Καιρός: Αλλάζει τελείως - Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Κρήτη
Καιρός: Αλλάζει τελείως - Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά ο καιρός - Δείτε χάρτες

Μεταβολή του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε στην Κρήτη από το απόγευμα της Πέμπτης 21/11,  μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 22/11.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αστεροσκοπείου και μετεωρολόγο, Κώστα Λαγουβάρδο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο νησί μας με κύρια χαρακτηριστικά τους τις βροχές και τις καταιγίδες.

Στους χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων έως και τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής, όπως προβλέπονται από το περιοχικό προγνωστικό μοντέλο BOLAM, και η ένταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα TALOS-ΕΡΜΗΣ.

Αναλυτικά ο καιρός

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα εκδηλώνονται το πρωί της Πέμπτης 21/11 σε περιοχές της νοτιοδυτικής και βορειοανατολικής χώρας με τα φαινόμενα να είναι κατά κανόνα ασθενή.

Μετά το μεσημέρι ωστόσο και από τα νότια ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Από τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 22/11.

Βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά περιόδους έντονες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι της Πέμπτης στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας.

 Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr θα παρακολουθούν το φαινόμενο μέσω του πυκνού δικτύου αυτόματων σταθμών, δορυφορικών εικόνων και του συστήματος ΖΕΥΣ για την καταγραφή των κεραυνών.

Τονίζεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη λειτουργίας (και όχι μόνο στην Κρήτη) πυκνών μετρητικών δικτύων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων ώστε όλοι μας να είμαστε σε καλύτερο επίπεδο προετοιμασίας για την προστασία της ζωής και προστασίας των πολιτών.

Οι  χάρτες που ακολουθούν δίνουν ενδεικτικά  τα προβλεπόμενα ύψη βροχής σε επιλεγμένα τρίωρα διαστήματα του απογεύματος της Πέμπτης και του πρωινού τα Παρασκευής.

 Δειτε εδώ την εξέλιξη του καιρού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News