Υποστελεχωμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Κρήτη

Κρήτη
Υποστελεχωμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη κτηνιάτρων στο νησί

Σημαντικό ζήτημα αναδεικνύεται η έλλειψη κτηνιάτρων στην Κρήτη, καθώς συνδέεται με κινδύνους που ελλοχεύουν για το ζωικό κεφάλαιο του νησιού. Συνδέεται, επίσης, σε σημαντικό βαθμό με τη Δημόσια Υγεία. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουμενίδης, Χ. Μαμουλάκης, Α. Ξανθός, καθώς και οι πρ. υπουργοί Σ. Αραχωβίτης (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και Α. Χαρίτσης (Εσωτερικών), ο Π. Πολάκης παραθέτει στοιχεία για τις σημαντικές ελλείψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού για όλη την επικράτεια και εστιάζει στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Κρήτης, που φιγουράρει πρώτη στον σχετικό πίνακα των περιφερειών της χώρας, με ποσοστό κάλυψης αναγκών μόλις 21%. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στον νομό Ρεθύμνου ο αριθμός απαιτούντων κτηνιάτρων ανέρχεται στους 36, με τον αριθμό υπηρετούντων να είναι μόνο 2.

Ο κ. Πολάκης στην ερώτησή του αναφέρει τις ενέργειες στις οποίες προέβη η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει: « α) Επειδή η διάλυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι εμφανής σε όλη τη χώρα, με την επανεμφάνιση σοβαρών ζωοανθρωπονόσων, όπως η Λύσσα, και την εισαγωγή και ραγδαία εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων, όπως ο Καταρροϊκός Πυρετός, η Ευλογιά των αιγοπροβάτων και η Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες στην κτηνοτροφία της χώρας και την αντίστοιχη παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης, ενώ είναι προφανές ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των επιζωοτιών προϋποθέτει επαρκώς στελεχωμένες και καλά οργανωμένες δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες,

β) Επειδή είναι συνεχώς αυξανόμενες οι απαιτήσεις της εθνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, της Υγείας και της προστασίας των ζώων, της παραγωγής, αποθήκευσης και διάθεσης ασφαλών τροφίμων ζωικής προέλευσης στους καταναλωτές,

γ) Επειδή είναι συνεχής η πίεση στις τιμές των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, κρέας), με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των εφοδίων (καύσιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, κ.ά.) που οδηγούν στη συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου, στην ελαχιστοποίηση του εισοδήματος του κτηνοτρόφου σε δραματικά επίπεδα και τελικά στον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας», ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι και πότε σκοπεύουν να πράξουν σχετικά, καθώς και αν (τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη) προτίθενται να ολοκληρώσουν τουλάχιστον τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμη πρόσληψη 172 κτηνιάτρων σε όλη τη χώρα.

Ενδιαφέρον αποκτά η απάντηση των αρμόδιων υπουργών σε σχέση και με τον αριθμό κτηνιάτρων που σκοπεύουν να κατανείμουν στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης κτηνιάτρων έκανε σαφές Ζαχαρίας Σωμαράς, προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης.

«Η έλλειψη κτηνιάτρων είναι ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Το 2000, η Περιφέρεια Κρήτης είχε 75 κτηνιάτρους, ενώ το 2019 έχει 20, με τριπλάσια δουλειά. Τα πράγματα είναι άσχημα. Ήδη η Ελλάδα βρίσκεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για την έλλειψη κτηνιάτρων. Και η περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις. Όταν ήρθε η πρόεδρος, πήγαμε στον περιφερειάρχη, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα. Δυστυχώς, καταργήθηκαν οι οργανικές θέσεις το 2012 και πρέπει τώρα να ξανανοίξουν οι οργανικές θέσεις, ώστε να προσληφθεί νέο προσωπικό. Δεν έχουμε κενές οργανικές θέσεις για να προσλάβουμε προσωπικό. Πρέπει να γίνει μια αλλαγή του Οργανισμού, να μπουν νέες κενές θέσεις για να προσληφθεί προσωπικό. Είναι αναγκαία η πολιτική βούληση ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα ποιος από τους τέσσερις νομούς αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα, ο κ. Σωμαράς με ρητό τρόπο ανέφερε πως υπάρχει έντονη έλλειψη στο Ρέθυμνο.

«Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το Ρέθυμνο. Και στο Ηράκλειο υπάρχει πρόβλημα. Αλλά κρίνοντας από το γεγονός ότι έκλεισαν τρία σφαγεία, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει έλλειψη. Εάν πάλι ανοίξουν, τότε θα μιλάμε για μεγάλο πρόβλημα. Έχει κλείσει το σφαγείο στην Αγία Βαρβάρα, στο Ασήμι και στο Αρκαλοχώρι. Τα σφαγεία δε χρειάζονται καθημερινά, με αποτέλεσμα κάπως να βολεύεται η κατάσταση», υπογράμμισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News