυπο δημοσίευμα.

«Όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην Αντιπροσωπία του ΤΕΕ/ΤΑΚ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έτσι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή όλων. Στη συνάντηση αυτή, η ΑΜΑΚ έθεσε ως πρωταρχικό θέμα την αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ώστε αυτό να καταστεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό, τόσο για την ανάδειξη-επίλυση των επαγγελματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί, όσο και για την ανάδειξη και ενασχόληση με τα σημαντικά τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις υποδομές στην Ανατολική (και ολόκληρη) την Κρήτη, αλλά επίσης και τις προκλήσεις που αναδύονται σε διάφορους τομείς και πρόκειται να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Επίσης τονίστηκε ότι η διαμόρφωση επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων θέσεων σε αυτά τα ζητήματα καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των θεσμικών διαδικασιών και των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ώστε αυτά να επιτελέσουν το θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο του σύμβουλου της Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας της Κρήτης.

Διατυπώθηκε η απόλυτα λογική και δημοκρατική άποψη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό και να αποτυπωθεί στη συγκρότηση των οργάνων.

Μιλήσαμε για αναλογικό προεδρείο στη Διοικούσα Επιτροπή, πρακτική που έχει επανειλημμένως εφαρμοστεί κατά το παρελθόν στη συγκρότηση των οργάνων του Τμήματος, σε όλα τα Περιφερειακά Τμήματα και στο ΤΕΕ κεντρικά», αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΑΜΑΚ και σημειώνει: «Στην πρώτη αυτή συνάντηση διατυπώθηκαν οι απόψεις των άλλων παρατάξεων και, μέσα σε πολιτισμένο κλίμα, έγινε η καταρχήν συζήτηση για την “επόμενη” μέρα. Ομόφωνα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση (που επίκειται σύντομα) προκειμένου να προχωρήσουμε παραπέρα.

Μετά από τα παραπάνω, η ανακοίνωση του “Οpen ΤEE” σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα με αναφορές για την παραπάνω συνάντηση μάς προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη, διότι αποτυπώνει τα γεγονότα με τρόπο πολύ διαφορετικό από την πραγματικότητα.

Δημοσιεύματα της 23ης Νοεμβρίου σε τοπική εφημερίδα, που περιέχουν ανακρίβειες και αυθαίρετες υποθέσεις, εξυπηρετούν οτιδήποτε άλλο εκτός από την ουσιαστική ενημέρωση.

Αναφορές σε προγραμματικές συγκλίσεις (όχι με τη μορφή κατευθύνσεων αλλά απολύτως συγκεκριμένων θέσεων), ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε σύνθεση, ακυρώνουν και προεξοφλούν τη λειτουργία του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Οι θέσεις και οι απόψεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ, για τέτοια σημαντικά και πολυσύνθετα ζητήματα, θεωρούμε ότι πρέπει να προκύπτουν μέσα από τις διαδικασίες και τα όργανα του Τμήματος (Αντιπροσωπία, Επιστημονικές Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας), χωρίς να προεξοφλούνται και να προαποφασίζονται κατά τη διαδικασία συγκρότησης των οργάνων, υποβαθμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη λειτουργία και τον ρόλο τους. Μακριά από “ανοιχτά” ή “κλειστά σενάρια” και “κλειστές πόρτες”, με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, με διάθεση συνεργασίας, με επιχειρήματα και με στόχο μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία που θα έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα για την επόμενη μέρα στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, τους συναδέλφους και τον τόπο».

«Με τις παραπάνω σκέψεις προετοιμάζουμε την επικείμενη δεύτερη συνάντηση, ευελπιστώντας να επιτύχουμε γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία προς το συμφέρον των μελών του ΤΕΕ/ΤΑΚ και ανταποκρινόμενοι, με τον τρόπο που αρμόζει σε έναν επιστημονικό φορέα με κύρος, στις προκλήσεις του μέλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΜΑΚ.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Απάντηση στο “Open TEE”

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΑΜΑΚ, πέρα από τον χαρακτήρα της πρόσκλησης-πρόκλησης προς τις άλλες παρατάξεις για ένα δεύτερο ραντεβού, ουσιαστικά αποτελεί και μια απάντηση στην ανακοίνωση που είχε βγάλει παράταξη “Οpen TEE”, με επικεφαλής τον Γιώργο Ταβερναράκη, με φόντο τα όσα διαδραματίστηκαν τις προάλλες στην πρώτη συνάντηση των παρατάξεων του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΜΑΚ.

Στην προ ημερών ανακοίνωσή της, η πλευρά της παράταξης Ταβερναράκη κατηγόρησε ευθέως την ΑΜΑΚ για επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλία και μια συνάντηση άνευ πραγματικής ουσίας και προτάσεων για την επόμενη ημέρα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης. Βεβαίως, εν μέσω “βολών” και αιχμών, η παράταξη “Οpen TEE” έσπευσε στην ίδια ανακοίνωση να δηλώσει με νόημα ότι παραμένει ανοιχτή σε προτάσεις για διάλογο, σύνθεση και συναινέσεις.

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια