Πολυτεχνείο: Δεύτερη πορεία στο Ηράκλειο - Μικροένταση στα Χανιά

Κρήτη
Πολυτεχνείο: Δεύτερη πορεία στο Ηράκλειο - Μικροένταση στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοιτητές των Χανίων αποδοκίμασαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεντρωμένα στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο βρίσκονται μέλη του ΚΚΕ (μ-λ) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εν αναμονή της δεύτερης πορείας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του εορτασμού της 46ης επετείου του Πολυτεχνείου. Η πορεία διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, την οργανωτική επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετών ακόμη συλλόγων και συλλογικοτήτων, καθώς και φοιτητικών συλλόγων.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στο Ηράκλειο είναι ενισχυμένες, υπό το φόβο επεισοδίων.

Εικόνες από την πορεία στο Ηράκλειο:

 Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια των εορτασμών στα Χανιά επικράτησε αναστάτωση και στιγμές έντασης, με μερίδα φοιτητών να επιτίθεται σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, πριν από την πορεία, η οποία έχει ως αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Ειδικόετρα, η ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα φοιτητών ζήτησε από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την πλατεία αποσπώντας το πανό της αντιπροσωπείας, η οποία ωστόσο συμμετείχε κανονικά στην πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σημειώνεται πως στα Χανιά, φοιτητές που εναντιώνονται στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταστολή κατέλαβαν το Μέγαρο Παπαδοπέτρου στην οδό Τζανακάκη. Πρόθεση των φοιτητών είναι η κατάληψη να λήξει την Κυριακή, με την κορύφωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης.

Το Μέγαρο Παπαδοπέτρου τελούσε μέχρι πριν από μια δεκαετία υπό κατάληψη, οπότε και εκκενώθηκε από δυνάμεις της Αστυνομίας. Έχει ταυτιστεί με τους αγώνες των φοιτητών εκείνης της περιόδου, ενάντια στον λεγόμενο “νόμο-πλαίσιο”. Μετά την εκκένωσή του η τότε πρυτανική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι θα συντηρηθεί και θα αποδοθεί στους φοιτητές ως χώρος πολιτισμού. Τα τελευταία πολλά χρόνια, ωστόσο, παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ακόμη μία πορεία στην πόλη του Ηράκλειου, με την συμμετοχή συνδικάτων εργαζομένων και συνταξιούχων και υπό της διοργάνωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου και εργατικών σωματείων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ Ηρακλείου:

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο ο αγωνιστικός εορτασμός για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Τα ταξικά συνδικάτα και οι Επιτροπές Αγώνα του Νομού μας, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν στις 11 στην Πλατεία των Λιονταριών. Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στους συγκεντρωμένους τόνισαν πως τα διδάγματα και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" και "Έξω αι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ" έχουν ιδιαίτερη αξία σήμερα και συνεχίζουν να εμπνέουν τη νεολαία, το λαό.

Ακολούθησε μαζικό συλλαλητήριο με παλμό και συνθήματα στους δρόμους του Ηρακλείου. Στο τέλος της πορείας δόθηκε ραντεβού την Πέμπτη 21/11, στις 19:00 στο ΕΚΗ σε σύσκεψη του καλούν τα Ταξικά Συνδικάτα του Νομού για την Υγεία, τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, τις ανατροπές που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και την απάντηση που θα δώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News