Προσφυγικό: Σήμερα οι ανακοινώσεις για χώρους φιλοξενίας - Ποιες περιοχές εξετάζονται;

Κρήτη
Προσφυγικό: Σήμερα οι ανακοινώσεις για χώρους φιλοξενίας - Ποιες περιοχές εξετάζονται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο “κόκκινο” το ενδιαφέρον, εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για νέους κλειστούς χώρους φιλοξενίας

Στο “κόκκινο” βρίσκεται το ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων του πλήρους σχεδίου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό! Και αυτό γιατί στο “κάδρο” αναφορικά με την επικείμενη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όπως θα αποκαλούνται τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, φαίνεται ότι “φιγουράρει” και η Κρήτη... Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από πλευράς κυβέρνησης έχουν “κλειδώσει” συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών που έχουν μέχρι και σήμερα σηκώσει το βάρος των προσφυγικών ροών.

Τα μέτρα, που αναμένεται (εκτός απροόπτου) να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, προβλέπουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών. Για την ακρίβεια, προβλέπουν τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία οι μετανάστες θα παραμένουν έγκλειστοι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης ασύλου, σε πρώτη φάση, σε Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο και Κω, ενώ στον σχεδιασμό, στην επόμενη φάση, περιλαμβάνεται και η Κρήτη.

Το μέτρο, με βάση τις χθεσινές διαρροές, έχει αιφνιδιάσει τις εμπλεκόμενες τοπικές κοινωνίες, ενώ σε επίπεδο Κρήτης, από την Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς μέχρι τους πολίτες, παραμένει το ερώτημα ως προς το πού θα δημιουργηθεί μια τέτοια κλειστή δομή. Δομή, που στο άκουσμά της τουλάχιστον, και εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων, ουσιαστικά παραπέμπει στα γνωστά σε όλους τα τελευταία χρόνια hot spots και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη που έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία και εδράζεται στη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών σε εκμισθωμένα σπίτια, μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ποιες περιοχές εξετάζονται;

Το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή των Αρμένων στο Ρέθυμνο, που και στο παρελθόν είχε ακουστεί έντονα για εμπλοκή στον σχεδιασμό διαχείρισης του Προσφυγικού, παραμένει στο προσκήνιο ως ένα από τα πολλά σενάρια που έχουν ακουστεί, με φορείς και κατοίκους να διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι, σε επίπεδο φημολογίας και συζητήσεων, έχουν πέσει και άλλες περιπτώσεις στρατοπέδων ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανά την Κρήτη, όπως η περίπτωση των εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τυμπάκι.

Κατά ορισμένους μάλιστα, αν και παρουσιάζει ελάχιστες πιθανότητες, εναλλακτικά δεν αποκλείεται τελείως και το σενάριο των ανενεργών στρατοπέδων στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού και του Καρτερού.

Και για τις τρεις πάντως αυτές περιπτώσεις που ακούγονται, δηλαδή Αρμένους, Τυμπάκι και Καρτερό, τα δεδομένα δεν προδιαθέτουν διόλου στην “αξιοποίησή” τους για δημιουργία τέτοιων κλειστών χώρων. Δεν προδιαθέτουν είτε λόγω πλήρους έλλειψης υποδομών και εγκαταστάσεων, αναγκαίων για στοιχειωδώς αξιοπρεπείς έστω συνθήκες διαβίωσης, είτε για γεωγραφικούς και πολιτικούς είτε για λόγους κοινωνικών χρήσεων, όπως π.χ. στην περίπτωση του στρατοπέδου Μπετεινάκη στον Καρτερό, ένα μέρος του οποίου, θυμίζουμε, έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Ηρακλείου με σκοπό την ανέγερση σχολικών μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, και με προφανείς επιφυλάξεις για τα όσα ακούγονται σε επίπεδο φημολογίας, οι εξελίξεις, με το βλέμμα βεβαίως στραμμένο στις σημερινές ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης, και η διαφαινόμενη εμπλοκή της Κρήτης δε θα μπορούσαν παρά να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αυτοδιοικητικών.

