Το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Ασαργιωτάκη

Κρήτη
Το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Ασαργιωτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Ηρακλείου

Σε έντονα φορτισμένο από συγκίνηση κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η κηδεία του σκηνοθέτη και επιχειρηματία Γιώργου Ζ. Ασαργιωτάκη, εμπνευστή των Κρητικών καλλιστείων.

Ο Γιώργος Ζ. Ασαργιωτάκης “έφυγε” το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε ηλικία 83 ετών. Η κηδεία του έγινε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και ακολούθησε η ταφή του στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου.

Ο Ηρακλειώτης Γιώργος Ασαργιωτάκης ήταν εκείνος που διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1979 στην Κρήτη τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ομορφιάς “Miss Κρήτη”. Ο διαγωνισμός αυτός έγινε θεσμός, τον οποίο η τηλεόραση “ΚΡΗΤΗ TV” συμπεριέλαβε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στις παραγωγές της. Ήταν ο άνθρωπος που ασχολήθηκε με τον χώρο της ψυχαγωγίας στην Κρήτη και εκείνος που δημιούργησε το πρώτο pop-rock club στο νησί, όπου στην πίστα του ανέβηκαν πολύ γνωστά συγκροτήματα της εποχής.

Ο πατέρας του, Ζαχαρίας, καταγόταν από το χωριό Κερά Λασιθίου, ενώ η μητέρα του Άννα, το γένος Παπαδάκη, από το χωριό Σταμνοί Πεδιάδος. Μετά το δημοτικό (πρότυπο) τελείωσε την Τεχνική Σχολή Ηρακλείου (Εμπορ. Βιομηχ. Επιμελητήριο). Σε ηλικία 18 ετών δίνει εξετάσεις, χωρίς αποτέλεσμα, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την ίδια χρονιά γίνεται δεκτός στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου και Θεάτρου (Σταυράκου), στο τμήμα Σκηνογράφων. Με προτροπή των καθηγητών του (Γρηγ. Γρηγορίου, Καρόλου Κουν) μεταγράφεται στο τμήμα Σκηνοθεσίας. Από το 2ο έτος, παράλληλα με τις σπουδές του, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε γνωστά ονόματα της εποχής (Γκρεγκ Τάλας, Δαλιανίδης, Ζιλ Ντασέν, Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μπάρκουλης, Γκιωνάκης, Ορέστης, Αυλωνίτης, Ρίζος κ.ά.). Το 1958 γυρίζει σε φιλμ 16 mm, για τις πτυχιακές του εξετάσεις, το ντοκιμαντέρ “Πολύχρωμες ρίγες”, που του εξασφαλίζει υποτροφία για μεταπτυχιακό στη Γαλλία.

Το 1961 πηγαίνει στο Παρίσι, όπου παράλληλα με τον κινηματογράφο παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στον διάσημο ζωγράφο Soungourof, και χορογραφία στη σχολή του Rolan Peti. Από το Παρίσι στέλνει ανταποκρίσεις με καλλιτεχνικά θέματα που δημοσιεύονται στον αθηναϊκό Τύπο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σκηνοθετεί το θεατρικό έργο “Βροχοποιός” του Αμερικανού συγγραφέα Richard Nas. Σε ηλικία 26 ετών, η εταιρεία “Orestis Films” του αναθέτει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”. Με το ντοκιμαντέρ αυτό γίνεται γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους και στο ευρύ κοινό ο Νίκος Ξυλούρης, με αποτέλεσμα τη μετέπειτα λαμπρή καριέρα του.

Παρόλο που υπήρξαν εγκωμιαστικές κριτικές για το τελικό αποτέλεσμα, ο ίδιος θεωρεί τη δουλειά του μέτρια και σε συνδυασμό με τη γενική προχειρότητα που επικρατούσε την εποχή εκείνη στον ελληνικό κινηματογράφο, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί μόνιμα στη γενέτειρά του, ασχολούμενος με παρεμφερή επαγγέλματα. Δημιουργεί στο Ηράκλειο (πλ. Καλλεργών) ένα γραφείο με αντικείμενο τη διανομή των φιλμ σε φορητά συνεργεία προβολής, καθώς και στις αίθουσες όλης της Κρήτης. Στο σύνολό τους σχεδόν οι εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής κινηματογραφικών ταινιών τού αναθέτουν την αντιπροσωπία τους για όλη την Κρήτη.

