Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πότε «σαρώνει» την Κρήτη - Άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ

Κρήτη
Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πότε «σαρώνει» την Κρήτη - Άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βίντεο με το πέρασμα του «Γηρυόνη» από το νησί μας

Η έντονη κακοκαιρία, «Γηρυόνης», αναμένεται να επηρεάσει τη χώρας μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες το τριήμερο Κυριακή 24/11 - Τρίτη 26/11. Στο σύνολο της κακοκαιρίας θα πέσουν σημαντικές ποσότητες βροχής ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα.

Στην Κρήτη η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής με καταιγίδες και κατά τόπους ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα το πέρασμα της κακοκαιρίας σύμφωνα με το meteo.gr θα γίνει σε 3 φάσεις:

1η φάση: Την Κυριακή 24/11 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στα ηπειρωτικά (εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), φαινόμενα που τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις Σποράδες και τη Δυτική Κρήτη.

2η φάση: Από αργά το βράδυ της Κυριακής 24/11 έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 25/11 μέτωπο ισχυρότατων καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

3η φάση: Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 25/11 έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 26/11 ένα τρίτο κύμα τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσει κυρίως τα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας.

Το κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει:

Κακοκαιρία προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής (24-11-2019) και από τα δυτικά, η οποία κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (25-11-2019) θα  επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα.

Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι  ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από  χαλαζοπτώσεις και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

ΔΕΥΤΕΡΑ (25-11-2019)

Μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα τη Θεσσαλία,  τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία  (κυρίως τη δυτική και την κεντρική).

ΤΡΙΤΗ (26-11-2019)

Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απόγευμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν την Κυριακή (24-11-2019) στα δυτικά και τη Δευτέρα (25-11-2019) στο  Αιγαίο.

Πιθανώς στο Ιόνιο έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής  (24-11-2019) να φτάσουν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Γηρυόνης

Στην ελληνική μυθολογία ο Γηρυόνης (από το ρήμα γηρύω = φωνάζω, σκούζω) ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιος του Χρυσάωρα ή του θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού. Και στις δύο εκδοχές, είναι εγγονός της Μέδουσας Γοργώς. Είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών.

Στο βίντεο που ακολουθεί,  παρουσιάζονται οι προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχές/καταιγίδες) του "Γηρυόνη", που θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

Για αναλυτική πρόβλεψη καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News