Χθες μάλιστα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για την εκλογή του νέου προέδρου, είχαμε και ορισμένα πρώτα σχόλια και αντιδράσεις από τη νέα διοίκηση της ΠΕΔ, που βεβαίως αναμένει και αυτή στο... ακουστικό για τις σημερινές ανακοινώσεις και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί προσεχώς.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και νέος αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης, έσπευσε να “αδειάσει” τα σενάρια και τις σκέψεις περί δημιουργίας κλειστού χώρου στο στρατόπεδο των Αρμένων, χαρακτηρίζοντας το σενάριο ως εκτός πραγματικότητας! «Έχω ενημέρωση ότι δε συντρέχει τέτοιο θέμα. Βάζοντας κάτω την κατάσταση και τα χειροπιαστά δεδομένα, δεν μπορώ να δω ειλικρινά ποιο είναι αυτό το στρατόπεδο στο Ρέθυμνο που μπορεί να εξυπηρετεί στην κατεύθυνση αυτή. Η λογική και η πραγματικότητα νικούν τις φήμες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου και συμπλήρωσε: «Ασφαλώς ως Κρήτη δεν είμαστε έξω από την ευθύνη που πρέπει όλοι να έχουμε όταν το ζήτημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις. Όμως δεν είναι σωστή η διαχείριση του Προσφυγικού με αυτόν τον τρόπο. Με λογικές τύπου hot spots. Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε αποδείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν σωστά, συγκροτημένα και οργανωμένα, χωρίς κανένα πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες. Και κυρίως με όρους αξιοπρέπειας και για τους κατοίκους αλλά και για τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσουμε».

Στο ίδιο μοτίβο, ενάντια στη δημιουργία κλειστών χώρων για τους πρόσφυγες-μετανάστες, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Πλατανιά και νέος γραμματέας της ΠΕΔ Γιάννης Μαλανδράκης που τόνισε: «Είναι ένας λάθος τρόπος διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Δεν μπορεί να προσφέρει ούτε ανθρωπιστική προσέγγιση στους πρόσφυγες, αλλά ούτε και στις τοπικές κοινωνίες τους κατάλληλους τρόπους για την ομαλή ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων».

Στην εκτενή συζήτηση σε επίπεδο ΠΕΔ και ολομέλειας δημάρχων, που θα γίνει, όπως σημείωσε, στο αμέσως προσεχές διάστημα, παρέπεμψε ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ο οποίος, σε ένα πρώτο σχόλιο, εστίασε στην ανθρώπινη διάσταση αναφορικά με τη χειροπιαστή αλληλεγγύη και την εξασφάλιση σωστών, ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης που θα πρέπει να απολαμβάνουν οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο τώρα. Το θέμα, σίγουρα, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ενώ πιθανότατα να απασχολήσει και την Ολομέλεια των δημάρχων και πολλούς άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Έχουμε στην Κρήτη ένα πλάνο συγκεκριμένο με τη φιλοξενία σε κατοικίες, που έχει συνοδευτεί από πολύ καλά αποτελέσματα. Ενδεχομένως να βρεθεί και μια άλλη φόρμουλα, ακόμα πιο καλή, πιο πρωτοποριακή. Όμως το σίγουρο είναι ένα: Θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί. Αυτό είναι βασική κατεύθυνση και στόχευση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.

Ο σχεδιασμός βάσει διαρροών

Τι αναμένεται όμως να ανακοινωθεί σήμερα από το κυβερνητικό επιτελείο σε επίπεδο σχεδιασμού για τη διαχείριση του Προσφυγικού με έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου;

Πληροφορίες, που επικαλείται το iefimerida. gr, αναφέρουν ότι έχει “κλειδώσει” ο σχεδιασμός για κλειστά κέντρα φιλοξενίας, τα οποία θα δημιουργηθούν σε Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο και Κω, με την Κρήτη επίσης να βρίσκεται στο “κάδρο”.

Την ίδια ώρα γίνεται γνωστό πως στο τραπέζι, πέρα από τα νησιά, έχουν πέσει προτάσεις για κέντρα και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

Πιθανόν η δημιουργία τους να γίνει σε δύο φάσεις, καθώς θα χρειαστεί και ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους. Βέβαια, οι περιοχές έχουν εντοπιστεί ήδη και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, νομικές και άλλες, για τη δημιουργία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δε λειτουργούν. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα φιλοξενηθούν στα κλειστά κέντρα περισσότερα από 10 χιλιάδες άτομα. Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και στη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, σε καμία περίπτωση ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε κάθε περιφέρεια δε θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της και θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.

Να σημειωθεί ότι προχθές το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό. Εκεί φαίνεται ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου, ενώ και στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες φαίνεται πως έγινε αναφορά στο θέμα.

Με βάση μάλιστα κάποια δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά που παρουσιάζουν προσφυγική συμφόρηση...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News