Το 1967 αποφασίζει να ασχοληθεί με τον χώρο της ψυχαγωγίας και δημιουργεί το “Auto-Club” στη λ. Κνωσού. Είναι το πρώτο pop-rock lcub που δημιουργείται στην Κρήτη και από την πίστα του εμφανίζονται γνωστά συγκροτήματα της εποχής, όπως οι “Olympians”, “Νοστράδαμος” κ.ά., ενώ παράλληλα βοηθά νέους μουσικούς και τραγουδιστές να ξεκινήσουν μια επιτυχημένη καριέρα. Την ίδια χρονιά ανακαλύπτει τα Μάταλα και δημιουργεί την ταβέρνα-καφετέρια “Δελφίνι”.

Τον επόμενο χρόνο, με τη βοήθεια του νεαρού τότε δημοσιογράφου Ν. Χαρδαβέλα και του περιοδικού “Εικόνες”, οργανώνει στην παραλία των Ματάλων το Παγκόσμιο Συνέδριο Hippies, με αποτέλεσμα η περιοχή να προβληθεί απ’ όλα τα διεθνή ΜΜΕ και να γίνει γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ με δική του ιδέα ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης γυρίζει στα Μάταλα κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου. Την επόμενη χρονιά, στο Ηράκλειο ανοίγει το πρώτο night club με την επωνυμία “Ζορμπάς” στη λ. Κνωσού με ζωντανό πρόγραμμα. Για τους θερινούς μήνες δημιουργεί στην παραλία Καρτερού τον θερινό “Ζορμπά”, όπου εμφανίζονται μερικά από τα διασημότερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, ενώ εντυπωσιάζει με το πρωτότυπο décor του.

Την ίδια εποχή διευθύνει παράλληλα διάφορους χώρους ψυχαγωγίας, όπως το “Hermis Club” στο ομώνυμο ξενοδοχείο του Αγίου Νικολάου, το “Malia by Night” στα Μάλια και το “Sirines Club” εντός του ξενοδοχείου “Sirines”. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του “Creta Maris Hotel” αναλαμβάνει τη διεύθυνση και οργάνωση του ομώνυμου night club, παρουσιάζοντας ζωντανό ελαφρολαϊκό πρόγραμμα για δύο χρόνια. Το 1978 ξεκινά την εκμετάλλευση του “Akti Zeus Night Club”, ένας χώρος που για μια δεκαετία κυριάρχησε στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης. Από το “Akti Zeus” πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής (Ζαμπέτας, Μπιθικώτσης, Διονυσίου, Γιώργος Μαρίνος, Χάρρυ Κλυνν κ.ά.), τα μεγαλύτερα μπαλέτα και οι μεγαλύτερες ατραξιόν της Ευρώπης. Υπήρξε πρωτοπόρο για την εποχή του και πολλά ήταν τα club των Αθηνών που αντέγραψαν το στυλ του.

“MISS ΚΡΗΤΗ” : Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ομορφιάς

Το 1979 οργανώνει για πρώτη φορά στην Κρήτη, με τη συνεργασία των εφημερίδων “Απογευματινή” Αθηνών και “Πατρίς” Ηρακλείου, τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ομορφιάς “Miss Κρήτη”. Ο διαγωνισμός αυτός έγινε θεσμός, τον οποίο η τηλεόραση “ΚΡΗΤΗ TV” συμπεριέλαβε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στις παραγωγές της. Το 1981-1982 αναλαμβάνει τη διεύθυνση και εκμετάλλευση του γνωστού κέντρου “Αριάδνη”, όπου για μία ολόκληρη χειμερινή σεζόν εμφανίζεται η Βίκυ Μοσχολιού με τους συνεργάτες της, προσφέροντας στην Κρήτη ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου.

Το 1985 δημιουργεί εκ θεμελίων στην παραλία Ελληνοπεραμάτων το κέντρο “Πέταλο”. Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί με την επωνυμία “Olympia Palace”. Το 1988 εξασφαλίζει στην περιοχή του Αλμυρού ποταμού μια βαλτώδη έκταση και τη μετατρέπει στο περίφημο “River Center”, που για πολλά χρόνια ήταν το αγαπημένο στέκι των Ηρακλειωτών και ξένων.

Το 1994 καθιερώνει ένα νέο καλλιτεχνικό θεσμό με τη συνεργασία της “ΚΡΗΤΗ TV”. Πρόκειται για τον Παγκρήτιο Φωνητικό Διαγωνισμό, ένα διαγωνισμό που έχει αναδείξει έως σήμερα αρκετούς νέους καλλιτέχνες στον χώρο του τραγουδιού. Έχει γράψει το μυθιστόρημα (ντοκουμέντο) “Νταχάου”, ενώ πολλά είναι τα δημοσιευμένα κείμενά του στον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο. Είχε παντρευτεί δύο φορές: με τη Βούλα Καψαλάκη, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Άννα, και με τη Δέσποινα Τριανταφύλλου, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Γιώργο και τον Λάμπρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News